Topraklar suya kavuşuyor
Yayınlanma:
Güncelleme:
KOP İdaresi’nin destekleriyle hayata geçirilen 667 sulama projesi ile KOP İllerinde 107 bin hektar alan sulu tarıma açıldı.
KOP İdaresi’nin destekleriyle hayata geçirilen 667 sulama projesi ile KOP İllerinde 107 bin hektar alan sulu tarıma açıldı.
KIRIKKALE VE DİĞER BÖLGELER
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen kısa adı KOP KÖSİP olan ‘Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı’ kapsamında Aksaray, Karaman, Niğde, Konya, Nevşehir, Yozgat, Kırıkkale ve Kırşehir illerinde 667 sulama projesi ile 107 bin hektar alan sulu tarıma kavuştu.
PROJE HAZIRLAMA REHBERLERİ
Kalkınma Bakanlığına bağlı KOP İdaresi Başkanlığı, 2011 yılından beri bölgede uygulanan KOP KÖSİP kapsamında projeleri değerlendirmek amacıyla bir dizi toplantı düzenledi. KOP İllerinden gelen yetkililerle yapılan toplantıda 2018 yılında uygulanmak üzere teklif edilen KOP KÖSİP projelerinin ‘Usul ve Esasları’ ile proje hazırlanmasında kullanılan ‘Proje Hazırlama Rehberleri’ masaya yatırıldı. İki gün süren toplantılara Aksaray, Karaman, Yozgat, Niğde, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir İl Özel İdareleri Genel Sekreterleri ile Konya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü temsilcileri katıldı.
107 BİN HEKTAR ALAN SULU TARIMA AÇILDI
KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, “2011-2017 yılları arasında KOP KÖSİP kapsamında Aksaray, Karaman, Niğde, Konya, Nevşehir, Yozgat, Kırıkkale ve Kırşehir illerinde toplam 667 sulama projesi hayata geçirilmiş ve toplamda 565 milyon liralık bir kaynak aktarılmıştır. Hayata geçirilen projeler sayesinde 30 bin hektarı yeni, 77 bin hektarı rehabilitasyon olmak üzere toplamda 107 bin hektarlık geniş bir alanın modern sulama sistemlerine kavuşturulmuştur. Uygulanan projelerle özellikle gelir seviyesi düşük kırsal-dağlık alanlarda çiftçilerimizin modern sulama imkânına kavuşması, katma değeri yüksek meyve ve sebze üretimine yönlendirilmesi sağlanmıştır.”
KÖYLERE GERİ DÖNÜŞLER BAŞLADI
KÖSİP’in uygulandığı bölgelerde sulama problemi çözülerek, yöre halkının gelir seviyesi önemli ölçüde artmış, yoğun göçlerin yaşandığı köylerde göç durma noktasına gelmiş ve hatta bazı köylerde ise köylere geriye dönüşlerin yaşandığı gözlenmiştir. Ben bu vesileyle bütün projelerimizde olduğu gibi KÖSİP’in uygulanmasında katkı ve desteklerini esirgemeyen Kalkınma Bakanımız Lütfi Elvan başta olmak üzere, projelerin uygulamalarında gösterdikleri hassasiyetten dolayı KOP illerimizin Valililerine, İl Özel İdare Genel Sekreterlerimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, İl Müdürlerimize ve personeline teşekkür ediyorum.”
ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR
İki gün süren toplantılarda, KOP İdaresi tarafından 2018 yılında desteklenmesi muhtemel projelere ilişkin uygulama, teknik ve mali prosedürleri içeren Usul ve Esaslar ile proje üretimi, projelerin uygulanması ile ilgili sorun, çözüm ve önerileri hakkında uygulayıcı kuruluşlarla bilgi alışverişlerinde bulunuldu.
Siyaset
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.