Her 10 kişiden biri kanserden hayatını kaybedecek!

Her 10 kişiden biri kanserden hayatını kaybedecek!
İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, “1-7 Nisan Kanser Haftası” nedeniyle açıklamalarda bulundu. Ağırtaş, kanserin sürekli mücadele gerektiren bir hastalık olduğunu söyledi.

SALGINLA MÜCADELEDE ÖNEMLİ ETKEN 
Ağırtaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; "Kovid-19 salgını döneminde sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin artırılması, tuz kullanımının azaltılması, tütün ve tütün ürünlerinin kullanılmaması hem kanserden korunmada hem de salgınla mücadelede önemli birer etkendir" dedi.  Sağlık Müdürlüğünce, kanserin dünyada ve Türkiye'de sebebi bilinen ölümler arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığı belirtilerek, hastalıktan korunmanın önemine dikkat çekildi

.
MÜCADELE GEREKTİREN BİR HASTALIK 
İl Sağlık Müdürlüğünden 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, erken teşhis edildiğinde tedavisinin mümkün olduğu ve yaşam kalitesinin artırılabildiği kanser türleri olduğu düşünüldüğünde, hastalıktan korunmanın öneminin daha da arttığı belirtildi. Kanserin beraberinde getirdiği sağlık sorunlarının yanı sıra, maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalık olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu bilgiler verildi: "Dünya Sağlık Örgütü'nün 2020 yılı verilerine göre, ilgili yılda küresel bazda 19,2 milyon yeni kanser vakası tespit edilmişken, hastalığa bağlı 9,9 milyon ölüm gerçekleşmiştir. Dünya genelinde 75 yaşına kadar her 5 kişiden birinin kansere yakalanacağı ve her 10 kişiden birinin ise kanser nedeniyle hayatını kaybedeceği tahmin edilmektedir.” 


TARAMALAR ÜCRETSİZ ŞEKİLDE YAPILIYOR
“Kovid-19 salgını döneminde sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin artırılması, tuz kullanımının azaltılması, tütün ve tütün ürünlerinin kullanılmaması hem kanserden korunmada hem de salgınla mücadelede önemli birer etkendir. Erken teşhis oranlarında herhangi bir düşüş yaşanmaması için taramaların salgın sürecinde de devam etmesi önem arz etmektedir." Açıklamada, 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir meme kanseri, 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir rahim ağzı kanseri ve 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere de 2 yılda bir kalınbağırsak kanseri taramalarının ücretsiz yapıldığı kaydedildi.


Kaynak: AA


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.