Önal, emekliler için önerge verdi
Önal verdiği önergede, “Emeklileri zamlar, artan gelir vergisi oranları ve enflasyon altında her geçen gün daha fazla ezilmektedirler” dedi.
DAHA FAZLA EZİLMEKTE
Türk-İş’in Aralık ayı sonu itibariyle açıklamış olduğu verilere göre Türkiye’de Açlık Sınırı bin 941TL. Yoksulluk sınırı ise 6 bin 323 TL olduğunu söyleyen CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, “Bazı emeklilerin ise açlık ve yoksulluk sınırı altında geçinmeye çalışmaktadırlar. Emeklilerimize iyileştirme vaatleriyle yapılan zamlar açlık ve yoksulluk sınırının altıda, sadaka niteliği taşımaktadır. İntibak yasası emeklileri 2002 yılı öncesi ve 2002 yılı sonrası olarak ikiye bölmüş durumdadır. Emeklileri zamlar, artan gelir vergisi oranları ve enflasyon altında her geçen gün daha fazla ezilmektedirler”
İCRALIK DURUMDALAR
Önal, “Emeklilerin çoğu kredi kartı borçlusu ve icralık durumdalar. Emeklilerimiz yaşlılık dönemlerinde, sağlıklı beslenme, sağlıklı barınma daha doğrusu insanca yaşam istemekte ve beklemektedirler. Bugün almış oldukları maaşla ne kaliteli ne de sağlıklı gıdaya ulaşabiliyor, nede sağlıklı bir yaşama sahip olabiliyorlar. Sağlık harcamaları (hastane ve ilaç giderleri) neredeyse maaşlarının 3 te 1’i kadar. Kirada olanlar ise kiralarını dahi ödeyemeyecek durumda”
ÜCRETLERİ AÇIKLADI
Önal, “2019 Ocak ayı itibariyle, En düşük SSK Emekli Aylığı (Aralık 2002 öncesi emeklilikler için) 1.815 TL. En Yüksek SSK Emekli Aylığı (Aralık 2002 öncesi emeklilikler için) 3.479 TL. En düşük Memur Emekli Aylığı (Aralık 2002 öncesi emeklilikler için) 2.298 TL. En Yüksek Memur Emekli Aylığı (Aralık 2002 öncesi emeklilikler için) 9.124 TL. En düşük Bağ-Kur Emekli Aylığı (Esnaf)(Aralık 2002 öncesi emeklilikler için) 1.626 TL. En Yüksek Bağ-Kur Emekli Aylığı (Esnaf) (Aralık 2002 öncesi emeklilikler için) 3.737 TL. En düşük Bağ-Kur Emekli Aylığı (Tarım)(Aralık 2002 öncesi emeklilikler için) 1.626 TL. En Yüksek Bağ-Kur Emekli Aylığı (Tarım) (Aralık 2002 öncesi emeklilikler için) 2.404 TL olarak açıklanmıştır”
ÇÖZÜM ÜRETİLMEDİ
Önal, “ ‘Emeklilerin İntibak sorununu sadece biz çözeriz’ diyen AKP iktidarı halen bu konuda bir çözüm üretememiştir. İntibak yasası yeniden düzenlenmediği sürece de en düşük emekli maaşı ile en yüksek emekli maaşı arasındaki fark her geçen gün daha da büyüyecektir. Emeklilerimiz rahat bir yaşam sürmesi ve torunlarını sevmesi gereken bir zamanda yetmeyen maaşları nedeniyle çalışmak zorunda kalmakta ve İşkur kapısında beklemektedir. Ancak yaşları nedeniyle hiçbir yerde kabul görememekte torunlarının eline bir çikolata dahi verememektedirler. Emeklilerimize milli gelirden refah payı verilerek refah düzeyleri biraz daha yükseltilmeli, sağlıkta muayene katkı payı ve ilaç katkı payı alınmamalı, emekliye verilecek zamlar seyyanen verilmeli, emekliye pozitif ayrımcılık uygulanmalıdır”
SORU ÖNERGELERİ
Önal, “Buna çerçevede; Kırıkkale İlimizde en düşük emekli maaşı alan kaç emekli vatandaşımız vardır? Kırıkkale İlimizde en yüksek emekli maaşı alan kaç emekli vatandaşımız vardır? Kırıkkale İlimizde açlık sınırı altında yaşayan kaç emekli vatandaşımız vardır? Kırıkkale İlimizde açlık sınırı altında yaşayan kaç emekli vatandaşımız vardır? 2014-2016-2018 yılları itibariyle Kırıkkale İlimizde banka kredilerini ödeyemediği için yasal takibe düşen kaç emekli vatandaşımız vardır? Bunların yıllara göre oranları nedir? 2014-2016-2018 yılları itibariyle Kırıkkale İlimizde banka kredilerini ödeyemediği için icralık olan kaç emekli vatandaşımız vardır? Bunların yıllara göre oranları nedir? Kırıkkale İlimizde 2018 yılı Aralık ayı sonu itibariyle 2002 yılı öncesi ve 2002 yılı sonrası emekli olan kaç emekli vatandaşımız vardır? Kırıkkale İlimizde İş-Kur’a Bugüne kadar kaç emekli vatandaşımız müracaat etmiştir? İntibak konusunda bir çalışmanız varmıdır? Varsa ne yapılmaktadır? Emeklilerimizin refah düzeylerini yükseltmek için bir çalışma yapılmakta mıdır?” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.