Güneş çarpmasına dikkat!
Yayınlanma:
Güncelleme:
Kırıkkale Sağlık İl Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, Ramazan Ayı ile birlikte sıcak yaz günlerinde meydana gelebilecek güneş çarpmasıyla ilgili bilgi verdi. Güngüneş, güneş çarpması ve boğulmaların ölümlerle sonuçlanabilen ciddi bir durum olduğunu ifade etti.
Kırıkkale Sağlık İl Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, Ramazan Ayı ile birlikte sıcak yaz günlerinde meydana gelebilecek güneş çarpmasıyla ilgili bilgi verdi. Güngüneş, güneş çarpması ve boğulmaların ölümlerle sonuçlanabilen ciddi bir durum olduğunu ifade etti.
TANSİYONLU VE ŞEKER HASTALARI
İl Müdürü Dr. Güngüneş güneş çarpmasına karşı önlem ve müdahale yöntemleri konusunda şu bilgileri aktardı. “Güneş çarpması beklenmedik anda ortaya çıkan ve ölümlere sebep olan bir olaydır. Özellikle açık baş ile sıcak yaz aylarında uzun süre güneş altında kalmak, güneş banyosu yapmak veya güneş altında çalışmak güneş çarpmasının başlıca sebepleridir. Güneş çarpması sıcak çarpması ile birliktedir.”
BAZEN KARIN AĞRILARI BAŞLAR
“Sabit tutulan vücut dış sıcaklığı, sıcak havalarda ısı kaybı azalacağından normal değerlerin üzerine yükselir. Vücut bunu ancak terleme mekanizması ile yeniden düzenler ve vücut sıcaklığının artmasını, yani ateşlenmeyi önler. Bu olay tabii bir dereceye kadar ayarlanabilir. Sonra denge bozulur, idrar azalır, deri, dudaklar kurur, baş ağrısı, dalgınlık, görme bozuklukları, bulantı, kusma, bazen karın ağrıları başlar.”
DAHA TEHLİKELİ OLURLAR
“Beyni de etkileyen ultraviyole ışınlar beyin ödemine sebep olurlar. Hafif bir menenjit hali dikkati çeker. Daha ileri durumlarda refleksler bozulabilir, beyin ve göz dibi kanamaları olabilir. Bu durumda felçler ortaya çıkar. Özellikle yüksek tansiyonlu hastalarda, şeker hastalığı bulunan kişilerde bu olaylar daha süratle gelişirler ve daha tehlikeli olurlar.”
SAĞLIK KURULUŞUNA BAŞVURUN
Güneş çarpmasına uğrayan kişilerde yüz kızarır, yüksek ateş, mide bulantısı, kusma, titreme olabileceği gibi; konuşma bozuklukları, şahsiyet değişiklikleri de olabilir. Şahıs saldırgan ve dengesiz hale geçebilir. Güneşlenmeden veya güneşe çıkmadan önce cilde uygun koruyucu güneş kremi sürülmeli, güneşlenme sonrasında oluşabilecek güneş yanıklarında yanık bölgesine soğuk kompres uygulanmalıdır.”
SU İLE VÜCUDU ISLATABİLİRSİNİZ
“Kesinlikle yoğurt ve benzeri maddeler sürülmemelidir. Müdahale gerektiren durumlarda mutlaka hekime danışılmalıdır. Sıcak çarpmalarında kişiler önce serin ve gölge bir yere alınmalı, vücudundaki sıkı giysiler çıkarılarak başı ve vücudu su ile ıslatılmak suretiyle serinletilmelidir. Bilinç bulanıklığı olan sıcak çarpması durumlarında 112 Acil Sağlık Hizmetleri aranmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Siyaset
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.