Kırıkkale Merkezde İş İmkanları
Büyük şehirlerde yaşayan insanlar nüfusun fazla olmasıyla birlikte daha fazla iş seçeneğine sahip olsa da, Kırıkkale gibi küçük şehirlerde iş bulma süreci büyükşehirlere kıyasla daha zor bir hale geliyor.
İç anadolu bölgesi sınırları içerisinde bulunan Kırıkkale’nin nüfusu, 2021 yılında yapılan güncel araştırmalara göre 275.968 olarak belirtiliyor. Bugünkü yazımızda, nüfusun az olduğu Kırıkkale şehri içerisinde popüler olan iş imkanlarından ve şehirde potansiyel iş imkanı sunan sektörlerden bahsedeceğiz. Kırıkkale hakkındaki çeşitli temel bilgileri sizinle paylaşacağız.
KÜÇÜK BİR NOT
Yazımıza başlamadan önce, başvuru yapılmak istenen her iş alanında öncelikle iyi bir CV oluşturulması ve iş ile ilgili tüm başvuru evraklarının eksiksiz olarak tamamlanması gerektiğini belirtmemizde fayda var. İş ilanlarında genel olarak istenen başvuru evrakları; nüfus cüzdanı fotokopisi, vesikalık fotoğraf, CV, sağlık raporu, ikametgâh, vukuatlı nüfus kayıt örneği, adli sicil kaydı, ehliyet ve kan grubu kartı olarak belirtilmektedir.
Bu evraklar başvuru yapılan iş ilanlarına göre değişiklik gösterebilir. Adayların ilgili iş ilanı kapsamında istenen evrakları eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlayarak başvuru yapması, iş bulma sürecini doğal olarak hızlandıran önemli bir faktördür. Bu sebeple istenen evrakları titiz ve düzenli bir şekilde hazırlayan adaylar, iş başvurularında ön plana çıkmaktadır.
Kırıkkale Merkezde Popüler İş İmkanları Nelerdir?
Kırıkkale içerisinde iş imkanlarının kısıtlı olduğundan yazmızın başında bahsetmiştik. Bu durumun temel sebebi, genç yaş grubunun fazla bulunduğu nüfusun kalabalık olmaması ve şehirde bulunan insanların eğitim durumunun genel olarak lise mezunu seviyesinde olmasıdır. Ilıman iklim kuşağında yer alan Kırıkkale’nin yüz ölçümü 4.575 km²’dir. Kırıkkale içerisinde 1925 yılında top ve mühimmat fabrikası kurulmuştur ve sanayi şehri oluşturmak için temel adımlar atılmıştır. Şehrin yaklaşık olarak 100 yıllık bir sanayi geçmişi bulunmaktadır. Şehir hakkında verdiğimiz genel bilgilerin ardından, Kırıkkale merkezde bulunan iş imkanlarını incelemeye başlayalım. İş imkanlarını farklı sektör başlıkları altında daha iyi bir şekilde değerlendirebiliriz. Aşağıdaki başlıklarda ilgili sektörleri ve iş arayan kişilere sunulan potansiyel iş fırsatlarını inceleyebilirsiniz.
Sanayi ve Endüstri
Türkiye’nin başkenti Ankara’ya 76 km uzaklıkta bulunan Kırıkkale’deki ekonominin temel kaynağını sanayi ve endüstri oluşturur. Kırıkkale valiliği tarafından yapılan açıklama doğrultusunda, nüfusun %60’lık kesimi gelir kaynağını sanayi ve endüstri kuruluşlarından kazanmaktadır. Vatandaşlara bu kapsamda birçok farklı iş imkanı sunulmaktadır. Şehirde bulunan en önemli sanayi kuruluşlarının başında silah ve tüfek fabrikası, pirinç fabrikası, elektrik makinaları fabrikası, tuğla-kiremit fabrikaları, çelik fabrikası, Makina ve Kimya Endüstrisi kurumuna bağlı silah sanayi müessesesi mühimmat fabrikası, hurda işletmesi, çelik çekme boru fabrikası, petrol rafinerisi, barut fabrikası ve diğer savunma sanayi kuruluşları bulunmaktadır. Bu fabrikalar içerisinde çalıştırılan birçok farklı kademede binlerce personel bulunur. Fabrikalarda bulunan iş alanları oldukça geniştir ve belirli eğitimler kapsamında çalışacak yeni personeller arandığı gibi, vasıfsız elemanların görev alabileceği birçok farklı departman da vardır. Fabrikalarda yapılan işler genel olarak ham maddelerin işlenmesi ve üretim üzerine kuruludur. Çalışma koşulları değişiklik göstermekle beraber disiplinli bir yapıya dayalıdır. Mola saatleri belirlidir ve genel olarak haftanın 6 günü günde 8 saat olmak üzere çalışma yapılmaktadır. Yoğunluğuna göre yapılan işler farklı vardiya saatlerinde yürütülür. Kırıkkale merkezde iş arayan kişilerin, sanayi ve endüstri sektörü içerisinde iş bulma olanağı oldukça yüksektir.
