Tehlikeli oyunlara dikkat!

Tehlikeli oyunlara dikkat!
 Muhabir
Teknolojinin her geçen gün ilerlemesiyle birlikte bazı sanal oyunlar çocuklar üzerinde büyük etki oluşturuyor. Kayseri’nin Melikgazi İlçesinde arkadaşı tarafından öldürülen 12 yaşındaki bir çocuğun bilgisayar oyunu nedeniyle öldürüldüğü iddia ediliyor.

MAVİ BALİNA OYUNUNA DİKKAT

Türkiye, Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde 13 yaşındaki okul arkadaşı tarafından inşaatın çatı katında bıçaklanarak öldürülen 12 yaşındaki Hürkan Samet Durmaz olayını konuşuyor. Sanal bilgisayar oyunlarından büyük oranda etkilenen ve tehlike eden bazı oyunlarla ilgili uzmanlar tarafından ailelere çeşitli uyarılarda bulunuyor. Kırıkkale’de de büyük yankı uyandıran bu durum karşısında alilerin çocuklarını zarar verici oyunlardan uzak tutması isteniyor.

Bıçaklanarak öldürülen Hürkan Samet Durmaz olayıyla ilgili emniyet güçleri işlenen cinayetin bilgisayar oyunu “Mavi Balina” yüzünden işlendiği üzerinde duruyor.

FARKLI TEHLİKELERE YOL AÇILABİLİYOR

Bu nedenle o tehlike oyun yeniden gündeme geldi. Peki, çocukları intihara ya da cinayete sürükleyen bu oyundan aileler çocuklarını nasıl koruyacak? Uzmanlar, ailelere tehlikeli oyunlara karşı nasıl koruyacağını anlattı. Ailelere bu konuda büyük sorumluluk düştüğünü dile getiren uzmanlar, “Ev ortamında çocukların bilgisayarları kesinlikle kontrol edilmeli. Kimlerle konuştuğuna bakılmalı, çocuk hangi oyunları oynuyor, kimlerle görüşüyor bunlar kontrol altında tutulmalı. Aile bu durumda çocuğunu çok iyi kontrol etmeli. Bazı oyunlarda sadece bu tarz şiddete yönelik değil, daha farklı tehlikelere yol açılabiliyor.

ÇOCUKLAR İÇİN CAZİP HALE GETİRİLİYOR

“Bir takım kötü niyetli kişilerle farklı suçlara yönlendirilebiliyorlar. Bu oyunların tehlikeleri var aileler çok dikkatli olmalı cinsellik ve şiddet içeren oyunlara dikkat etmeli ve bunlara asla izin verilmemeli. Bazı oyunlar çocukları korkutarak değil, ilk başlarda bazı güzelliklerle yaklaşıyor. Sonrasında ise o oyun o çocuklar için cazip hale geliyor Mavi balina uygulamasının oyun olarak nitelendirilmesini doğru bulmuyoruz. Öncelikle aileler kendilerini teknolojik anlamda geliştirmesi gerekiyor. İnternet derya deniz bir alan. Bundan dolayı bu tarz uygulamalara ulaşmak, sanılandan daha çok kolay.”

ÇOCUK DİLİYLE DURUMU ANLATMALILAR

“Bu bağlamda çocuk internet başında sosyal ilişkilerini sıfırlayacak şekilde vakit geçirmeye başlıyorsa, çevreye karşı şiddet gerektirecek durum oluşturuyorsa, aileler bu konuda şüphelenmelidir. Aileler bu durumu fark ederlerse önce sakin olmaları gerekiyor. Tepkisel olarak yaklaşmamalıdır. Bunun bir sorun olduğunu çocuklara uygun dille anlatılmadır. Bunu çocuğa anlatırken de çocuğun diline inerek anlatmalıdırlar. Zaten bu uygulamalara yönlenen çocuklar sosyal ilişki kuramayan çocuklardır. Gündelik yaşantılarında eksik buldukları alanı sosyal ortamda edindikleri kimlikle tamamlamaya çalışmaktadırlar. Aileler bunun farkına varıp güçlü sosyal ilişkiler kurarlarsa, çocuklar bu durumda ailelerine daha sakin yaklaşacaklardır” şeklinde uyarılarda bulundular.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.