Kurbanlık alırken bunlara dikkat!
Yayınlanma:
Güncelleme:
Kırıkkale Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Erat, bayramların insanları bir araya getiren, dini ve milli duyguları pekiştiren özel günler olduğunu belirtti.
Kırıkkale Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Erat, bayramların insanları bir araya getiren, dini ve milli duyguları pekiştiren özel günler olduğunu belirtti.
KESİLEBİLEN HAYVANLARDIR
Erat, yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nda, kurbanların insancıl ve hijyenik koşullarda kesilmesinin, en az dini vazifeleri yerine getirmek kadar önemli olduğunu bildirdi. Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemesi gerektiğini vurgulayan Erat, şunları kaydetti: "Hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir. Ayrıca, çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır. Kesim esnasında hayvanların, birbirlerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına özen gösterilmelidir. Koyun, keçi, sığır, manda ve devenin kurban olarak kesilebilen hayvanlardır.”
HASTA, ZAYIF SEÇİMİ YANLIŞTIR
“Kurbanlık hayvanın sağlıklı, uzuvlarının tam ve besili olması gerekiyor. Kurbanlık hayvanın davranış, yürüyüş, vücut yapısı ve şekli normal, tüyleri düzgün ve parlak, gözlerinde canlı bir bakış olması, geviş getirmesi ve solunumunun düzgün olması gerekir. Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlar kurban edilemez. Devenin 5, sığır ve mandanın 2, koyun ve keçinin 1 yaşını doldurmuş olması gerekir. İki yaşını bitirdikleri kesin olarak bilinen büyükbaş hayvanların kapak atmamaları kurban olmalarına engel olmaz. Yine kapak attığı halde iki yaşını doldurmamış olurlarsa kurban olarak kesilemezler."
Siyaset
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.