Öğrenciler matematik dersini severek, oynayarak öğreniyorlar

Öğrenciler matematik dersini severek, oynayarak öğreniyorlar
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in yurt genelinde başlatmış olduğu ‘Matematik Seferberliği’ kapsamında Kırıkkale'de de temel eğitim alan öğrenciler matematiği severek, oynayarak öğreniyorlar.

“MATEMATİK, SEVİLEN BİR DERS HALİNE GELDİ”
Millî Eğitim Bakanlığı, TÜBİTAK ve üniversiteler iş birliğinde matematik dersinin öğrenimini günlük yaşam becerilerine uyarlayarak kolaylaştırmak hem de öğrencilerin bu dersi küçük yaştan itibaren sevmelerini sağlamak amacıyla başlatılan "Matematik Seferberliği" her geçen gün öğrencilerin özellikle de temel eğitim alan öğrenciler arasında sevilerek öğrenilen bir ders haline geldi. Bu kapsamda Kırıkkale Millî Eğitim Müdürlüğü de üniversite işbirliği sayesinde temel eğitimde ağırlık vermek üzere kentteki tüm okullardaki eğitim faaliyetleri kapsamlı şekilde devam ediyor.

“MATEMATİĞİ ANLAMAK HAYATI ANLAMAKTIR”
Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Veli Toptaş ile İl Millî Eğitim Müdürü Hayati Telefoncu kentteki Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) Anaokulunda öğrencilerle bir araya geldi. Öğrencilere kısa bir ders anlatımında bulunan Toptaş, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen "Matematik Seferberliğinin" toplumsal açıdan büyük önem taşıdığını söyledi. Toptaş, "Okul öncesi eğitim alan öğrencilerin akranlarına göre yüzde 30 daha başarılı olduğu ile ilgili bilimsel bulgular elimizde var. Matematiği anlamak, hayatı anlamaktır. Matematiği anladığımız zaman hayatı daha kolay anlarız ve matematik eğitimi çocuk doğduğundan itibaren başlar." dedi.

“MATEMATİK HAYATIMIZIN HER YERİNDE VAR”
Dünyaya gelen bir bireyin heyecanla ve merakla dünyayı keşfetmeye çalıştığını hatırlatan Toptaş, şöyle konuştu: "Bu keşfetmeye çalıştığı unsurlardan en iyi destekleyen şey matematiktir. Matematik hayatımızın her yerinde var. Matematiği anlamak, hayatı anlamaktır. Matematiği anladığımız zaman hayatı daha kolay anlarız ve matematik eğitimi çocuk doğduğundan itibaren başlar. Ebeveynler evde matematik terminolojisi kullandığı zaman okula geldiğinde bu çocuklar akranlarına göre yüzde 25 daha başarılı olduğu görülüyor. Ankara'da yapmış olduğum bilimsel bir çalışmada okul öncesi eğitim alan öğrencilerin birinci sınıfta akranlarına göre yüzde 25, yüzde 30 daha başarılı olduğu ile ilgili bilimsel bulgular elimizde var. O yüzden matematik çok önemli. Bir çocuk kendisinin ne kadar ağır olduğunu, ne kadar uzun, akranına göre kısa mı, uzun mu olduğunu matematik sayesinde kavrıyor. Kaç yaşında olduğunu, ağırlığını, bununla ilgili binlerce örnek verebiliriz. Matematik o yüzden hem okul öncesinde olsun, hem ebeveynlerin çocuklarıyla matematiksel terminoloji kullanması açısından olsun çok çok önemli."

“MATEMATİKSEL BİLGİ VE BECERİSİ YÜKSEK OLAN TOPLUMLAR DİĞER TOPLUMLARA YÖN VERİYOR”
Matematiğin bilgi ve teknolojinin temelini oluşturduğunu belirten Toptaş, şunları söyledi: "Toplumlara baktığımız zaman matematiksel bilgi ve becerisi yüksek olan toplumlar diğer toplumlara yön veriyor. Matematik bizim hayatımızı kolaylaştırıyor. Bakanlığımızın matematik seferberliği başlatması toplumsal anlamda bizim matematiksel gücümüzü ve matematik düşünme gücümüzü artırmasıyla diğer toplumlara rekabet  gücümüzün artacağını düşünüyorum. Bunun için önemsiyorum. Örüntüler yapay zekanın temelini oluşturuyor. Koordinatlar sistemi, navigasyon sisteminin temelini oluşturuyor. Çocuklar burada gerçek yaşantıya hazırlık yapıyorlar. Somut model araç gereçleri kullanarak matematiksel modellemeden yararlanıyoruz. Bu modeller sayesinde çocuk gerçek yaşamdaki matematikle karşılaştığı şeyleri burada somut deneyimlemiş oluyor. Çocuk matematiği deneyimlediği zaman anlamlı öğrenmesi daha yüksek oluyor. Bu yüzden burada yapılan faaliyetler çok önemli. Çocuğun merak ve heyecanı iyi bir şekilde eğitildiğinde, matematiksel bilgi kazandırıldığında o zaman çocuğun hem ilkokulda, hem ileriki akademik hayatında en iyi temelinin atıldığı bir dönem ve bir fırsat haline geliyor. Bu anlamda Millî Eğitim Müdürlüğünün okul öncesinde başlatmış olduğu matematik seferberliği çok önemli. Çocuklara ne verirseniz alır ve matematik eğlenerek öğrenilen bir şey. Eğlence ve oyun olduğu yerde çocuk kuralları keşfeder. Matematikte de kurallar vardır. Matematiği keşfettikçe seversin oyun da öyle. Oynadıkça zekan gelişir. Matematik düşünce biçimidir, düşüncemizi geliştirir. Burada öğretmenlerimiz oyunlarla, etkinliklerle matematik uygulaması yapıyor. Bu da matematiksel düşünceye olumlu katkı sağlıyor ve temelini oluşturuyor."

“MATEMATİK MANTIK ÖĞRETİR”
Millî Eğitim Müdürü Hayati Telefoncu ise, "Sayın Millî Eğitim Bakanımızın ülkemiz genelinde başlattığı "Matematik Seferberliğini" üniversitemizle iş birliği yaparak Kırıkkale'mizde de başlattık. Matematik mantık öğretir, düzen öğretir, kıyaslama öğretir. Biz de çocuklarımıza düzenli olmayı, mantıklı olmayı, kıyaslama becerisini basit düzeyde de olsa okul öncesi eğitimde veriyoruz. Sayın Bakanımızın gayretleriyle hayata geçirilmiş olan "Matematik Seferberliği" Kırıkkale'mizde de üniversite ile birlikte, hocalarımızla birlikte okul öncesi eğitimden başlamak üzere çok faydalı ve kazanımlı çalışmalarımızı uyguluyoruz. Okul öncesi eğitimde çocuklarımıza basit düzeyde azdan çoğa, çoktan aza, büyükten küçüğe ve çeşitli görsel matematiksel materyallerle daha kalıcı ve etkili çalışmalar yapıyoruz. Gördüğünüz gibi çocuklarımız bu bilinçsel düzeyde en güzel şekilde eğim alıyorlar. Her türlü materyalimiz de mevcut." diye konuştu. 

Haber: Ahmet Gökdemir
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.