Olası bir depremde, Bahçelievler Mahallesi risk altında!

Olası bir depremde, Bahçelievler Mahallesi risk altında!
Jeoloji Mühendisi Satılmış Aksun, Kırıkkale’nin deprem riskini özetledi. Aksun, şiddetli bir depremin olması halinde Bahçelievler Mahallesi’nin zemin sıvılaşmasından kaynaklı büyük zarar göreceğini açıkladı.

BELEDİYELERDE JEOLOJİ MÜHENDİSİ OLMALI
Birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü derecede deprem bölgelerini içinde barındıran Kırıkkale, bölgelerinden geçen fay hatları nedeniyle belirli depremlerin de tehlikesi altında. Jeoloji mühendisi Satılmış Aksun, deprem konusunda dikkat çekici bir noktaya değindi. Her belediyenin jeoloji mühendisi çalıştırması gerektiğine vurgu yaparak, “Zemin etütleri iyi şekilde yapılmalı. Bir daire alacak kişi onun güzelliğinden ziyade sağlamlık anlamında zemin sağlamlığını kontrol ettirmelidir” dedi.

KIRIKKALE’NİN ZEMİN YAPISI ÇOK SAĞLAM DEĞİL
Kırıkkale’de oluşabilecek depremler kapsamında en büyük zararın Bahçelievler Mahallesi’nde oluşabileceğine özellikle dikkat çeken Aksun, “Tren hattının alt tarafı olarak nitelendirdiğimiz boydan boya o bölgede zemin sıvılaşması var. Allah göstermesin meydana gelecek şiddetli bir depremde bu bölge ciddi zararlar görür. Kırıkkale merkezi, zemin açısından çok sağlam bir zemin yapısına sahip değil. Bilim insanlarının araştırmalarına göre büyük depremler her 100 yıla bir tekerrür etmiş.”

DEPREMLER İNSANLIĞIN BİR KADERİDİR
“Akpınar merkezli 1938 yılında meydana gelen ve Keskin ilçesinin büyük şekilde etkilendiği bu gibi büyük depremlerle 2038 yılında tekrar karşılaşabiliriz. Benim yıllardır söylediğim bir söz var deprem dünyanın oluşumu anında başlayan bir unsur. Dünya toz bulutu halindeyken sellerle, yıkımlarla, depremlerle oluşan bir yer. Dünya batana kadar bu hareketlilik bu süreklilik devam edecek. Buradaki en önemli unsur, deprem sadece Türkiye’nin Kırıkkale’nin değil insanlığın kaderidir” dedi.

YAPI DENETİMLERİNİN SAHADA İŞLEVİ ZAYIF
Günümüzdeki yapı denetimlerinin işleyişiyle ilgili açıklama yapan Aksun, “Sadece yapıyı denetmeyle olmaz zemin sağlam olması lazım. Zemini de denetleme mekanizmalarının daha kuvvetli olması lazım. Benim görüşüm her belediyenin bünyesinde jeoloji mühendisi görev almalı. Zemin ve yapıların denetimsizliği gelecekte çok büyük sıkıntılara yol açacak. Yapı denetim mekanizmasının, gerçekten sahada işlevi zayıf. Zemin denetlenmiyor. Zeminin denetlenmesi gerekiyor. Yapı denetimlerin bünyesinde jeoloji mühendisi yok” şeklinde konuştu.

 

EN YIKICI DEPREMİN TARİHİ 1938
Cumhuriyetin ilk yıllarında Ankara’ya bağlı olan ve şehirleşme yolunda önemli adımlar atan Kırıkkale, 16 Nisan 1938 yılında tarihinin en yıkıcı depremini yaşadı. Akpınar Fay Hattı üzerinde gerçekleşen kırılma sonucunda meydana gelen deprem, ciddi derecede hasara yol açtı.

