Güzelavrat otuna dikkat!
DOKTORLARDAN KULLANMAYIN UYARISI
Halk arasında ‘Güzelavrat’ otu ismiyle bilinen ve gerçek adı Atropa Belladonna olan otla ilgili uzmanlar uyarılarda bulunuyor. İçeriğinde bulundurduğu atropin maddesi nedeniyle zehirlenmelere yol açan bu ot, bazı vatandaşlar tarafından doktor tavsiyesi olmadan kulaktan duyma bilgilerle kullanılıyor. Doktorlar, bu otun kesinlikle kullanılmaması konusunda ve de evde bulundurulmaması noktasında uyarılarda bulunuyor.
1 AY İÇİNDE 30 KİŞİ ZEHİRLENDİ
Kayseri'de 1 ay içerisinde güzelavrat otundan zehirlenen 30 kişi tedavi altına alındı, yoğun bakımda yatanlar var Kayseri Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Uzmanı Doç. Dr. Ömer Salt: "Bazı vakaların yakınları 'evde oturuyorduk, aniden kalktı çöpleri karıştırmaya başladı. Biz de yedik ama bize bir şey olmadı' diyor. "Halüsinasyonlar gösterebiliyor. Hasta var olmayan şeyleri varmış gibi görüyor"
SAYININ ARTMA RİSKİ VAR
Kayseri Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Uzmanı Doç. Dr. Ömer Salt, Kayseri'de 1 ay içerisinde 30 kişinin "Güzelavrat" otundan zehirlendiğini söyleyerek, bundan dolayı yoğun bakımda yatan hastaların olduğunu kaydetti. Salt, sayının artma riskinin olduğunu kaydederek, "Bazı vakaların yakınları 'evde oturuyorduk, aniden kalktı çöpleri karıştırmaya başladı. Biz de yedik ama bize bir şey olmadı' diyor" dedi.
ZEHİRLENMELERE NEDEN OLABİLİYOR
Yeşil yapraklı bitkilerin arasında yetişen ve geçmiş çağlarda kadınların güzelleşmek için kullanması nedeniyle "Güzelavrat" otu olarak bilinen ot nedeniyle Kayseri'de zehirlenme vakaları arttı. Kayseri Şehir Hastanesine 1 ay içerisinde 30 kişi başvururken, durumu ağır olan vakalar yoğun bakım ünitesine alındı. Ot hakkında bilgiler veren Kayseri Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Uzmanı Doç. Dr. Ömer Salt, "Güzelavrat otu yeşil yapraklı bitkilerin arasına karışıp büyüyen yabani bir ot türü. Ciddi zehirlenmelere neden olabiliyor”.
BAŞVURU ŞİKAYETLERİ ÇOK DEĞİŞİK OLUYOR
“Son 1 ay içerisinde de vaka sayımız 30'u geçti. Bunların önemli bir kısmı da yoğun bakım ihtiyacı duydu. Bu açıdan halkın bilgilendirilmesi önem arz ediyor. Bu ot daha önceki çağlarda da kullanılan bir ot. 'Güzelavrat otu' denilme sebebi hoş gelmese de özellikle eski çağlarda kadınların güzelleşmek amacıyla bu otu sıvı haline getirip gözlerine damlatarak gözbebeklerini büyütmesinden kaynaklanıyor. Bazı yerlerde 'yaban tütünü', bazı yerlerde 'dilber otu' deniliyor ama en çok bilinen adı 'güzelavrat otu.' Ispanak gibi yeşil yapraklı bitkilerin alımı sonrasında iyi ayıklanmaması neticesinde yemeklerin arasına karışıyor. Hastaların başvuru şikayetleri çok değişik oluyor.”
ZEHİRLENME VAKALARINA KARŞI DİKKAT
“Bazı hastalar 'kendimi iyi hissetmiyorum' diye, bazısı 'ateş bastı' diye, bazıları da 'idrarımı yapamıyorum' diyerek geliyor. Bazı vakaların yakınları da, 'evde oturuyorduk, aniden kalktı çöpleri karıştırmaya başladı. Biz de yedik ama bize bir şey olmadı' diyor. Bir maddenin zehirli olup olmadığını belirleyen şey dozudur. O hastaya denk gelen doz daha yüksek olduğu için bu tip belirtilere neden oluyor" dedi. Zehirlenenlerin olmayan şeyleri varmış gibi gördüğünü kaydeden Salt, vakaların artma riskinin de olduğunu söyleyerek, "Santral sinir sistemi dediğimiz beyinden halüsinasyonlar gösterebiliyor. Hasta var olmayan şeyleri varmış gibi görüyor. Terlemeyi engelleyip vücut ısısını aniden yükseltebiliyor. Mesanede boşalmayı engelleyerek, mesanenin şişmesine neden olabiliyor.”
Kaynak:İhlas Haber Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.