İnternet haber siteleri resmi ilan alacak 

İnternet haber siteleri resmi ilan alacak 
Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

HABER SİTELERİ RESMİ İLAN ALABİLECEK
‘Dezenformasyonla mücadele düzenlemesi’ olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek, yasalaştırıldı. İnternet haber sitelerinin önünü açan yeni düzenleme ile birlikte, internetten yayın yapan haber siteleri Basın Kanunu kapsamına dahil edildi. Haber sitesi çalışanları için basın kartı alabilme imkanı doğarken, haber sitelerinin de resmi ilan alabilmesi sağlandı.

YALAN HABERE, 3 YILA KADAR HAPİS CEZASI
Yeni düzenlemede dikkat çeken maddelerden biri ise yalan haber yapanlarla ilgili oldu. Düzenlemeye göre, gerçeğe aykırı bir bilgiyi yayanlar 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

ÇOCUKLARIN GÜVENLİĞİ DÜŞÜNÜLDÜ
Düzenleme ile birlikte çocuk ve gençlerin zararlı içeriklerden uzak kalması sağlanacak. Sosyal ağ sağlayıcıları, ‘çocuğun cinsel istismarı’, ‘anayasal düzene karşı işlenen suçlar’ ve ‘devlet sırlarına karşı suçlara’ ilişkin internet içeriklerini paylaşanların bilgilerini, yetkililerle paylaşmak zorunda kalacak. Bilgileri paylaşmayan sosyal ağ sağlayıcılarına, erişim engeli ve reklam yasağı uygulanacak.

İCRA İLANLARININ YAYINLATILMASI ZORUNLU
Düzenleme ile belirli tutarın üzerindeki icra ilanlarının yayınlatılması da zorunlu hale getirildi. Kıymeti 500 bin TL’ye kadar olan menkul ve gayrimenkul satışlarının ilan edilmesi, icra müdürlerinin inisiyatifine bırakılırken, kıymeti 500 binden 2 milyon TL’ye kadar olan satışların yerel bir gazete veya internet haber sitesinde, kıymeti 2 milyon TL üzerinde olan satışların ise yaygın bir gazete veya internet haber sitesinde yayınlatılması zorunlu hale getirildi.

İNTERNET MEDYASI YENİ HÜVİYET KAZANACAK 
Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç, yasa değişiklikleri sonrası birinci önceliklerinin ilan kayıplarını telafi etmek ve gazetelerin gelirlerini artırarak çeşitlendirmek olduğunu belirterek, “Resmi ilanların geleceğine dair belirsizliğin ortadan kaldırılması ile birlikte artık yolumuz açık, hedefimiz bellidir. Yapılan değişiklikler, gazetelerimize can suyu olacak, internet medyasına yeni bir hüviyet kazandıracak, dezenformasyonla etkin mücadelede yeni bir sayfa açacaktır” dedi. 

Haber: Burak Çalışkan


 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.