İkinci el arabaya rağbet!

İkinci el arabaya rağbet!
Kırıkkale'de 2. el araba piyasasının kalbinin attığı ikinci el oto pazarına her cumartesi yüzlerce kişi araba alım satımı için geliyor.


Kırıkkale'de 2. el araba piyasasının kalbinin attığı ikinci el oto pazarına her cumartesi yüzlerce kişi araba alım satımı için geliyor.


İKİNCİ EL PİYASASI


Araba sahibi olmak isteyenlerin, ikinci el arabaları daha çok tercih ediyor olmasının sebebi, dövizin yükselmesiyle birlikte araba fiyatlarının artışı oldu. İnsanlar bilinçlendi, örneğin; 100 bin lira verip 0 km bir araç alacağına, 70 bin liraya 20-30 bin km’deki aynı marka aracı almayı tercih ediyor.


PAZAR HAREKETLENDİ


Oto pazarı havalarında düzelmesiyle birlikte hareketlendi, her hafta binlerce kişi araç alım-satım işleri için Kırıkkale oto pazarını ziyaret ediyor. Alışılagelmiş araba alma zamanları artık benimsenmiyor, bayramdan önce ya da yazın araba alma geleneği sona erdi, artık insanlar alım gücüne göre seçenek oluşturuyor ve araç sahibi oluyor.


İKİNCİ EL ALIRKEN DİKKAT


Uzmanlar ikinci el araç almadan önce birkaç hususa dikkat edilmesi gerektiğini söylüyorlar. En başta ihtiyaca karar vermek gerekiyor. Günlük kullanacağınız bir araç mı yoksa sadece ihtiyaç halinde kullanacağınız bir araç mı arıyorsunuz? Alacağınız aracın yakıt, kasa türünü ya da konfor paketini buna göre belirliyorsunuz. Dizel ve benzinli fiyat farkı çok fazlaysa yılda yaptığınız kilometreye göre karar veriyorsunuz. Araç ekspertizinin mutlaka uzman bir kurum tarafından yapılması gerektiğini belirten uzmanlar şunları vurguluyorlar:
“Mutlaka imzalı bir ekspertiz raporu alınmalıdır. Eğer böyle bir imkan yoksa, kurumsal ikinci el satışı yapan firmalar tercih edilmelidir. Aracın kilometresinin orijinal olması çok önemlidir. Günümüzde araç alım satımlarında en fazla dolandırıcılık km konusunda yapılıyor. Eğer mümkünse servis kaydı kontrol edilerek aracın bakıma geldiği km bilgilerinden yola çıkarak aracın mevcut km bilgisi konusunda bilgi sahibi olunabilir. Güvenilir bir satıcıdan alınması gerekir, yine satarken güvenilir bir alıcıya satılması gerekir. Bunun kişi ya da kurum olması fark etmez, güven vermeyen hiçbir alıcı ya da satıcı için para transferi yapılmaması lazım. Aracı mutlaka görerek alın. Mümkünse test sürüşü yapın, test sürüşü esnasında aracın fren sistemini, gaz pedalı tepkisini, direksiyon tepkisini, vites geçişlerini ve çıkardığı sesleri kontrol edin. Hoşunuza gitmeyen bir durum varsa mutlaka bir bilene danışın. Aracın kullanım şeklinden en fazla etkilenen kısım olan şanzıman bileşeninin sağlıklı olup olmadığına bakılmalı. Fazla el değişimi yapılan araçlarda şanzıman özellikle kontrol edilmelidir. Mümkünse çok fazla el değiştirmemiş araçlar tercih edilmeli.”

İkinci elde en çok aranan araba markaları şunlar:

1- Ford,
2- Peugeot,
3- BMW,
4- Renault,
5- Fiat,
6- Tofaş,
7- Mercedes-Benz,
8- Opel,
9- Honda,
10- Citroen. 

İkinci elde satışa sunulan araba markaları 

1- Renault,
2- Opel,
3- Volkswagen,
4- Fiat,
5- Ford,
6- Tofaş,
7- Hyundai,
8- BMW,
9- Mercedes-Benz,
10- Peugeot.

İkinci el piyasasında model tercihi

1- Honda Civic, 
2- Ford Focus,
3- BMW 3 Serisi,
4- Toyota Corolla,
5- Renault Megane,
6- Tofaş Doğan,
7- Dacia Logan,
8- Volkswagen Passat,
9- Fiat Linea,
10- Opel Astra.

En fazla satışa sunulan ikinci el araba modelleri:

1- Opel Astra, 
2- Renault Megane,
3- Ford Focus,
4- Toyota Corolla,
5- Tofaş Şahin,
6- Fiat Linea,
7- Renault Clio,
8- BMW 3 Serisi,
9- Volkswagen Passat,
10-Honda Civic. 
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.