Psikolojik filmler! Rahatsız edici filmler! Yasaklı filmler!
Kimilerine göre glasnost öncesi kuşağın en iyi yönetmeni, kimilerine göre ise gelmiş geçmiş en iyi yönetmen olarak kabul edilen Andrey Tarkovski'nin "Sinema; ayakkabının içine giren çakıl taşı gibi olmalıdır, izleyeni rahatsız etmelidir." sözünden yola çıkarak hazırladığımız bu listede sizin için rahatsız edici filmler, yasaklı filmler ve psikolojik filmleri 10'dan geriye doğru sıraladık.
10- DİĞERLERİ
Listemizin 10'uncu sırasında 2001 Amerikan yapımı olan The Others (Diğerleri) filmi yer alıyor. Yönetmenliğini Alejandro Amenabar'ın üstlendiği, Nichole Kidman'ın başrolünde olduğu The Others, İkinci Dünya Savaşı'nda eşini kaybetmiş bir kadının hikayesini konu alıyor. Çocukları Nicholas ve Anne ile birlikte Amerika'nın New Jersey eyaletinde bir malikanede yaşayan Grace, otoriter bir kadındır. Çocuklarının güneş ışığına alerjisi olması nedeniyle gündüzleri evin tüm pencerelerini kapatan ve karanlıkta bir hayat geçiren Grace, kızı Anne'nin evde Victor isimli bir çocuk olduğunu söylemesi ve onları bu evde istemediklerini belirtmesi üzerine bir şeylerin yolunda gitmediğini anlar. Malikanede ölü insanların ruhları olduğunu düşünen Grace, malikanede bulunan çalışanlar ile birlikte olayı çözmeye çalışır. Grace'in tavan arasında bulduğu fotoğraf ile yanında çalışan hizmetlilerin de aslında ölü olduklarını anlamasıyla işler içinden çıkılamayacak bir hal almıştır. En sonunda hiç kimsenin tahmin edemeyeceği bir final ile sonra eren The Others filmi, tekrar tekrar izlenecek filmler listesinde yerini alacaktır.
9-İHTİYAR DELİKANLI
Listenin 9'uncu sırasında 2004 yapımı Old Boy (İhtiyar Delikanlı) filmi yer alıyor. Film, Oh Dae-Soo isimli bir adamın nedensiz bir yere 15 yıl boyunca eski bir hücrede tutuklu kalmasını ve dışarı çıktıktan sonra kendisine bunu yapanlardan intikam almasını konu ediniyor. Kadın düşkünü ve ailesine karşı sorumsuz olan Oh Dae-Soo birgün bardan çıktıktan sonra bir kadınla otele gidiyor. Sabah uyanınca kadını yanında göremeyen Oh Dae-soo, odadan çıkmaya çalışınca, oranın bir otel odası değil hücre olduğunu anlıyor. Hücrede bulunan televizyondan haberleri izleyen ve karısının ölümünde baş şüpheli olduğunu öğrenen Oh Dae-Soo, hücrede geçen 15 yılın ardından bir gün kendini dışarıda buluyor. Kendini 15 yıl hücrede tutanlardan intikam almak için çalışmalara başlayan Oh Dae-Soo, hemşire bir kadınla tanışıyor ve aşık oluyor. Genç kadınla birlikte olan Oh Dae-Soo'un kendinden yaşça küçük olan kadının, kendi kızı olduğunu öğrenmesi ile işler içinden çıkılmayacak bir hal alıyor.
8-KANLI TECAVÜZ
Listemizin 8'inci sırasında 1972 yapımı olan Kanlı Tecavüz filmi yer alıyor. Bir diğer ismi Soldaki Son Ev (The Last House On The Left) olan film, oldukça rahatsız edici bir film olması dolayısıyla bazı ülkelerde yasaklanmış durumda. 17 yaşındaki Mari ile arkadaşı Phyllis konsere gitmek için evden ayrılırlar. Bir grup katil tarafından önleri kesilen Mari ve Phyllis o gece boyunca türlü işkenceler ve tecavüz maruz kalırlar. Uyguladıkları onca şiddet ve tecavüzün ardından genç kızları öldürdükten sonra oradan kaçan ve bir eve sığınan katiller, vahşice öldürdükleri Mari'nin ailesinin evine sığındıklarının farkında değillerdir. Mari'nin ailesinin evlerine gelen bu yabancıların işlediği cinayeti öğrenmelerinin ardından katiller, intikam ateşi ile yanan ailenin gazabına uğrarlar.
7-İŞKENCE ODASI
Listemizin 7'nci numarasında 2008 yapımı olan işkence odası (Martyrs) filmi yer alıyor. Oldukça rahatsız edici görüntülere sahne olan bu film, oldukça zengin bir tarikatın, insanlara işkence ederek onları tanrıya yakınlaştırma düşüncesini konu ediniyor. Küçük bir kız çocuğu olan Anna'nın işkencelerin yapıldığı yerden kaçışı ile başlayan film, Anna'nın yıllar boyu olayın izlerini taşıması, içinde bulunduğu psikolojik bunalımdan kurtulamaması ve bir gün o tarikattan bazı üyeleri gazetede görmesi üzerine evlerine giderek hepsini öldürmesi ile devam ediyor. Anna'nın en yakın arkadaşı Lucie ise arkadaşının işlediği bu cinayetlere her ne kadar karşı çıksa da kendini arkadaşına yardım ederken buluyor. Cinayetin işlendiği evde Anna'nın da ölmesi ve tarikat üyelerinin Lucie'yi yakalaması üzerine, olaylar çok farklı bir boyuta taşınıyor. Lucie'nin gördüğü akıl almaz işkencelerin de yer aldığı film izleyenlerin tüylerini ürpertmeye yetiyor.
