Kabe örtüleri Kırıkkale'de sergilenecek
YAPIMINDA ALTIN VE GÜMÜŞ KULLANILIYOR
İslam’ın en önemli camisi ve Müslümanlar için en kutsal mekan olan Kabe, geçmişten bu yana değerli kumaşlar ve örtülerle kaplanıyor. Eski tarihlerde pamuk ağırlıklı kumaşlarla örtülen Kabe, Osmanlı döneminden bu yana ise ipek kumaşlarla örtülüyor. Hatta kutsal mekanın örtülerinin yapımında altın ve gümüş de kullanılıyor.
ÖRTÜNÜN PARÇALARI HEDİYE EDİLİYOR
Müslümanlar için yer yüzündeki en kutsal mekan sayılan Kabe’nin örtüsü her yıl Hac döneminde, Kurban Bayramı arifesinde değiştiriliyor. Kabe’den çıkarılan örtü ise bölümlere ayrılarak, Suudi Arabistan’ı ziyaret eden yabancı devlet başkanlarına ve İslam’a hizmet etmiş önemli kişilere hediye ediliyor.
19 PARÇA KIRIKKALE’YE
Kutsal mekan Kabe’nin farklı dönemlerde kullanılmış örtülerinden 19 parça ise Kırıkkale’ye getirildi. İslam Peygamberi Hz. Muhammed’den (s.a.v) sonra Kabe’nin anahtarını devralan Eş Şeybi ailesi, Türkiye’ye duyduğu sevgi ve ilgisi nedeniyle, 19 parçayı Türkiye’ye hediye etti. Türkiye Cumhuriyeti eski Basın Ataşesi Bahattin Akyön ise Türkiye’ye getirilen parçaların, Kırıkkale’de yapımı devam eden İslami Değerler Külliyesi içerisinde sergileneceğini belirtti.
“İÇİNDE ÇOK KIYMETLİ PARÇALAR VAR”
İlk kez 19 parçanın bir arada sergileneceğini belirten Akyön, “Kâbe’nin anahtarı, Peygamber Efendimizden bugüne kadar Eş Şeybi ailesinde bulunuyor. Bu saygın aile, Türkiye’ye olan ilgisi ve kişisel dostluğumuz nedeniyle, çeşitli yıllara ait parçaları armağan etmişti. Bu çok kıymetli parçaları herkesin görmesini istedim ve Siyer-i Nebi ve Mushafı Şerif olarak kurduğumuz iki müzede isteyen herkesin görebilmesi için sergilemek istedik. 19 parça içinde ‘Samediye’ denilen, İhlâs Suresi’nin işlendiği çok kıymetli parçalar da var. 18 parça siyah zeminli dış örtüden. Bir parça ise yeşil zeminli iç örtüden bir bölüm. Bunlara ek olarak bir de Medine’den Mescidi Nebevi’de, Ravza-ı Mutahhara bölümünde, iç kısma örtülen kırmızı örtü bulunuyor. Ayrıca, Peygamber Efendimizin mübarek ayak izine ait birebir kopyası, birebir aynı olduğuna ilişkin belgesiyle birlikte ölçü kabı ve başka bazı eşyalarından örnekler de var.” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.