Fazla tuz tüketimi zarar verir

Fazla tuz tüketimi zarar verir
İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, ‘14-20 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası’ nedeniyle açıklamalarda bulundu. Ağırtaş, “Yediklerimize lezzet katan, sağlığımıza destekte bulunan tuz; fazla tüketildiğinde zarar veriyor."

KRONİK HASTALIKLAR ARTIYOR 
Ağırtaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Türkiye’de kişi başı günlük tuz tüketimi miktarı, Dünya Sağlık Örgütü’nün öngördüğü miktarın üç katına denk geliyor. Bu nedenle günlük tuz tüketimimizi azaltmamız gerekiyor. Dünya Tuza Dikkat Haftası, Türkiye’de ilk defa 2008 yılında fazla tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik farkındalık oluşturmak ve aşırı tuz tüketiminin azaltılmak amacıyla kutlanmıştır. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de beklenen yaşam süresinin ve sağlıksız yaşam alışkanlıklarının artışı ile birlikte kronik hastalıklar da artmaktadır.”
 
TUZ TÜKETİMİ AZALTILMALI 
“Türkiye Ulusal Hastalık Yükü çalışması verilerine göre ülkemizdeki ölümlerin %79’i kronik hastalıklar nedeniyle oluşmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü; hipertansiyon, kalp, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını olumsuz etkilememek amacıyla günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram (bir tepeleme çay kaşığı veya bir silme tatlı kaşığı) olarak önermektedir. Yetişkinlerde hipertansiyon, kalp hastalıkları riski ve inmenin azaltılmasında tuz alımının azaltılması etkilidir.” 

KAN BASINCINI YÜKSELTİR 
“Tuz tüketiminin alımı ve kan basıncı arasında direk bir ilişki vardır. Tuz alımı azaltıldığında uzun dönemde inme riski ve kardiyovasküler hastalıklar azalmaktadır. Sağlıklı yetişkinler için önerilen ortalama günlük tuz miktarı yaklaşık 5 gram iken Türkiye’deki günlük tuz alımı ortalaması kişi başı yaklaşık 15 gram olmaktadır. Aşırı Tuz Tüketimi; Kan basıncımızı yükseltmekte ve inme, kalp krizi, kalp hastalıkları riskimizin artmasına sebep olmaktadır.
Halk sağlığının korunması ve hastalıkların oluşumunun önlenmesinde multidisipliner bir yaklaşım ile toplumumuzda tuz tüketiminin kademeli olarak önerilen seviyelere düşürülmesi için tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır” dedi.

Haber: Burak Çalışkan 
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.