6-SALO YA DA SODOM'UN 120 GÜNÜ
Listemizin 6'ncı numarasında 1975 yapımı Salo Ya Da Sodom'un 120 Günü (Salo o le 120 giornate di Sodoma) filmi yer alıyor. Bizleri 1943 yılının İtalya'sına götüren film, sadizm, cinsel sapkınlık ve işkenceleri konu alıyor. 12 ila 18 yaşları arasında dokuz kız ve erkek çocuğunun bir eve getirilerek 120 gün boyunca taciz, tecavüz ve işkencelere maruz kalması izleyenleri epey bir rahatsız ediyor.
5-SAPIK
Listemizin 5'nci numarasında 1960 yapımı olan Sapık (Psycho) filmi yer alıyor. Banyo sahnesi ile bir neslin aklına kazınmış olan bu unutulmaz film, dünyanın en iyi yönetmenlerinden biri olan Alfred Hitchcock'u başyapıtı olarak kabul ediliyor. Sevgilisi ile buluşmak için yola çıkan Marion isimli bir kadın, hava kararınca geceyi bir otelde geçirmek ister. Otelden içeris girer girmez otel sahibi Norman Bates'te tuhaf bir şeyler olduğunu anlayan Marion, her ne kadar kuşkulansa da pek oralı olmaz. Biraz rahatlamak için duşa giren Marion, duşta olduğu sırada otel sahibi tarafından vahşice öldürülür. Kişilik bozukluğu yaşayan otel sahibi Norman Bates ise her gün yıllar önce ölmüş olan annesinin kıyafetleri giyerek onun hayatta olduğuna kendini inandırmıştır. Bazı ünlü film eleştirmenleri, gerçek bir hikayeden uyarlanan bu filmde, Norman Bates'in annesine karşı cinsel arzular beslediğini bu nedenle de kişilik bozukluğu yaşadığını savunmaktadır.
4-DÖNÜŞ YOK
Listemizin 4'üncü numarasında 2002 yapımı olan Dönüş Yok (Irreversible) filmi yer alıyor. Paris sokaklarında geçen ve geriye dönük bir kurgusu olan bu film, oldukça rahatsız edici tecavüz sahnesi ile hafızalardaki yerini almış durumda. Parti'den çıktıktan bir alt geçitte sarhoş bir adamın tecavüzüne uğrayan bir kadın ve onun intikamını almak isteyen bir sevgilinin hikayesini anlatan bu film, izlerken saç baş yolduracak türde bir yapıt. Ünlü yönetmen Gaspar Noe'nin oldukça sert bir şekilde seyirciye sunduğu film sinemada yayınlanmadan önce bazı festivallerde yayınlamış ve izleyen seyirciyi şoka uğratmıştır.
3-OTOMATİK PORTAKAL
Listemizin 3'üncü sırasında 1971 yapımı Otomatik Portakal (A Clockwork Orange) filmi yer alıyor. Ünlü yönetmen Stanley Kubrick'in yönetmenliğini yaptığı Otomatik Portakal filmi, ünlü yazar Anthony Burgess'in romanında uyarlamadır. Şiddet bağımlısı 4 gencin hikayesini anlatan film, tecavüz ve orantısız şiddet sahneleri içermektedir. İzlemesi oldukça rahatsız edici olan bu film, Kubrick distopyasında çarpıcı bir sistem eleştirisini bizlere izletir. Öte yandan Otomatik Portakal romanının yazarı Anthony Burgess ise bu romanla beraber yeni ve argo bir dil yaratmıştır.
2-YAMYAM İŞKENCESİ
Listenin 2'nci sırasında 1980 yapımı olan Yamyam İşkencesi (Cannibal Holocaust) filmi yer alıyor. Film ile belgesel arasında bir yerlerde olan bu yapıt, Güney Amerika'ya film çekmek için giden ancak orada beklenmedik bir şekilde kaybolan bir film ekibinin araştırılmasını konu ediniyor. Oldukça vahşi görüntülere sahne olan film, izleyenlere zor anlar yaşatıyor. Filmin yönetmeni Ruggero Deodato ise filmin gösterime girmesinin ardından İtalya'da tutuklanıyor ve filmde oynayan aktörlerin hayatta olduğu ispatlanana kadar hapiste kalıyor.
1-BİR SIRP FİLMİ
Ve geldik listemizin 1 numarasına. Listemizin 1'inci sırasında adından da anlaşılacağı üzere 2010 Sırp yapımı olan Bir Sırp Filmi (Srpski Film) filmi yer alıyor. Dünyanın birçok ülkesinde yasaklı olan film, cinsellik ve şiddet üzerine kurulu. Emekli bir yetişkin film oyuncusu olan Milos'a yeniden bir iş teklifi gelmesi ve Milos'un çok yüksek bir para karşılığında konusunun ne olduğunu bilmediği bu filmi kabul etmesini konu edinen film izleyenlere sonuna kadar dayanma gücü vermiyor. Hayal gücünüzün sınırlarını zorlasanız dahi aklınıza gelmeyecek cinsel içerikli ve şiddet sahnelerinin olduğu bu film, izleyenlerin hafızasından uzunca bir süre silinmiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.