Sanayi ve Endüstri Alanında Çalışmak İsteyenlere Destek Veriliyor
Metal sanayi ve savunma sanayi sektörleri kapsamında oldukça önemli bir konumda bulunan Kırıkkale ili içerisinde, kalifiye ara eleman ihtiyacını karşılamak için çeşitli programlar düzenleniyor. Bu programlarda CNC torna, CNC freze, elektrik ark kaynağı, gaz altı kaynağı ve argon kaynağı gibi eğitimler; cinsiyet, yaş ve eğitim gibi sınırlamalar olmadan ücretsiz olarak veriliyor ve kalifiye eleman yetiştirmek hedefleniyor. Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Varlı tarafından Kasım ayının başında yapılan açıklamalar doğrultusunda, destek verilen faaliyetlerin “Ahiler Kalkınma Ajansı” tarafından alınan hibe ile birlikte gerçekleştirildiği ve önümüzdeki dönemde ücretsiz olarak verilen mesleki eğitim merkezlerindeki faaliyetlerin artırılması yönünde çalışmaların sürdürüldüğü bildiriliyor. Bu kapsamda Kırıkkale merkezde çalışma hayatına atılmak isteyen vasıfsız kişilerin kalifiye eleman olma yolunda ilerleyebileceği, değerlendirebilecek bir seçenek olarak ortaya çıkıyor.
Tarım
Sanayi ve endüstrinin ardından şehirde yaşayan vatandaşların en büyük gelir kaynağını tarım faaliyetleri kapsamaktadır. Bu kapsamda valilik tarafından verilen bilgiler doğrultusunda Kırıkkale şehrinde en çok üretimi yapılan tarım ürünleri şekerpancarı, ayçiçeği, buğday ve arpa olarak belirtilmektedir. Ayrıca tarımcılık faaliyetleri kapsamında sebze ve meyve yetiştiriciliğinin yanında bağcılıkta yapılmaktadır. Tarım faaliyetleri içerisinde yetiştirilen ürünlerden sene içerisinde belirli bir dönem veya dönemler içerisinde mahsül alınsa da, tarımcılık tüm yıl boyunca devam eden bir sektördür. Ürünlerin ekilmesi için toprağın hazırlanması, gübrelenmesi, koruyucu ilaçların yapılması, ürünlerin sağlıklı bir şekilde yetiştirilmesi ve belirli hastalıklara karşı önlem alınması için çalışanlar görev alır. Ürünler belirli olgunluğu ulaştığında ise mahsüllerin toplanması gerekir. Bu kapsamda Kırıkkale içerisinde tarım faaliyetlerinden gelir kazanarak geçim sağlayan birçok kişi bulunur. Kırıkkale’de iş arıyorsanız, tarım faaliyetlerinde çalışma seçeneğini değerlendirebilirsiniz.
Hayvancılık
Hayvancılık faaliyetleri Kırıkkale içerisinde gelir elde edilen diğer bir iş imkanıdır. Şehirde en çok yetiştirilen hayvanlar, sığır, Ankara keçisi, kıl keçisi ve koyundur. Ayrıca yaygın bir şekilde yapılmamakla birlikte, kümes hayvancılığı faaliyetleri de yürütülmektedir. Hayvanların bakımı, güdümü ve üretimiyle ilgili çalışmak isteyen kişilere iş imkanları sunulmaktadır.
Özel Sektör
Tarihsel ve kültürel olarak zengin bir geçmişe sahip olan Kırıkkale içerisinde, 2021 yılının Ocak ayında İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısı yapılmıştır. Toplantı kapsamında il genelinde istihdam sağlamak için çeşitli faaliyetler tartışılmıştır ve 2020 yılı içerisinde toplam 4 bin 11 kişinin özel sektörde işe yerleştirildiği bildirilmiştir. Özel sektör Kırıkkale içerisinde sanayi ve tarım alanındaki iş imkanlarına kıyasla şu an için ciddi bir konumda bulunmasa da, ticari faaliyetlerin yürütüldüğü mağazalarda, yeme-içme hizmeti veren dükkanlarda, alışveriş merkezinde ve çeşitli işletmelerde satış elemanı, hizmet elemanı, muhasebe elemanı, kurye elemanı, anketör, kasiyer, teknisyen, mühendis ve yönetici gibi pozisyonlarda çalışanlar aranmaktadır.
Son Olarak Kırıkkale nüfus olarak ele alındığında kalabalık bir yapıya sahip değildir. Bu sebeple şehirde bulunan iş olanakları, büyük şehirlerdeki iş imkanlarına kıyasla kısıtlıdır. Sanayi sektörü bünyesinde yayınlanan iş ilanları Kırıkkale içerisinde ön plana çıkmaktadır. Sanayi sektörünün ardından tarım sektörü şehir ekonomisinin büyük kısmını oluşturur. Sanayi şirketlerinin kadrolarında çalışmaya başlayan personellerin önü açıktır ve gerekli eğitimler tamamlandığı takdirde, vasıfsız olarak başlanılan bir konumdan çok daha iyi bir konuma yükselme şansı sunulmaktadır. Hayvancılık ve özel sektör içerisinde sunulan iş imkanları da şehirdeki geri kalan gelir kısmını oluşturur. Kırıkkale merkezde iş arıyorsanız, yazımız içerisinde bahsettiğimiz sektörlerde çalışmak istediğiniz bölümü belirleyebilir ve ardından iş arama sürecine başlayabilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.