KIRIKKALE’NİN SESSİZ MİSAFİRLERİ

KIRIKKALE’NİN SESSİZ MİSAFİRLERİ
Kırıkkale, uçsuz bucaksız Bozkır’ın tam göbeğinde, 318 kilometre karelik yüzölçümü ile nispeten küçük sayılabilecek bir memleket.

GÖKYÜZÜNÜN HAKİMLERİ
Kırıkkale’nin sahip olduğu Step iklimi, ‘yarı kurak iklim’ olarak isimlendirilir. Yıllık yağmur ortalaması düşüktür. Kırıkkale’nin bitki örtüsü ise bozkırdır. Ancak buna rağmen oldukça zengin bir canlı çeşitliliğine sahiptir. Bu çeşitlilikte Kızılırmak’ın da etkisi oldukça büyüktür. Kırıkkale ve Kızılırmak deltası, yaklaşık 358 kuş türüne ev sahipliği yapar. Bu 358 türün arasında, kartal, atmaca, şahin gibi devasa kuşların yanı sıra, nesli tehlike altında olan saz horozu, tepeli pelikan, küçük karabatak ve dikkuyruk gibi türler de Kırıkkale’de görülmektedir. 

TEPENİN YIRTICILARI
Kırıkkale’nin dağları ve tepelerinde de birçok farklı türde hayvan yaşar. Kırıkkale’de yaşam, insanlar için olduğu kadar hayvanlar için de zordur. Kırıkkale’nin dağlık alanlarında yaşayan kurt, yaban domuzu ve vaşak gibi yırtıcı hayvanlar, soğuk kış günlerinde av bulmakta zorlanırlar ve bu nedenle köylere hatta kent merkezine kadar inebilirler. Diğer hayvanlar için de durum bundan pek farklı değildir. Kırıkkale’de bulunan karaca, yer sincabı, Arap tavşanı, porsuk ve gibi hayvanlar da, Bozkır’ın sert doğasında, zorlu bir hayat mücadelesi verir. 

SERİN SULARIN SAKİNLERİ
Yüzyıllar önce insanları Kırıkkale’ye çeken en önemli etkenlerden biri de Kızılırmak. İnsanlar, bunca zaman Kızılırmak’ın sadece tatlı suyundan yararlanmakla kalmadı. Bu sularda yaşayan, sazan, kadife levrek, yayın, alabalık, kefal, çapak, sudak, turna, gümüş ve yılan balıkları, burada yaşayan medeniyetlere hem besin oldu, hem de ekmek kapısı. 

YER ALTI HÜKÜMDARLARI
Kırıkkale’de sular, gökyüzü ve yerin üstü kadar, yerin altı da hareketlidir. Onlarca böcek, solucan, akrep, fare gibi hayvanların yanı sıra, Kırıkkale bir yılan çeşitliliğine de sahiptir. Kırıkkale’de yaşadığı bilinen yılan türlerinin başında, sikkeli yılan, kırmızı yılan ve Kafkas yılanı gelir. 

BİZE DÜŞEN GÖREVLER
Biz insanlardan önce bu topraklarda yaşayan muhtemelen bizden sonra da yaşayacak olan bu canlılar için bizler ne yapabiliriz? Mesela, kaçak ava dur diyebiliriz. Anız yakan çiftçileri uyarabiliriz. Elimize geçen çöpleri ve plastikleri doğa yerine çöp kutularına atabiliriz. 

Haber Editörü: Burak Çalışkan
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.