Sağlıklı üretim, az kayıp
Yaklaşık 1,5 yıl önce göreve başlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sırrı Yılmaz, tarım alanında yaptıkları çalışmalarını değerlendirdi. ‘Sağlıklı üretim, az kayıp’ adı altında Aralık ayında sempozyum düzenleyeceklerini belirten Yılmaz, sempozyuma Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın gelmesi için çalıştıklarını söyledi.
SEMPOZYUM 2 GÜN SÜRECEK
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sırrı Yılmaz, Kırıkkale’de yapılan tarım çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Tarım alanında sorunları belirlediklerini ve bu sorunlara yönelik çalışma gerçekleştirdiklerini dile getiren Yılmaz, Aralık ayının son iki haftasında belirlenecek olan tarihte 2 günlük ‘Sağlıklı üretim, az kayıp’ adı altında sempozyum gerçekleştireceklerini ifade etti. Yılmaz, “Sempozyuma 8 ilden mühendis, veteriner, çiftçiler katılacak. Ayrıca Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba’nın katılması için çalışmalar gerçekleştiriyoruz” dedi.
SERTİFİKALI TOHUM KULLANILMALI
Kırıkkale’de yaklaşık 16 aylık süre içerisinde sektörümüzün sorunlarına yönelik, yaptığımız çalışmalar sonucunda çiftçilerimiz ile hayvancılık ve tarımsal üretimlere yönelik görüşmelerle elde ettiğimiz ve sahada yaptığımız gözlemler doğrultusunda müdahale edilmesi gereken konular belirledik. Bu yaptığımız gözlemler soncunda ilimizin ‘Tarım Yatırım Rehberliği’ni hazırladık. 2018-2023 yılları arası Kırıkkale Tarım Vizyonu ve Eylem Planı hazırlığı yapıyoruz.”
NADAS ALANLAR GENİŞ BIRAKILIYOR
“5 yıl içerisinde Kırıkkale’nin tarım sorunlarını nasıl çözeceğimizi, hangi paydaşlarımızla birlikte hangi eylemleri yapacağımızı belirledik. İnşallah kısa süre içerisinde bu çalışmayı gerçekleştireceğiz. Çiftçilerimiz ile üreticilerimiz ve ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşacağız. 5 yıl içerisinde yapacağımız çalışmalar için bu çalışma bizim için rehber olacak. Yılda 2 defa olmak üzere yaptığımız çalışmaların sonuçlarını değerlendirmek amacıyla ‘İzlenme ve Değerlendirme Kurulu’ oluşturduk.”
TARLA KİRA SÖZLEŞMENİZİ YAPIN
“Bu süreç içerisinde gördüğümüz temel ve öncelikli sorunlarımız Sertifikalı tohum kullanım oranı düşük olması. Tarım arazilerimizin gerek miras, gerek satış yoluyla ciddi manada bölünmüş olması. Bitkisel üretime yönelik çiftçilerimizin kira sözleşmelerini yapmadan herhangi birilerinin tarım alanlarını işlediğini görmemiz ve bunların kayıtsız olması. İç Anadolu’da Kırıkkale’de çok daha belirgin olan Nadas alanlarının çok geniş olması temel sorunlarımız içinde geliyor.
KORUNGA VE FİĞ YEM BİTKİSİNİN
ÜRETİMİNİ YAYGINLAŞTIRACAĞIZ
“Hayvancılıkla ilgili sorunlarımızın başında yem bitkisi ekimimizin az olması temel sorun. Buzağı bakımı ve barınaklarının hijyeni ve beslenmesinin bizim istediğimiz düzeyde olmaması. Bunlara yönelik eylem planımızla 5 yıl içerisinde uzun, orta ve kısa vadede çalışma yapacağız. Hayvancılıkla ilgili nadas alanlarının daraltılmasındaki özellikle yem bitkisindeki korunga ve fiğ yem bitkisinin üretimini yaygınlaştırmamız gerekiyor. Yerel imkanlarla, bakanlığımızın bütçesiyle hayvancılığımızın temel girdisi olan yem açığını kapatmaya çalışacağız.
