Kralların Ressamı Rahmi Pehlivanlı’nın hikayesi

Kralların Ressamı Rahmi Pehlivanlı’nın hikayesi
 Haber Merkezi
Çocukluk yıllarında ailesinin baskısı ve maddi imkansızlıklar nedeniyle rengarenk çiçek toplayarak yaptığı boya ve dut ağacından palet yaparak Dünya geneline ismini duyuran bir ressam Rahmi Pehlivanlı.

DUT AĞACINDAN KENDİNE FIRÇA YAPTI

‘Kralların Ressamı’ olarak anılan dünyaca ünlü ressamımız Rahmi Pehlivanlı, Kırıkkale’nin Keskin ilçesinde 1926 yılında dünyaya gelmiştir. İlkokul ve Ortaokul eğitimini Kırıkkale’de tamamlayan Pehlivanlı’nın, resim merakı da bu dönemde başlamıştır. Rahmi Pehlivanlı’nın değerli eşi Nurhan Hanım’ın ifadelerine göre, Pehlivanlı o dönemlerde dut ağacından çakı ile oyarak yaptığı palet ve yörede bulunan çiçeklerden elde ettiği doğal boyalarla resim yapmıştır. Bu dönemde hem Ankara’da hem Kırıkkale’de ticaret yaparak geçimini sağlayan ailesinin yanında yaşayan Pehlivanlı, Ankara’da yaptığı askerliğinin ardından Ankara’ya yerleşmiştir.

veysel.jpg

RESİM AŞKI DEVAMLI BÜYÜDÜ

Ankara’da öğretmenlik yaptığı dönemde bir yandan da dönemin yöneticilerinin resimlerini çizen Pehlivanlı’nın içindeki resim aşkı daha da büyümektedir. Yine bu dönemde yaptığı ‘Nene Hatun’ portresi, Milli Savunma Bakanlığı’nın daveti ile Harbiye Askeri Müzesi’ne alınmıştır. Bu dönemden sonra resim yeteneği daha da fark edilen Pehlivanlı, dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından Selanik’e Atatürk’ün evinin resmini yapması için gönderilmiştir. Ünü artık Türkiye sınırlarını aşan Pehlivanlı’nın, ikinci kez yurtdışına çıkışı ise elindeki rahatsızlığı gidermek ve ressamlık hayatını profesyonel bir şekilde devam ettirmek amacıyla İngiltere’ye olmuştur.

ÖNEMLİ SERGİLER DÜZENLENDİ

Yaklaşık 17 yıl boyunca yurtdışında yaşayan ve orada ressamlık hayatını devam ettiren Pehlivanlı, o dönemde dünyaca ünlü yöneticiler ve kralların portrelerini çizmiş, önemli sergiler düzenlemiştir. Yurtdışında geçirdiği 17 yılın ardından 1972 yılında Türkiye’ye dönen Pehlivanlı, 1984 yılında Nurhan Hanım ile dünya evine girdi. Eşi Nurhan Hanımla birlikte ‘Renk Renk Türkiye’m’ adlı koleksiyon yapma yoluna giren Pehlivanlı, koleksiyonunu ölümüyle tamamlamıştır. 65 yıllık hayatında beşi Türkiye’de olmak üzere altmıştan fazla sergi açan Pehlivanlı, 24 Ağustos 1992 tarihinde Ankara’da hayata veda etmiştir.

ataturk-001.jpg

RAHMİ PEHLİVANLI'NIN BAZI ESERLERİ VE ÖDÜLLERİ

1956 yılında Avrupa'da pek çok ünlü atölye ve müzede resim etütleri yaptı. 1961 ile 1969 yılları arasında ünlü lider ve kralların daveti üzerine Afrika'ya gitti, sergiler açtı. 1967 yılında Roma'da Dal Vaticano Floransa Müzesi'ne alınan tablosu nedeniyle Papa IV. Paul tarafından madalya ile taltif edildi. 1969 yılında Cote d'azur'da düzenlenen uluslararası sanat sergisinde "Kel Mıstık" isimli tablosu ile portre dalında birincilik ödülü kazandı. 1978 yılında ünlü Yavuz Zırhlısı'nın resmini yaptı. Türkiye'de 5, dünyada ise 60'ın üzerinde kişisel sergi açtı. 1984 yılında eşi Nurhan Pehlivanlı ile bütün Türkiye'yi dolaşarak "Renk Renk Türkiyem" koleksiyonunu oluşturmaya başladı. 1988 yılında "Ephesus" adlı tablosu Papa II. Jean Paul tarafından gümüş madalya ile ödüllendirildi.

resim.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.