Kırıkkale’nin savunma sanayisi değerlendirildi
SAVUNMA SANAYİNİN MERKEZİYİZ
Fatma Şenses Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü iş birliğiyle Mavi Salon’da gerçekleşen Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Savunma Sanayiinde Kırıkkale’nin Önemi” konulu panele MKE Genel Müdürü İlhami Keleş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Başalan, ROKETSAN Genel Müdür Yardımcısı Murat Kurtuluş, Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ömer Akçelik, Prof. Dr. Mehmet Dikkaya, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Recep Çalın, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Dr. Merve Suna Özel Özcan, dekanlar, meslek yüksekokulu ve yüksekokul müdürleri, akademik ve idari personeller ile öğrenciler katıldı.
BÜYÜK YATIRIMLAR YAPILIYOR
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan panel Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Başalan’ın açılış konuşması ile devam etti. Başalan “Kırıkkale olarak savunma sanayisi ile özdeşleşmiş ve silaha adını veren şehir olarak anılıyoruz. Kırıkkale’nin bu ismi hak etmesinin sebebi güzide kuruluşumuz Makine Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi’nin büyük bir yatırımının burada gerçekleşmiş olmasıdır. Akabinde yine başta ROKETSAN olmak üzere diğer bazı savunma sanayi şirketleri, özellikle Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın önderliğinde savunma kümelenmesi veya Silah Organize Sanayi bölgesinde büyük yatırımlar yapmaktadır” diye konuştu.
MİLLİLİK ORANI YÜZDE 80’E YAKLAŞTI
MKE Genel Müdürü İlhami Keleş “Böyle bir etkinlik vesilesiyle burada olmaktan çok mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Çünkü Kırıkkale, adını silaha veren bir şehir. Silahla, MKE ile var olan bir şehir. Bu şehrin bir üniversitesi olan Kırıkkale Üniversitesi’nin MKE ile savunma sanayisi ile burada oluşan savunma sanayi ekosistemi ile bütün olması çok kıymetlidir. Buradaki öğrencilerimizin de savunma sanayisine önemli katkılar sağlama niyet ve potansiyelinde olması çok önemlidir. Şükürler olsun ki MKE şu anda 8 değişik lokasyonda 10 fabrikası ve 2 tane işletmesi ile savunma sanayisinin bel kemiği firmalarından birisi konumundadır. Bu haliyle de kendi ekosistemini oluşturmuş durumdadır. Bu da Kırıkkale’de savunma sanayisinin oluşmasına ve gelişmesine katkı sağlayan bir faktördür. Savunma sanayi yüksek teknoloji gerektiren bir alandır.”
TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
“Bu alanda üretim yeteneğini kazanıyor olmak, diğer sivil alanlarda da çok önemli bir aşamaya gelmek anlamına gelir. Çünkü burada standartlar çok yüksektir ve bu çalışmalar olağanüstü koşullar dikkate alınarak yapılan çalışmalardır. Savunma sanayisi her ülke için önemlidir ancak Türkiye için daha önemlidir. Millilik oranı savunma sanayisinde %80’e yaklaştı. Hocalarımızın savunma sanayi firmaları ile beraber çalışmalar yapmalarını ve teknoparklar bünyesinde firmalar kurmalarını önemli buluyorum. Gençlerimizden çok şeyler bekliyoruz. Somut projelerle uğraşmak ve bu projelerden sonuç almak gerekiyor. Ülkemiz teknolojik ve inovatif ürünler üretme konusunda en fazla destek veren ülkelerden birisidir. Yeter ki doğru projeler yazılsın. Panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederim. Hayırlı ve faydalı bir panel olmasını dilerim” ifadesini kullandı.
TESİSLERİMİZİ 2024 YILINDA AÇMAYI PLANLIYORUZ
ROKETSAN Genel Müdür Yardımcısı Murat Kurtuluş da yaptığı konuşmasında “ROKETSAN, Savunma Sanayi İcra Komitesi’nin Türkiye’deki roket ve füze teknolojileri konusunda öncü bir kuruluş olma vizyonuyla 1988 yılında kurulmuştur. Her zaman yerli ve milli kendi imkanlarımızla bu füze ve teknolojilerimizi üretmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca her zaman yenilikçi sistemler, çığır açan yeni teknolojiler üzerinde de kendimizi geliştirme misyonu ile hareket ediyoruz.2024 yılı itibariyle de inşallah Kırıkkale’deki tesislerimizi açmayı planlıyoruz. Şu anda 4800 personelimiz var. Bunların 2 binden fazlası Ar-Ge personeli olarak görev yapıyor. Bugüne kadar öz kaynaklarımızdan 65 milyon dolardan fazla bir bütçeyi yeni ürün ve teknoloji geliştirmek için kullandık. 270’den fazla patent, faydalı model ve markamız mevcut. TEKNOFEST’te roket yarışması düzenliyoruz. Her yıl 500’den fazla takım bu yarışmaya başvuruyor. Roket tasarımının tüm aşamalarını anlatan bu yarışmaya katılmanızı tavsiye ederim. Finale kalamasanız dahi sizlere çok tecrübe kazandıracak bir yarışma olduğunu söyleyebilirim. Dinlediğiniz için teşekkür ederim” diye konuştu.
KIRIKKALE’DE 50’NİN ÜZERİNDE FİRMA BULUNUYOR
Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) İl Temsilcisi, Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Recep Çalın, tarihte yaşanan ve güncel olaylardan örnekler vererek yaşadığımız coğrafya itibariyle savunma teknolojilerinin önemine değindi. Kırıkkale Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Dr. Merve Suna Özel Özcan, panelde “Türkiye’nin Savunma Sanayi Diplomasisi” konulu bir sunum yaptı. Panel, Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ömer Akçelik’in konuşması ile devam etti. Akçelik, konuşmasında “ilimiz; Cumhuriyetle var olmuş, savunma sanayi ile kimliğine kavuşmuş, silaha adını veren şehir olarak kabul görmüş bir sanayi şehridir.
SİLAH İHTİSAS OSB BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR
“Kırıkkale’mizin temel dinamikleri arasında, sahip olduğu önemli akademik, sınai-endüstriyel ve teknolojik tesislerin varlığını saymak gerekir. Şehrimiz bu yönüyle Türkiye’de pek çok ilden önde gelen bir potansiyele sahiptir. İlimizde mevcut, savunma sanayinin motor gücü olan MKE tesisleri, bürokrasiye kazandırdığı pek çok insan kaynağıyla Üniversitemiz, potansiyeli ile öne çıkan kamu-özel pek çok tesisimiz mevcuttur. İlimizde savunma sanayisine yönelik üretim yapan 50’nin üzerinde firma bulunmaktadır. Türkiye’de ilk ve tek olma özelliğine sahip Silah İhtisas OSB özel sektörün yatırımlarıyla Türkiye'nin en önemli savunma sanayi merkezlerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerlemekte, Kırıkkale’nin sanayi üssü haline getirilmesi hedefine her geçen gün biraz daha yaklaşmaktadır. ROKETSAN tarafından ilimize yapılan ve yapımı devam eden yatırımla birlikte ilimizin bu alandaki varlığı daha da güçlenecektir” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.