Sosyal Medyada Online Gizlilik ve Güvenlik
Hootsuite ve Wearesocial raporuna göre, sosyal medyada Türkiye’de neredeyse 35 milyon kişi Facebook kullanıcısı, 58 milyon Youtube kullanıcısı, 27 milyon Tiktok kullanıcısı ve 53 milyon Instagram kullanıcısı bulunuyor.
1. Siber Zorbalığı Önlemek için Online Gizlilik
Sosyal medya aile ve yakınlarımız haricinde dünyanın herhangi bir ülkesinden insanlarla etkileşimde fırsatı sağlarken, siber zorbalık bu uçsuz erişim imkanının karanlık bir yüzü olarak karşımıza çıkıyor. ExpressVPN’in siber zorbalığı önleme rehberini buradan inceleyebilirsiniz.
Kocaeli Üniversitesi’nin Tübitak desteği ile gerçekleşen projesindeki sonuçlara göre, Türkiye’de öğrencilerin yüzde 12’si sözlü olarak siber zorbalığa maruz kalırken, yüzde 10.5’i siber zorbalık gösteriyor. Aynı araştırmadaki öğrencilerin yüzde 15’i sosyal medyada hakaret etmenin siber zorbalık olmadığını düşünmektedir.
Siber zorbalık, bir kişinin online olarak paylaştığı fotoğrafa kırıcı bir yorumda bulunmak kadar basit olabilecekken online olarak ölüm tehditleri göndermek ve intihara sürüklemek gibi ciddi boyutlarda da olabilir.
Sosyal Medyada Siber Zorbalığı Önleme yolları
Sosyal medyada siber zorbalığa uğramamak için önlem almak aslında kullanıcıların sorumluluğu değildir. Yine de, kişisel paylaşımları sınırlamak ve kimlerin gönderilerinize erişebildiğini gözden geçirmek ve kontrol etmek istenmeyen etkileşimlere maruz kalmanızı engelleyecektir.
Facebook Gizlilik Ayarları
Facebook’da gönderilerinizi kimlerin görebildiğini sağ üst köşede bulunan Profil sekmesine girerek Ayarlar ve Gizlilik üzerinden yapabilirsiniz.
Gizlilik Ayarı kontrolüne girdiğinizde ‘’Paylaştıklarını kimler görebilir’’ kısmına tıkladığınızda profil bilgilerinizi, gönderi ve hikayelerinizi kimlerin görebileceğini devam butonuna tıklayarak kontrol edebilirsiniz.
Telefon numaranız, e-posta adresiniz, doğum tarihiniz gibi bilgileri ‘’Sadece Ben’’ olarak değiştirmenizi öneririz. Gelecekteki gönderilerinizi ve hikayelerinizin Herkese Açık yerine Arkadaşlar veya özel bir kitle tarafından görülmesini sağlayabilirsiniz. Geçmiş gönderilerinizi sınırlamayı da unutmayın.
Instagram Gizlilik Ayarları
Instagram’da profilinize girdikten sonra sağ üst köşede bulunan üç çizgiye tıkladığınızda Ayarlar ve diğer seçenekler çıkacaktır. Ayarlar > Gizlilik bölümüne tıklayarak öncelikle hesabınızı Gizli Hesap olarak değiştirebilirsiniz.
Instagram, ‘’Sınırlar’’ adı verilen yeni bir seçenek sunmaktadır. Bunu aktifleştirdiğinizde sizi gizlice takip eden profilleri 6 haftaya kadar sınırlayabilirsiniz. Yorumlar kısmına girerek dilediğiniz kişilerin yorumlarını engelleyebilirsiniz. Gizlenen Sözcükler’e giriş yaparak Instagram tarafından rahatsız edici/kırıcı kabul edilen yorumların yapılmasını direkt engelleyebilirsiniz. Bu kısımda hem Yorumları Gizle hem de Gelişmiş Yorum Filtreleme seçeneğini açık olarak bırakın. Dilerseniz, yorum olarak gelmesini istemediğiniz kelimeleri siz belirleyebilir ve liste oluşturabilirsiniz.
2. Siber Zorbalığa Uğruyorsanız Ne Yapmalısınız?
Sosyal medyada bir kişi tarafından siber zorbalığa uğruyorsanız, aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
- Zorbaya cevap vermeyin, mesajlarının ekran görüntüsünü alın ve sosyal medya platformuna şikayet edin. Daha sonra engelleyin.
- Size uygulanan zorbalığın kanıtlarını toplayın. Taciz ve hakaret içeren mesajlar almanız durumunda kanıtlar ile birlikte polise başvurun.
- Siber zorbalar özgüveninizi düşürmek için her şeyi söyleyeceklerdir ve size yalnız olduğunuzu hissettirmeye çalışacaklardır. Yalnız olmadığınızı hatırlayın.
- Siber zorbalığa uğramanız durumunda en yakınlarınıza durumu bildirin ve yardım istemekten çekinmeyin.
Siber zorbalık, siber bir suçtur. Size karşı hakaret eden, kişisel bilgilerinizi izniniz dışında paylaşan kişileri, sizi tehdit eden, sizi taciz eden, yazışmalarınızı izinsiz kaydeden veya izinsiz paylaşan kişileri kanıtlarınız ile birlikte polise şikayet edebilirsiniz. Bu eylemlerin her biri Türk Ceza Kanununda bulunan çeşitli maddelere göre birer suçtur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.