Halkın içinden Türk Müziği korosu 

Halkın içinden Türk Müziği korosu 
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Türk müziği eğitiminin yaygınlaşması amacıyla “Şarkılar Bizi Söyler Biz de Şarkı Söyleriz” isimli proje hayata geçirildi.

İLK KONSER OCAK AYINDA 
Türk müziğinin gelecek nesillere aktarılması, Türkiye'nin her yerinde yaşatılması ve sevdirilmesi amacıyla hayata geçirilen "Şarkılar Bizi Söyler Biz de Şarkı Söyleriz" projesi Kırıkkale’de hayat buldu. Doç. Dr. Aylin Şengün Taşçı'nın koordinasyonunda yürütülen proje kapsamında tüm illerde Halk Eğitimi Merkezlerinin bünyelerinde Türk Müziği enstrümanları eğitimi kursları ve Türk Müziği Koro çalışması kursları açıldı.

SES GÜZELLİĞİ ARANMIYOR 
Tamamen ücretsiz yürütülen bu çalışmalarda, kursiyerler koro halinde şarkı söylemenin ve müzikle yakınlaşmanın mutluluğunu yaşıyorlar. Ses güzelliği ya da yeteneğin aranmadığı amatör koroların kapısı, 15 yaşından büyük herkese açık. Müzik öğretmenlerinden Şeref Can Gizlenci ve Yılmaz Gürkan’ın yönetiminde kurulan koro kurslarında, Türk müziğinin seçkin eserleri öğretiliyor. Oluşturulan Türk Müziği korolarında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen rast, hicaz, hüseyni, suzinak, muhayyer, uşşak ve segah makamlarında 100 eser içerisinden seçilen şarkılar seslendiriliyor.

GUİNNESS REKORU KIRILACAK 
Proje kapsamında oluşturulan koro, 2023 yılının ilk ayında Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nde ilk konserini verecek. Yine il genelinde en başarılı bulunan koro, başka bir ilde konser gerçekleştirecek. "Şarkılar Bizi Söyler Biz de Şarkı Söyleriz" projesi kapsamında, 81 il genelinde oluşturulan koro toplulukları bir araya gelerek konser verecek.  Bir stadyumda gerçekleştirilmesi planlanan ve yaklaşık 15 bin kişilik dev koro için Guinness Rekorlar Kitabı'na başvuru yapılacak. 


KURS SONUNDA SERTİFİKA VERİLECEK 
Çalışmaların keyifli şekilde ilerlediğini ifade eden şeflerden Şeref Can Gizlenci, çok güzel renkli görüntülerin oluştuğuna vurgu yaptı. Ortaya güzel bir eserin çıkacağını ifade eden Gizlenci, emeği geçen herkese teşekkür etti. Bir diğer şef Yılmaz Gürkan ise, “Yaklaşık 70 kişilik bir koro grubumuz var. Türkiye genelinde böyle bir çalışma başlatıldı ve bizde bu çalışmanın bir bölümüyüz. Burada verilecek 3-4 ay kurs sonrası sertifikalarını vererek, kursiyerlerimizi mezun edeceğiz. Sonrasında ise Ocak ayına konser düzenleyeceğiz” dedi.

Haber: Burak Çalışkan  


 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.