Saçında kepeği olanlar dikkat!

Saçında kepeği olanlar dikkat!
Kepek, hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen, beyaz ve gri cilt pullarının saç derisinde ya da saçın üzerinde görünmesine neden olan, yaygın bir cilt sorunudur. Yapılan araştırmalara göre kepek, toplumda %50 kişide kepek sorunu mevcut.

Kepek neden olur?

Kepek oluşumun sebebi, kulaktan kulağa duyma yanlış algının aksine kirli saçlar değildir. Cilt kendini sürekli yenilediği için altta yeni hücreler oluştukça üsteki ölü hücreler dışarı atılır. Normalde, ölü hücreler yıkanırken su ile dökülür ve gözle görülmez. Fakat herhangi bir nedenden ötürü bu döngü hızlandığında, ölü deriler saç köklerinde birikir ve kepek oluşumu gerçekleşir.

a.jpg

Kepek oluşumuna sebep veren tek bir etken yoktur. Yağ bezelerinin fazla çalışma sonucu, uzun süre güneşe maruz kalma, Uzun süre şapka kullanımına bağlı olarak kafa derisinin havasız kalması, Kafa derisinde hassasiyet oluşturacak saç tarama ve şekillendirme yöntemleri kullanma, Saçlı derinin toza ve kire maruz kalması pek çok farklı neden bulunur. Yeterince şampuan kullanmamak, saç derisinin aşırı temizlemek saçlı deride cilt hücrelerinin birikmesine bağlı kepek oluşumu sorumlusu olabilirken fazla şampuanlama ve aşırı kurutma da saç derisinin dengesinin bozarak kepeklenmeye yol açabilir, stres yapmakta sebep olur, çinko ve B vitamini eksikliği, yaş ve cinsiyet faktörleri, ergenlikte kepek daha sık görülür. Aşırı kimyasal içeren jöle, saç spreyi, saç köpükleri kullanmak neden olur.

kepek.jpg

Kepek nasıl geçer?

Kepek, doğru tedavi ve bakımla kontrol altına alınabilmektedir. Kepeğe karşı kimyasal formüller aramadan gündelik hayatınızda yapacağınız değişiklikler ile kepek oluşumunu önleyebilirsiniz. Kullandığınız ürünleri ve beslenme şeklinizi değiştirebilirsiniz. Hafif kepeğe sahip olanlar öncelikle yağ ve ciltte biriken hücrelerin birikimini azaltmak için kepek önleyici şampuanlarla düzenli temizliği deneyebilir. Bu durum işe yaramazsa uzman doktora başvurarak ilaçlı kepek şampuanı kullanılabilir. Kepek tedavisi için ilaçlı ve ilaçsız saç derisi ürünleri, köpükler, spreyler ve yağlar mevcuttur.

Kepeğe iyi gelecek yöntemler şunlardır:

Stresinizi yönetmeyi öğrenmek, şampuanı doğru kullanmak, şekillendirme ürünlerini bırakmak, sağlıklı beslenmek, kepeğe karşı şampuan kullanmak. Çinko pirit, Salisilik asit, Selenyum sülfit, Ketokonazol, Kömür katranı bileşenleri içeren şampuanların, kepeğe karşı etkili olduğu bilinmektedir.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.