Hayvan pazarı kapatıldı!

Hayvan pazarı kapatıldı!
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye'de SAT-2 serotipi şap hastalığını taşıyan vakanın tespit edilmesinin ardından Kırıkkale’de gerekli önlemler alındı.

HAYVAN HAREKETLİLİĞİ DURDURULDU 
Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde büyükbaş hayvanlarda şap hastalığı vakasının tespit edilmesinin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ülke genelinde çeşitli tedbirler alındı. Tarım ve Orman Bakanlığı, şap hastalığını önlemek için bir dizi karar aldı. İlkbahar şap aşılama kampanyası süresince ülke genelinde hayvan hareketliliği durdurulduğunu bildirdi. Şap hastalığına karşı tedbir amacıyla Kırıkkale’de her Salı günleri kurulan canlı hayvan pazarı ikinci bir emre kadar kapatıldı. 


HAVADAN SOLUNUM YOLUYLA BULAŞABİLİLYOR 
Hastalık konusunda dikkat edilmesi gerektiği vurgusunda bulunan uzmanlar, “Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyonudur. Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup, hassas hayvan topluluklarında (popülasyonlarında) % 100’e kadar ulaşabilmektedir. Hastalık direkt ve indirekt olarak yayılmaktadır. Hastalığın en belirgin yayılma yolu havada bulunan virüsün solunum sistemi ile alınmasıyla olmaktadır. Enfekte veya kuluçka dönemindeki hayvanlar solunum, deri, sekret ve ekstretleri, süt ve sperma ile virüsü saçmaktadır. Hastalık bulaşık (kontamine) hayvan ürünleri, bulaşık (kontamine) araç ve aletler, insan, yabani hayvanlar, kuşlar, rüzgar ve nakil araçları ile de bulaşabilmektedir” açıklamasında bulundular. 

Haber: Ahmet Gökdemir 
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.