Fiyatlar arttı, gelir küçüldü

Fiyatlar arttı, gelir küçüldü
​​​​​​​Türkiye Emekliler Derneği Kırıkkale Şube Başkanı Zekeriya Aytekin, emeklilerin maaş zamlarının küçüldüğünü ifade etti. Aytekin, “Emeklilerimizin bu sorununa ciddi anlamda çözüm getirilmelidir” dedi.

ENFLASYONLA MÜCADELE

Aytekin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK)enflasyon sepetinde yer alan 407 madde üzerinden enflasyon hesaplanıyor. Emeklilerimizi temsil etmeyen maddelerdeki sınırlı artışlarla altı ayda bir tüfe artışlarına göre Emekli aylıklarına yapılan zamlar küçültülmektedir. Hükümet enflasyonla top yekûn bir mücadele programını açıklamış ve piyasaya talimat verilir gibi fiyatların yüzde 10 aşağıya çekilmesini istemesi Ocak ayında Emeklilere yapılacak zamların küçülmesini getirecektir.”

ALTI AYLIK TÜFE ARTIŞI

“Çarşı pazardaki yüksek artışa karşın kasım ayı tüfe enflasyonunun eksi yüzde 1,44 açıklaması inandırıcı olmamıştır. Emeklileri ilgilendirmeyen ulaştırma ev eşyası eğlence kültür harcama gruplarında yapılan vergi indirimiyle enflasyon aşağıya çekilmiştir.2018 yılında Emekli aylıklarına altı aylık tüfe artışına göre Ocak ayında yüzde 5.69Temmuz ayında yüzde 9.17 zamlar yapılmıştır. 2018 emekli aylıklarına yapılan kümülatif artış ise yüzde 15.38 oranında olmuştur.”

EKONOMİK YÜK OLUŞTURMUŞTUR

“2018 yılı sonunda tüfe artışının yüzde 21 olacağı tahmin edilmektedir. Görüldüğü gibi 2018 yılında yapılan emeklilerimize yapılan zamlar yıl bazında enflasyonunu yüzde 6 altında kaldığından bunun telafi edilmesi gerekir. Gıda ve konut(su, elektrik, kömür ve Doğalgaz) harcamalarındaki yüksek artışlar emeklilerin üzerinde büyük bir ekonomik yük oluşturmuştur. Emeklileri temsil etmeyen gruplar ve temsil yüzleri gerçek enflasyonu gizleyen bir hesaplamaya dönüşmüştür.”

REÇETEYİ BİLEN VARSA KONUŞSUN

“2018 yılı Ocak kasım aylarında emeklileri ilgilendiren harcamalardaki artışlar mutfak harcamalarının kısılmasını getirmiştir. Bin lira emekli aylığı alan bir aile nasıl geçinecek? Reçeteyi bilen varsa konuşsun. Sonuç olarak şunu söylüyoruz. Bizimle alakası olmayan enflasyonu değil bizim enflasyonumuz olan gıda, giyim, yakıt, kira ve AVM’lerdeki fiyat artışlarına göre emekli maaşlarına zam yapılsın derken eksik kalan intibak yasasının çıkarılması en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesinde olmasını istiyoruz. Ek ücretin yüzde 4 ten yüzde 10 a çıkarılmasını ve seyyanen zam verilmesi de eşitsizliği gidereceğine inanmaktayız. Refah payı olarak da ikramiyelerimizin oranlarının yükseltilmesi isteklerimiz arasındadır” dedi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.