Kırıkkale Üniversitesi’nin yeni aracı TOGG
GURUR VE ONUR YAŞIYORUZ
Rektörlük binası önünde yapılan anahtar teslim törenine Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Başalan, Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci, dekanları, yüksekokul ve meslek yüksekokulu müdürleri, daire başkanları, akademik ve idari personel katıldı. Kırıkkale Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan, “Yerli ve milli arabamız TOGG, kurumumuza hayırlı olsun. TOGG’un en önemli özelliği, ülkemizin geldiği noktayı göstermesidir. TOGG’un proje ve üretim aşamaları, kamu kurumlarındaki yöneticilerin bir işi nasıl yakından takip ettiğini ve takip etmesi gerektiğini bizlere anlatıyor. Projenin fiili başlangıç tarihi 2011.”
MEMLEKETİMİZE HAYIRLI OLSUN
“Sayın Nihat Ergün döneminde proje olarak başlayan TOGG, bu yıl banttan indi. Geçmişte ülkemizin engellenen projelerinde olduğu gibi bazı kişiler bu işin nasıl yapılamayacağını anlatıp durdular. Bu işe gönül veren Bakanlarımızın çalışmalarıyla proje belli bir aşamaya geldi ve model oluşturuldu. 2017 yılında TOGG’da yaptığı konuşmasında yerli otomobilde arzu ettiğimiz noktaya gelmememizden üzüntü duyduğunu, elini taşın altına koyacak babayiğitlere ihtiyaç olduğunu belirten Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısına iş dünyamızdan 5 babayiğit olumlu yanıt verdi. Bu önemli bir atılımdı. Çünkü Türkiye'de takım çalışması yapmak biraz zor bir iş. Cumhurbaşkanımızın himayeleri ve devletimizin ciddi anlamda finansman desteğiyle süreç başarılı bir şekilde yürütüldü.”
12 YIL ÖNCE BAŞLAMIŞ OLAN PROJE
Kültür ve medeniyet tarihimize baktığımızda ne zaman siyasi otorite bilimsel çalışmalara destek vermişse bilim ve teknoloji alanında başarılara imza attığımızı, kayda değer eserler ortaya koyduğumuzu görmekteyiz. Bunda da öyle bir talimat vardı ve sıcak takibi iyi yaptılar. Sıcak takibin sonucunda planlamadan uygulamaya geçinceye kadar sürdürülebilirliği iyi yapıyorsanız güveni sağlarsınız. 12 yıl önce başlamış olan proje çalışmasında kademe kademe, yöntemler değişse bile sonunda bir ürün çıkması bize bu işin sürdürülebildiğini söyler. TOGG bir de bizlere kendine yetme meselesini söylüyor. Kendine yetme meselesi ne demek? Biz artık bunu yapabiliyoruz demektir. Bazıları diyor ki bu yüzde yüz yerli ve milli değil. Parça olarak baktığınızda olabilir.”
4 TANE KURUMA VERİLDİ
“Biz bu ürünü Gebze’deki ortağımızla üretiyoruz. Dünyanın hangi ürününe bakarsanız bakın mutlaka bir ortaklıkla ürün ortaya çıkıyor. Dolayısıyla TOGG, kendine yetebilme işini söyleyen bir şeydir. Bir başka hatırlattığı şey de TOGG’un hem milli hem de yerli olmasıdır. Kendinize yetiyorsunuz ben bunu artık yapıyorum, ortaklarımla da olsa yapıyorum diyorsunuz. İşte bu dört madde TOGG’u çok anlamlı kılıyor. Bu işin başlangıcında takımın içinde ben de birazcık katkı sundum. Böyle bir projenin sonunda o ürüne biniyor olmak çok ayrı bir duygu. Sizler farklı duygularla bakarken, ben bugün sürerken o zamanlardan bu zamana nasıl bir ürünün ortaya çıktığına tanık oluyorum. Ayrıca TOGG, 4 tane kuruma verildi. YÖK Başkanlığına, Strateji ve Bütçe Başkanlığına, Dokuz Eylül Üniversitesi’ne ve bize verildi. Şimdi bir hayalim daha var. Bakanlıkta ziyaretime gelen arkadaşlar kapının arkasında görmüşlerdir: Uçan Araba… Prototipi çıktı ama Ankara’dan İstanbul arası gidişini görürüz inşallah” diye konuştu.
Konuşmanın ardından Aslan' a TOGG T10X'in anahtarı teslim edildi. Teslim töreni günün anısına hatıra fotoğrafı çektirilmesi ile sona erdi. Törenin ardından personelimiz TOGG'u yakından inceledi.
Haber: Ahmet Gökdemir
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.