Tarıma yeni vizyon kazandıracağız

Tarıma yeni vizyon kazandıracağız
​​​​​​​Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nce ‘Kırıkkale Tarım Sektörü 2. İstişare Sektör Buluşması’ toplantısı gerçekleştirildi.

VALİ SEZER: “ÇİFTÇİLERİMİZİN SORUNLARINI ÇÖZMEK İÇİN GEREKEN BÜTÜN ÇALIŞMALARI YAPACAĞIZ”

Kırıkkale’nin tarım alanındaki makus talihini değiştirmenin mücadelesini vereceklerini belirten Vali Yunus Sezer, “Hep birlikte tarıma yeni vizyon kazandıracağız” dedi.

MAKUS TALİHİNİ DEĞİŞTİRECEĞİZ

Kırıkkale’de yapılan tarım çalışmalarının daha verimli hale gelmesi, çiftçilerin sorunlarının ana hedefli olarak çözüme kavuşması amacıyla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nce ‘Kırıkkale Tarım Sektörü 2. İstişare Sektör Buluşması’ toplantısı gerçekleştirildi. Vali Yunus Sezer başkanlığında yapılan toplantıda; Kırıkkale tarımında neler yapılabileceği, konuyla ilgili bakanlıklarla görüşmeler sağlanacağı, sulu tarım, hayvancılık ile kırsal tarım alanında yapılması planlanan çalışmalar anlatıldı.

66 MİLYON TL TARIMSAL DESTEK

Tarım sektörünün geleceğe taşınması amacıyla ortak akla ihtiyaç olduğuna vuru yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Sırrı Yılmaz, “Artık birçok ilimiz ve bölgemizde tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri kurulmaktadır. Doğal kaynaklarımızı sürdürülebilir şekilde yönetirsek, hem açlık hem iklim değişikliği ile mücadele edebiliriz. Tarım sektörü olarak bunu sağlamanın en etkin yolu ise çevreye duyarlı, planlı, izlenebilir ve sürdürülebilir üretimden geçmektedir. Bunun için bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu konuda gerekli tedbirler alınmakta ve tarım sektörü devlet tarafından desteklenmektedir. Bu kapsamda 2018 yılında Türkiye genelinde 14.5 milyar, Kırıkkale’de ise 66 Milyon TL tarımsal destek verilmiştir” dedi.

301 HEKTAR ÜZERİNDE TARIM ARAZİSİ KULLANILIYOR

Tarım ve hayvancılık alanında çiftçilerin sorunlarının çözümü için bütün çalışmaları yapacaklarını belirten Vali Sezer, Kırıkkale’nin tarım alanındaki makus talihinin değişeceğini ifade etti. Tarıma yeni vizyon kazandıracaklarını dile getiren Sezer, “Kırıkkale genelinde 301 bin hektar üzerinde tarım arazileri kullanılıyor. Tarımla ilgili olarak yaklaşık 3 aydır hemen hemen herkesi dinledim. Herkesin bir takım tespitleri var. Ortak müşterekleri kesinlikle konuşup bir yol haritası çizmemiz gerekiyor.”

ARAZİLERİN SADECE YÜZDE 11’İ SULANABİLİYOR

 “Fikirlerinizi açıkça söyleyin, Kırıkkale’nin tarımla ilgili gelecek vizyonu neler olabilir bunları konuşacağız. Kırıkkale’de ki tarım arazimizin yüzde 11’i sulanabiliyor. Sulama imkanı olmasına rağmen çoğu bölgelerimizde yapılamıyor. Hayvancılık yönüne baktığımız zamanda çeşitli sorunlarla karşılaşabiliyoruz. Tarım alanında da hububat eksenli bir çalışma var. Buğday ve son yıllarda kışlık nohut Keskin tarafından çiftçilerden talep görüyor. Nadas alanlarını azaltmak amacıyla da bu önemli bir çalışma. Aynı zamanda pazar kabiliyeti olan, pazarda rekabet edebileceğimiz herhangi bir üretimimiz yok. “

ÜRÜNLERİMİZİN TANITIMI İYİ YAPILMALI

“Dünyanın en kaliteli tuzunun burada üretildiğini burada öğrendik. Delice pekmezi, Sulakyurt kavunu, Kılıçlar soğanının burada üretildiğini öğrendik. Ürettiğimiz ürünlerin bir albenisi olması ve tanıtımının iyi şekilde yapılması gerekir. Bazı ilçelerde bazı ürünler ön plana çıkmış. Ankara gibi yanımızda büyük bir pazar ve ulaşım imkanımız çok iyi. Bu imkanları değerlendirme imkanımız çok fazla, arazilerimizin yüzde 46’sı nadasa bırakılıyor bu büyük bir rakam. Köylerimizde genç nüfusumuz giderek düşüyor. İşte bizler bu gibi sorunların çözümü için gerekli istişareleri ve toplantıları yaparak tarım alanında ciddi bir çalışmaya imza atacağız” dedi. Konuşmaların ardından toplantıya katılan tarım sektörü oda başkanları ile civar köylerden gelen çiftçilerin talep ve sorunlarını dile getirmesiyle sona erdi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.