Her yıl 10 milyon kişi vereme yakalanıyor!

Her yıl 10 milyon kişi vereme yakalanıyor!
Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, ‘24 Mart Dünya Tüberküloz Günü’ nedeniyle açıklamalarda bulundu.

GÖĞÜS-SIRT-YAN AĞRISI, NEFES DARLIĞI
Ağırtaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen halen dünyanın en ölümcül enfeksiyon hastalığı olmaya devam etmektedir.
Dünyada her yıl 10 milyon kişi verem hastalığına yakalanmakta ve yaklaşık 1,5 milyon kişi hastalık nedeniyle ölmektedir. Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birinin tüberküloz mikrobu ile enfekte olduğu tahmin edilmektedir.  Verem, hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi olmayan her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırmaktadır. Verem hastalarında; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, ateş, gece terlemesi, öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı gibi belirtiler görülür. 

TEDAVİ EN AZ 6 AY SÜRMEKTE
“İki-üç haftadan uzun süren ve non-spesifik antibiyotik tedavisi almış olmasına rağmen klinik yanıt alınmayan öksürükte verem hastalığından şüphelenmek gerekir.  Verem tedavisi olan bir hastalıktır. Tedavide kullanılan ilaçlar ücretsiz olarak Verem Savaşı Dispanserlerinden verilmektedir. Tedavi en az 6 ay sürmekte ve tedavi sağlık personeli gözetiminde ‘‘Doğrudan Gözetimli Tedavi’’ ile yapılmaktadır.  Tüberküloz hastalığından korunmada, hastalığın erken tanısının konulması ve hasta kişilerin en kısa sürede etkili tedavisinin yapılması önemlidir. Bu nedenle 2-3 haftadan uzun süren öksürük, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı gibi şikayetleri olan vatandaşlarımızın tüberküloz açısından tetkik edilmesi için verem savaş dispanserine müracaat etmesi gerekmektedir” dedi.

Haber: Burak Çalışkan 
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.