BUZAĞI ÖLÜMLERİNİ DÜŞÜRMEK İSTİYORUZ
“Buzağı yetiştiriciliği ve beslenmesiyle ilgili bu yıl için Aralık ayı sonuna doğru KOP, Kırıkkale Üniversitesi ve Müdürlüğümüz işbirliğiyle 8 ilden katılımla iki gün sürecek olan sempozyum planlıyoruz. İlk gün yetiştiricilerimize yönelik, buzağı eğitimleri vereceğiz. İkinci gününde ise veteriner hekimlerimize yönelik bilgiler vereceğiz. Sahada karşılaştıkları sorunların nasıl üzerine gideceğiyle ilgili çalışma gerçekleştireceğiz. Buzağı ölümlerinin en az yüzde 10 olduğu bölgemizde, bu sayıyı yüzde 5 oranına düşürmek istiyoruz.”
İTHAL EDİLEN HAYVAN KADAR BUZAĞI ÖLÜYOR
“Türkiye genelinde yılda doğan buzağılarımızın 400 bin üzerindeki buzağımız maalesef yanlış bakım, yanlış beslenme ve yetersiz barınma koşullarından dolayı ölmektedirler. Buda bizim mevcut doğan buzağılarımızın, yüzde 10’u üzerine tekabül ediyor. Yılda neredeyse ithal ettiğimiz hayvan kadar, buzağımız ölüyor. Buzağı ölümlerinin asgariye indirilmesi halinde, dışarıdan aldığımız hayvanlar kalkmış olacak.”
NADAS ALANLARA BAKLAGİL EKİMİ
Nadas alanlarının daraltılmasıyla ilgili yoğun çalışma başlattık. Bu nadas alanlarının daraltılmasına yönelik hububat yerine, baklagil ürünlerinin ekimini yaygınlaştırmamız gerekiyordu. Bunun için Biçerdöver ile biçilebilecek nohut ve mercimek demonstrasyonlarını yaptık. Çiftçilerimiz tarafından beğenildi, üzerinde kazançlar elde edildiğini gördük. 2015 yılında 40 bin civarında olan nohut ekim alanı, 2016-2017’de 80-120 bin dekar artış sağladık.
NADASA BIRAKILAN ARAZİLERİ DÜŞÜRECEĞİZ
“Kurak arazilere uygun yem bitkisi çeşitlerini belirledik. Korunga ve fiğ ekimini sağlayacağız. Şuanda yüzde 43 olan nadas alanlarımızı 2018 yılında yüzde 30’a düşüreceğiz. Her yıl kademeli olarak düşürmek suretiyle bunları sağlamayı planlıyoruz. Çiftçilerimizi yaptığımız çalışmalarla bilgilendirerek, nadas alanlardan ürünler elde edilebileceği farkındalığını oluşturmak istiyoruz.”
YÜZDE 13 ARAZİ SULU TARIM İLE SULANIYOR
Sulama yatırımları kapsamında da çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Devlet Su İşleri ve bakanlığımızı ilgilendiren bir durum. Kırıkkale’de yıllık yağış miktarının az olması, yer altı su kaynaklarının bilinçli değerlendirilmeyişi tarımsal sulama sorununu getirmekte. Ekonomik sulanabilir arazimizin yüzde 13’ü sulanıyor. Mevcut yatırımların gerçekleşmesiyle birlikte bu sayı yüzde 19’a çıkacak. Ancak bu çok yetersiz, tarımsal sulama sorununu çözülmesi konusunda ciddi problem. Devlet Su İşleri ve bakanlığımız kurak koşullarda üretimi geliştirmemiz gerekiyor.”
BASINÇLI SULAMALARA YÜZDE 50 HİBE
Basınçlı sulama sistemlerini yaygınlaştırmak suretiyle inşallah bu su sorunumuzu hafifletmeyi düşünüyoruz. Bakanlığımız basınçlı sulama sistemlerine yüzde 50 hibe vererek, bu sorunu hafifletiyor. Bizlerde bu çalışmaların yaygınlaşması açısından çiftçilerimizle görüşmelerimizi yapıyoruz. 2018 yılında basınçlı sulama yapan çiftçi sayımızı yükseltmek istiyoruz. Suların bilinçli şekilde kullanılması ve bu konuda farkındalık oluşturulması amacıyla da önemli eğitimlerimiz devam ediyor.”
174 ALO GIDA HATTINI DEĞERLENDİRİYORUZ
“Sokakta kıyma çekilmesi, vatandaşlara yönelik yiyecek ve içecek satan işletmelerimize yönelik denetim çalışmalarımız devam ediyor. ‘174 Alo Gıda’ hattına düşen ve şehrimizi ilgilendiren her ihbarı denetim heyetimizle birlikte değerlendiriyor ve konunun üzerine gidiyoruz. Sorunun çözülmesi noktasında da işletmelere gerekli yaptırımları uyguluyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.