Sarıkayalar’a sahip çıkın
Kırıkkale’nin Bahşılı ilçesine bağlı ve ismini Sarıkayalar sembolünden alan Sarıkayalar köyündeki tarihi güzellikler bozulmak isteniyor. Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı tarihi kültürel zenginlik alanı üzerinde bulunan “Sarıkayalar Sembolü” köylülerin iddialarına göre Ankara 4. Bölge Karayolları Müdürlüğü tarafından tahrip ediliyor.
KÖYÜMÜZÜN TARİHİ YOK OLMASIN
1200-1300 yıllık geçmişe sahip olan Bahşılı ilçesine bağlı Sarıkayalar köyünde isminin sembolü olan, tarihi kültür ve zenginliğe sahip olan “Sarıkayalar” Ankara 4. Bölge Karayolları Müdürlüğü ekipleri tarafından kayalar kırılarak, mucur yapılmak isteniyor. Bu duruma sessiz kalmayan köy halkı, seslerini duyurmak için yetkililerden yardım bekliyor.
HALKIMIZIN SAĞLIĞIDA TEHLİKEDE
Köy ihtiyar heyeti adına açıklamalarda bulunan Cemal Karayel, “Köyümüzde bulunan Sarıkayalar mevkiinde tarihi kalındı ve sikkeler bulunmaktadır. Taşınmazın 2863 sayılı yasa kapsamında kalıp kalmadığının araştırılmasını istiyoruz. Sarıkayalar sembolü ve köyümüzün arasında yaklaşık 1,5 kilometre mesafe bulunmaktadır. Kayaların kırım aşamasında da, oluşacak toz tabakası köylülerimizin sağlığını da tehdit edecektir.”
TAHRİP EDİLMEMESİNİ İSTİYORUZ
“Bu konu hususunda şehrimiz yöneticilerinin yardım ve taleplerini bekliyoruz. Geçmiş dönemlerde bağ ve çeşitli tarım arazileri olarak kullanılan bölgelerimiz uzun zaman aradan sonra Orman Bölge Müdürlüğü talimatıyla hazine kapsamına alınmış ve bizler buraları terk etmek zorunda kalmıştık. Sarıkaya yıllardır buralara kendi çocuğu gibi baktı. Buralar sermaye değil, aksine efsanedir. Hepimiz köyümüz için canını verecek insanlarız. Sarıkayaların bulunduğu bölgelerde geçmiş yıllara ait çok sayıda mağara da bulunmaktadır. Tarihi ve kültürel zenginliğe sahip olan bu bölgemizin tahrip edilmemesini istiyoruz.”
KÖYÜMÜZÜN İSMİ O KAYALARDAN GELİYOR
Sarıkayalılar Köyü Dernek Başkanı Osman Teke, “Sarıkaya’nın ismini aldığı Sarıkaya’nın sembolü olan kayanın yıkılmamasını aynı kayanın daha güzeli Helakışla mevkiinde bulunmaktadır. Benim o bölgede 110 dönüm arazim var. Onu da ben para istemiyorum. Devlet Sarıkayaların bulunduğu taşı götürmesin. Bizim iki köyün arasında bulunan bu kayanın yıkılacak olması bizleri son derece üzmüştür. Yetkililerin bu konuda yardımlarını bekliyoruz. Rivayetlere göre Kerem İle Aslı’nın bu güzergâhtan geçtiği keşişin Kerem’e saldırdığı yer olarak biliniyor. Köylüler olarak bazı bölgelere Kerem’in çeşmesi, Kerem’in türbesi diye isim verdik” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.