4 KİŞİ ÖLDÜ, 7 KİŞİ YARALANDI
Kırıkkale ve Keskin ilçesi, 1938 yılında Ankara iline bağlı ilçelerdi. 19 Nisan 1938 Akpınar depremi sonrası yapılan hasar tespit çalışmaları sonucu; Keskin kazası merkezinde hükümet konağının duvarları ile kasabadaki binalardan bir kısmının duvarlarının çatladığı, kazaya bağlı Doğanay ve Hasandede köylerindeki evlerin % 98’inin içinde oturulamayacak hale geldiği depremde, şehrin merkezi de etkilenmiş ancak merkezde herhangi bir hasara yol açmadı. Depremden en çok etkilenen bölge olan Keskin’de ise 4 kişinin öldüğü 7 kişinin ise yaralandığı, can kaybının çevre il ve ilçelere göre az olsa da maddi kayıp oldukça fazla olduğu belirlenmişti.

2021 YILININ DEPREMLERİ

2021 yılında Kırıkkale’de hissedilen bazı depremleri sizler için derledik. İşte geçtiğimiz yıl ilimizde hissedilen bazı depremler…

1 -  10 Ocak 2021 tarihinde saat 22:53’te merkez üssü Kalecik olan ve 4.5 şiddetinde meydana gelen deprem, Kırıkkale’de de hissedildi.

2 -  1 Şubat 2021 tarihinde saat 23:31’de Kırıkkale’nin Yahşihan ilçesine bağlı Irmak Köyü’nde 2.2 şiddetinde deprem meydana geldi.

3 -  23 Mart 2021 tarihinde saat 15:12’de Kırıkkale, merkez üssü Sulakyurt olan 2.2 şiddetinde deprem ile sallandı.

4 -  21 Temmuz 2021 tarihinde saat 12:05’te meydana gelen 1.9 şiddetindeki depremin merkez üssü Delice oldu.

5 – 23 Ekim 2021 tarihinde saat 14.14’te merkez üssü Çelebi olan 2.0 şiddetinde deprem meydana geldi.

 

KIRIKKALE’NİN DEPREM HARİTASI
İç Anadolu Bölgesi’nin merkezinde bulunan ve 43 ilin kesişim güzergahında bulunan Kırıkkale, plaka sınırlarını oluşturan fayların değil, aynı zamanda plaka içi faylardan kaynaklanan depremlerin de tehdidi altında.

ŞEHRİN BÜYÜK BÖLÜMÜ İKİNCİ DEPREM BÖLGESİ
Kırıkkale il sınırları içerisinde yer alan topraklar, 1’inci, 2’nci, 3’üncü, ve 4’üncü, derecede deprem bölgesi içerisinde yer alıyor. Şehrin büyük bir bölümü 2’nci derecede deprem bölgesi kategorisinde yer alırken, kentin güneybatısında yer alan Yahşihan, Bahşılı ve Çelebi ilçeleri 3’üncü derece deprem bölgesi içinde kalıyor. Karakeçili ilçesi ise 4’üncü derece deprem bölgesi içerisinde kalıyor. Kuzeyden 1700 km uzunlukta, 1-110 km genişlikte, Kuzey Anadolu Fay zonu, güneydoğudan Seyfe, doğudan Kırıkkale-Sungurlu, güneyden ise Tuz Gölü Fay Zonları ve Keskin Fayı, güneybatıdan da Bala ve Karakeçili Fayları, tarafından çevrilmiş durumda.

FAYLAR KIRIKKALE’Yİ TEHDİT EDEBİLİYOR
Son yıllarda Kırıkkale yerleşim alanının da yer aldığı Anadolu plakası konusunda yapılan çalışmalar, plaka içinde iki ayrı neotektonik rejimin olduğunu ve bu rejimleri temsil eden ve yıkıcı deprem üretme potansiyeline sahip aktif fayların varlığını ortaya koydu. Bu nedenle Kırıkkale bölgesi, sadece plaka sınırlarını oluşturan fayların değil, aynı zamanda plaka içi faylardan kaynaklanacak depremlerin de tehdidi altında.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.