Her 10 kişiden birinde bu hastalık var

Her 10 kişiden birinde bu hastalık var
 Haber Merkezi
Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, ‘1-30 Eylül Dünya Alzhemier Ayı’ nedeniyle açıklamalara bulundu. Ağırtaş, “65 yaşın üzerinde 10 kişiden birinde, 85 yaşın üzerinde iki kişiden birinde görülür” dedi.

İLERLEYİCİ BİR BEYİN HASTALIĞIDIR

Ağırtaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere; çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan, günlük yaşam aktivitelerini etkileyen ilerleyici bir beyin hastalığıdır” dedi. Beynin bazı bölgelerinde proteinler biriktiği için beyindeki sinir hücreleri hasar görür, haberci kimyasal maddeler azalır sonuçta, bellek ve öğrenme gibi zihinsel beceriler bozulmaya başlar. Alzheimer hastalığı genellikle yaşlılıkta ortaya çıkan bir hastalıktır.”

dkotr.jpg

ERKEK VE KADINLARDA EŞİT

“65 yaşın üzerinde 10 kişiden birinde, 85 yaşın üzerinde iki kişiden birinde görülür. Tüm dünyada 20 milyona yakın Alzheimer hastası bulunmaktadır. Kadınlarda ve erkeklerde hemen hemen aynı oranda görülür. Alzheimer hastalığı bulaşıcı ve kalıtsal bir hastalık değildir. Ancak düşük oranda ailesel bir yatkınlık olabileceği düşünülmektedir. Risk faktörleri,

ileri yaş, ailede alzheimer hastası olması, Bazı yatkınlık genlerine sahip olma, düşük eğitim seviyesi, ciddi kafa travması geçirmiş olmak, depresyon alüminyum, bakır, demir, çinko gibi ağır metallerle temasıyla oluşabilecek zehirlenmeler, hipertansiyon.”

ALZHEİMER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Genellikle ilk belirtisi unutkanlıktır. Zihinsel bozukluklar, öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, yolunu kaybetme, kişileri tanıyamama, karar verme güçlüğü, davranışsal bozukluklar, huzursuzluk, ilgisizlik, saldırganlık, uyku bozukluğu, amaçsız dolaşma, hayaller görme, depresyon. Alzheimer hastalığı yavaş ilerleyen ancak zaman içinde günlük yaşamı etkileyerek, hastayı geri dönüşsüz bir şekilde bakıma muhtaç bırakan bir hastalıktır. Hastalığın seyri genel olarak üç evreye ayrılır bunlar; başlangıç, orta ve ileri evredir.

HASTALIK NASIL SEYREDER? BAŞLANGIÇ EVRESİ

İsimleri, tarihleri unutma, yolunu şaşırma, kelimeleri bulamama. İşine, çevresine ilgisizlik

hastalığını kabul etmeme. Belirgin unutkanlık, kişileri tanıyamama, Yıkanma, giyinme gibi gündelik işlerde yardım ihtiyacı, hayaller görme, depresyon gibi ruhsal bozukluklar. Aile üyelerini tanıyamama, Yemek yemede, yürümede güçlük. İdrarının, dışkısını tutamama, Ciddi davranış bozuklukları.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.