Tarih dolu adım adım Kırıkkale

Tarih dolu adım adım Kırıkkale
Doğduğumuz, büyüdüğümüz ve doyduğumuz topraklar. Kırıkkale, sadece bize değil, yüzyıllardır farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış, bereketli ve şefkatli bir memleket.

İLK DURAK TARİHİ ÇEŞNİGİR
Kırıkkale gezimize Tarihi Çeşnigir Köprüsü ile başlıyoruz. 13. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen köprünün ilk olarak kimin tarafından yapıldığı tam olarak bilinmese de, Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferi sırasında Mimar Sinan tarafından yeniden yapılmıştır. Keskin-Karakeçili ilçeleri sınırlarında bulunan tarihi köprü, kesme taştan yapılmıştır, 6 metre genişliğe ve 110 metre uzunluğa sahiptir. Çeşnigir Köprüsü, Kırıkkale merkeze 38 kilometre uzaklıkta bulunan Köprüköy'de bulunmaktadır.

ZİRVELERİ SEVENLERE DİNEK DAĞI 
Kırıkkale gezimizin ikinci durağı ise kentin en yüksek dağı olan Dinek Dağı. Bin 744 metre yüksekliği, temiz havası ve eşsiz manzarası ile doğa severleri kedisine hayran bırakan Dinek Dağı'nda ziyaretçiler için bungalov evleri, zipline ve at binme padok alanları bulunuyor.


HER MEDENİYETİN EV SAHİBİ
Her medeniyetten ve dinden insana ev sahipliği yapmış olan Kırıkkale'de üçüncü durağımız Rum Kilisesi. Keskin ilçesinde bulunan ve zamanında Rum ve Ermeni'ler tarafından ibadethane olarak kullanılan Rum Kilisesi, Yunan Haçı planında yapılmış bir kilisedir. Günümüzde doğu duvarı tamamen çökmüş olan kilisenin diğer duvarları kısmen korunmuştur. Farklı medeniyetleri keşfetmeyi sevenler için ideal bir gezi alanı olmuştur. 

DOĞAL OLUŞUM MERAKLILARINA
Kırıkkale gezimizde dördüncü durağımız Sulu Mağara. Tarihi yapılardan çok doğal güzelliklere önem veren gezginlerin kesinlikle ziyaret etmesi gereken bir yer. Keskin ilçesinde bulunan 285 metre uzunluğundaki Sulu Mağara, yarı yapay, yarı doğal bir mağaradır. Maden ocağı olarak kullanılmış olan Sulu Mağara'nın bazı bölümlerinde, erken Hristiyanlık dönemine ait taş duvarlar bulunmaktadır. Yağışlı zamanlarda mağarının tavanından su damlamaktadır. Sonraları ise damlayan suların toplanabilmesi için mağara içerisine 2 metrelik havuzlar yapılmıştır. 

DİĞER BİR ROTA BALLI CAMİİ
Kırıkkale gezimizdeki beşinci ve son durağımız ise Ballı Camii. 12. yüzyılda yapılmış olan caminin kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Ahşap işçiliği ile görenleri büyüleyen Ballı Camii, Balışeyh ilçesinde bulunmaktadır. Görenleri kendine hayran bırak cami, Kırıkkale gezisine çıkmak isteyenlerin rotaları arasında kesinlikle yerini almalıdır.

Haber: Burak Çalışkan 
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.