Aytekin: “Emeklilerin talepleri yerine getirilmeli

Aytekin: “Emeklilerin talepleri yerine getirilmeli
Türkiye Emekliler Derneği Kırıkkale Şube Başkanı Zekeriya Aytekin, emeklilerin sorunlarının çözülmesini talep etti. Aytekin, emeklilerin ekonomik anlamda zor günler yaşadığını ifade etti.

ALIM GÜCÜNÜ AŞIYOR 
Aytekin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “TUİK Tarafından hesaplanan enflasyon oranlarına göre ücretlilerin ve emeklilerin aylıklarına yapılan zamların hiçbir koruyucu özelliği kalmamıştır. Örneğin emekli aylıkları düşük kaldığı gibi yapılan yüzdeli zamların katkısı da sınırlı olmuştur. Farklı gelir gruplarının gelirleri ve harcamaları farklı olduğundan konut ve gıda enflasyonundan etkilenen kesimlerin alım gücünde ciddi kayıplar ile karşılaşılmıştır.
Enflasyon yükselmesinde elektrik, su, doğalgaz zamları etkili olmuş ve hanelerin alım gücünü aşan faturaların ödenmesinde zorluklar yaşanmıştır.” 


DÜŞÜK ÜCRET POLİTİKASIDIR
“Emeklilerin gıda harcamalarında bir yıllık enflasyonun yüzde 90’ları aşmasına karşın genel enflasyon ile emekliler yoksullaşmıştır. Günümüzde emekli aylıklarının yetersiz kalmasının en büyük nedenlerinden birisi de düşük ücret politikasıdır. Prim ödeyenlerin ağırlığını asgari ücretin oluşturması yanında aylık hesaplama sistemleri yetersiz kalmış ve emekli aylıklarını küçülten bir sistem getirilmiştir. Türkiye Emekliler Derneği intibakın 2000 sonrası emeklilere de uygulanması için dava yoluna gitmiş.”

EŞİTLİK SAĞLANAMADI 
“Üst mahkemeler olarak gerek Anayasa mahkemesi ve gerekse Avrupa insan hakları mahkemesi bu konunun TBMM’nin görev alanında olduğuna karar vermiştir. 2023 emekli zamlarının görüşüldüğü TBMM Plan ve bütçe komisyonu toplantısına Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanımız Kazım Ergün ve hukuk danışmanımız Cafer Tufan Yazıcıoğlu katılmıştır. Toplantıda konuşan Genel Başkanımız Kazım Ergün Emekli aylıklarına yapılacak olan zammın seyyanen ve yüzdeli olarak emekli aylık seviyelerine göre uygulanmasını talep etmiş ve intibak yapılmadan emekli aylıkları arasında eşitliğin sağlanamayacağını söylemiştir.”

DERNEĞİMİZE ÜYE OLUN 
“Son olarak diyoruz ki Emekli Derneği olarak intibakımızın yapılmasını ikramiyelerimizin yükseltilmesini sağlıkta katkı paylarının kaldırılmasını seyyanen zam verilmesini Emekliye yapılmış olan 927 emeklimizin ev sahibi olmasından sonra yeni yapılacak TOKİ Evlerinden de emeklilerin de yararlanmasını beklemekteyiz. Emeklilik de yaşa takılanlar Mecliste çıkan yasa ile emekli müracaatlarını yapmaya başladılar emekli olduktan sonra Derneğimize üye olmalarını beklemekteyiz. Dernek olarak eksik ve noksanlıkların takipçisi olacağız tüm emeklilerimizin bilgisine sunuyoruz.”

Haber: Burak Çalışkan 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.