Irmak balığı sofralarda yerini almalı 

Irmak balığı sofralarda yerini almalı 
Kırıkkale Pastacılar Aşçılar Kebapçılar Dernek Başkanı Özgür Dönmez, besin ve yemek kültürü alanında geniş bir paya sahip olan ‘Balık’ hakkında açıklamalarda bulundu.

TEMEL BESİN MADDESİ 
İç Anadolu Bölgesi’nin tam merkezinde bulunan ve içinde yüzlerce çeşit canlının yaşadığı Kızılırmak’ta balık çeşitliliği dikkatleri üzerine çekiyor. Bozkır topraklarının yeşermesini sağlayan Kızılırmak nehrinde, balık türlerinde çeşitli canlılar yaşamakta. Irmak balığının sofralarda daha fazla yer alması amacıyla açıklamalarda bulunan Pastacılar Aşçılar Kebapçılar Dernek Başkanı Özgür Dönmez, “Balık; zengin protein içeriği ve yapısında bulunan çoklu doymamış yağ asitleri ile vücudun temel besin maddesi ihtiyacını karşılamakta” dedi.

KIRIKKALE AVANTAJLI 
Dönmez, konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “İnsan fizyolojisi ve metabolik fonksiyonları üzerinde olumlu etki yapması yönüyle sağlıklı bir yaşam sürdürmede önemli besin maddeleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır ne yazık ki böyle yararlı olan bir besin maddesi hem ülkemizde hem de ilimizde yeterince tüketilmiyor. Tabi bunun birçok sebebi var. Balık kültürümüzün olmaması, fiyatların pahalılığı gibi birçok sebep gösterilebilir. Ama Kırıkkale’de Kızılırmak’ın olması, yol ve konum bakımından  merkezi bir yerde bulunması ilimizi birçok ilden  avantajlı duruma getiriyor.”

SIKI KURALLAR MEVCUT 
“Eskiden sadece pazarlarda, yol kenarlarında, cami önlerinde hamsi veya Kızılırmak’ta tutulan balıklardan  ibaret olan balık kültürümüz, ulaşımın gelişmesi, insanların bilinçlenmesi ile artık marketlerde bile her türlü balığa kolayca ulaşabiliyor ama bu Kırıkkale’miz için yeterli değil! Kızılırmak’ın nimetlerinden yeterince faydalanamıyor ne tarımda sulama konusunda ne de balıkçılıkta! Atalarımızın tabiri ile “Irmak Akıyor Gözümüz Bakıyor” Mevcut “İçme-Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmelik” içme suyumuzun korunması için gerekli ama balıkçılık yapma konusunda sıkı kuralları var olta balıkçılığı dışında ticari anlamda avlanmaya izin vermiyor.

HAFTADA 2 DEFA BALIK TÜKETELİM 
“Önümüzde bir Keban Barajı örneği var balık tıpkı orda olduğu gibi Kapulukaya Barajını ve yakın çevresini kirletmeyecek “Balık Çiftlikleri” kurarak hem şehrin insanına ucuz, taze balığa ulaşma imkanı verilecek hem de şehrin ekonomisine yarar sağlayacak işletmeler açılacak, inşallah en kısa zamanda yetkililer tarafından gerekli adımlar atılır Kırıkkale’ye belirli bir balık kültürü gelir. Kırıkkaleli hemşerilerime çağrıda bulunuyorum. İmkanınız varsa kırmızı et yerine lütfen haftada 2 defa balık eti tüketelim. çocuklarımızın gelişimi için harika bir besin, özellikle fırında veya mangalda marine ederek pişirsek lezzetine lezzet katabilir asla balık yemem diyen insanları bile balık yedirebilirsiniz” dedi.

Haber: Burak Çalışkan 


 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.