Kültür ve Turizm Müdürü Gencan; “Kırıkkale’nin beklediği müzeyi yapacağız”
“KÜLTÜREL ALANLARIMIZIN SAYISI ÇOK AZ”
2020 yılının Kasım ayında Kırıkkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevine atanan Ramazan Gencan, Kırıkkale Öğretmenevi’nde düzenlenen kahvaltıda, basın görevlileriyle bir araya geldi. Basın toplantısında konuşan Gencan, göreve geldiği günden bu yana yaptığı çalışmalardan ve ilerleyen süreçte yapılacak olan çalışmalardan bahsetti. Kırıkkale’nin turizm alanlarını ve kültürel yapılarını değerlendiren Gencan, “Kırıkkale’de 164 tane kültürel yapı ya da alan var. Araziler, arkeolojik alanlar dahil 164 tane. Bu, diğer illere göre gerçekten çok az bir sayı.” dedi.
“AMACIMIZ, TURİZMİN ARTIŞI İLE EKONOMİYE KATKI SAĞLAMAK”
Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün görevlerinden bahseden Gencan; “Biz Kültür ve Turizm Bakanlığının taşradaki il müdürüyüz. Aynı zamanda valiliğimizin bir birimiyiz. ‘Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü bu şehirde ne yapıyor?’ derseniz; biz kültürel alanları ve kültür varlıklarımızı ortaya çıkarmak, ihtiyaç varsa restore etmek, onları tanıtmak ve turizme kazandırmak. Turizm alanlarını değerlendirmek yeni alanlar oluşturmak turizmin bir katma değeri olarak şehre dönmesini sağlamak ve turizmin şehirde artışı ile beraber ekonomiye katkı sağlamak. Şehrin, Bakanlığın veya valiliğin kültürel ve sosyal etkinliklerini planlamak, düzenlemek ve uygulamak. Kütüphane hizmetlerini yapmak, şehrin tanıtımını yapmak, aynı zamanda tanıtım materyalleri hazırlamak ve şehrin tanıtımı için yurtiçi, yurtdışında fuarlara etkinliklere katılım sağlamak.” dedi.
"164 TANE KÜLTÜREL YAPIMIZ VAR"
Kırıkkale’de 164 tane kültürel alan olduğunu ve bu alanların diğer illere kıyasla çok az olduğunu belirten Gencan; “Kırıkkale’de 164 tane kültürel yapı ya da alan var. Araziler, arkeolojik alanlar dahil 164 tane. Bu diğer illere göre gerçekten çok az bir rakam. Bu 164 tanenin 84 tanesi sadece arkeolojik alan. Yani daha önce çeşitli medeniyetlerin yaşadığı veya oradan geçtiği yapılar. 27 tane sivil mimarlık örneği yapımız var. Bu sivil mimarlık dediğimiz konaklarımız, Keskin’deki konaklar, Balışeyh’teki konaklar veya Delice’deki konaklar gibi bildiğimiz tescilli konaklar. Tarihi yapılar aynı zamanda dükkanlar, bunlar keskinde var. 21 tane anıtsal yapımız var. Anıtsal yapı demiş olduğumuz, tarihi binalar. Biz tescilli diyoruz ama toplum tarihi dediği için tescil ve tarihi aynı anlama geliyor. 19 tane dini yapımız var. Bunlar cami, han, hamam, medrese, türbe ve yatır. 8 tane kültürel yapımız var. Bunlar daha ağırlıklı olarak köprüler. 3 de anıtsal ağaç var, bunlar çınar ağacı. 1 tane doğal arkeolojik alanımız var, 1 tane de doğal sit alanımız var.” ifadelerini kullandı.
“ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİNİ, MİLLİ EĞİTİM’DEN ALDIK”
Kırıkkale Endüstri Meslek Lisesi’nin Milli Eğitim Bakanlığı’ndan alınarak kendi kullanım alanlarına geçtiğini belirten Gencan; “Keskinde bir kütüphane yaptık, Rahmi Pehlivanlı’nın evinde 2 katlı. Rahmi Pehlivanlı Müze Evi’ni biliyorsunuz o bizde. Endüstri Meslek Lisesi’ni Milli Eğitimden yeni aldık. Bir de sulu mağara. Bu bahsettiğim 5 alan hazineye ait ama bizim kullanım alanımızda.” dedi.
“KÜLTÜREL VARLIKLARDA ÇOK GÜZEL ÇALIŞMALAR VAR”
Kültürel alanlarda çalışmaların devam ettiğini belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Ramazan Gencan; “Kültürel varlıklarda şuan çok güzel çalışmalar var arkadaşlar. Ballıbaba türbesi yapıldı, Ballı Camisi yapıldı, Çerikli bitiyor ve diğer alanlarda hepsi devam ediyor. En son gündeme gelen Cinali Türbesi vardı, ‘niye ilgilenmiyor, niye bakılmıyor’ diye. O da bize ait değildi. Projelendirmesi başladı yakında onların da restorasyon çalışmasına başlayacağız.” dedi.
“OTELLERİMİZİN GECELİK ORTALAMASI ÇOK DÜŞÜK”
İnsanların Kırıkkale’ye daha çok iş için geldiğini belirten Gencan; “Bizim il genelinde 11 tane otelimiz var. Bunlardan 3 tanesi bakanlık belgeli, 8 tanesi de belediye belgeli. Şuan 11 otelimizde 348 odamız, 607 tane yatağımız var. Bu kapasite şuan bizim için yeterli. Son 4-5 yılı baz alırsak yüzde 30-35’lik doluluk oranı ile gidiyoruz. Bu sadece bizde mi derseniz, civar iller de böyle. Türkiye ortalaması 40-50 civarında gidiyor.
Konaklama verilerimiz son 3 yılınkini ele alırsak, 2018’de 102 bin, 2019’da 85 bin, geçen yıl pandemi olduğu için 59 bin yerli ve yabancı turist ağırlamışız. Gecelik ortalama 1.3 ve bu çok düşük bir sayı. Bu şu demek oluyor; insanlar burayı görmek, burada gezmek ve aktiviteler yapmak için gelmiyor. Gelen kişiler daha çok iş için geliyor.” dedi.
“AYNI GÜN CEVAP ALABİLDİĞİNİZ, BİZDEN BAŞKA KURUM YOK”
Vatandaşların taleplerini çok hızlı değerlendiklerini ve aynı gün içerisinde sorunu çözdüklerini belirten Gencan; “Bu şehirde başvurduğunuz gün cevap alabildiğiniz bizden başka bir kurum yoktur. Biz bütün taleplere aynı günde cevap veriyoruz şuan. Bir talebiniz varsa aynı gün biz size dönüş yapıyoruz, işlemi bitiriyoruz. O kadar da hızlı bir kapasite yeteneğimiz var.” dedi.
“ÇAĞDAŞ MÜZECİLİK ANLAYIŞI İLE YAPACAĞIZ”
İl Müdürü Gencan’ın bahsettiği bir diğer proje ise Kırıkkale’ye yapılması beklenen müze oldu. Müzenin yapım çalışmalarının 2022 yılı içerisinde başlayacağını belirten Gencan; “Bu şehirde son 2-3 yıldır bizim alanımızda söylenilen beklenilen bir proje Kırıkkale’nin bir müzesi olması. Bir arkeoloji ve etnografya müzesi yapıyoruz. Bir kısmını millet kütüphanesi olarak yapıyoruz, bir kısmını da güzel sanatlar galerisi olarak yapıyoruz. Güzel sanatlar galerimizin ismi ‘Rahmi Pehlivanlı Sanat Galerisi’ olacak. Proje çalışmalarına başladık, 2022’de biz müzeyi projelendirip çalışmaya başlıyoruz ve gördüğünüz klasik müzelerden çok daha farklı çağdaş müzecilik anlayışıyla biz orayı yapacağız.” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.