Yabancı dili yaşayan bir dil sokağı
Yenimahalle Şehit Ali Tonga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, İngilizce Öğretmeni Yasemin Cömert Yılmaz danışmanlığında, İngilizce Öğretmeni Muhammet Samet Aydın’ın yazıp kuruculuğunu yaptığı Uluslararası ‘English in Street’- Sokakta İngilizce – eTwinning projesi ile yaşayan bir dil sokağına sahip oldu.
HEDİYELİK EŞYA DÜKKÂNI
Okul öğrencileri, Aralık ayında katıldıkları proje ile okulda hep birlikte seçtikleri 3. Kat koridorlarında ‘Havaalanı, Restoran/Kafe, Otel, Banka, Kütüphane, Sinema, Hastane, Postane ve Hediyelik Eşya Dükkânı’ gibi yabancı bir ülkeye gidildiğinde nispeten daha çok iletişim kurulabilecek mekânların köşelerini kendi hayal güçleri ve el emekleri ürünleriyle ortaya çıkardılar.
RENKLİ VE KALICI ÖĞRENME
İngilizce dersinin dört duvar arasından sıyrılıp bir dil atölyesinde cana gelmesi ve bu özgün proje sayesinde öğrencilerin tam anlamıyla hazır bulunuşluklarının artması ile renkli ve kalıcı öğrenme atmosferleri oluşmaya başladı. Okuldaki her öğrencinin katılabildiği, eğlenirken öğrendiği ve çeşitli alanlarda deneyim ve bilgi edindiği bu projeyle ilgili Yenimahalle Şehit Ali Tonga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi İngilizce Öğretmeni Yasemin Cömert Yılmaz şu bilgileri verdi.
EŞ ZAMANLI UYGULAMALAR
“21. yy. becerilerinin kazanılması ve uygulanması için titizlikle ve çok yönlü bir şekilde hazırlanmış bu projeye dâhil olarak bir ayrıcalığa sahip olduk. Türkiye’nin yedi bölgesinde ve Avrupa’dan beş ülke ile eş zamanlı uygulamalar yapmaktayız. Daha önce hiç uygulanmamış özgün etkinlikler ile öğrencilere gerçek ortamlar oluşturarak günlük hayatımızda sıkça rastlayabileceğimiz diyaloglarla yabancı dili yaşatarak kalıcı ve etkili kılmaya çalışmaktayız. Böylelikle 2023 Eğitim vizyonunda belirtilen Yabancı Dil Eğitimi alanında yapılacak olan çalışmalara da özgün bir kaynak oluşturabilecektir.
YABANCI DİL MÜFREDATI
Hedef dile ne kadar maruz kalınırsa o kadar etkili ve uzun ömürlü olacağı gibi eğlenceli aktiviteler ve dramalar yoluyla da Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve programında belirlenen ve Bakanlığımızın Orta öğretim Yabancı Dil Müfredatında da yer verilen ‘kendini rahatça tanıtabilmesi ve günlük hayatını hedef dille sürdürebilmesi, bir seyahat temsilcisi ile yapılan seyahat planlamaya yönelik görüşmeleri yapabilir’ kazanımları esas alınarak tasarlanmış ve tam olarak müfredatla bütünleşmesi sağlanmıştır.
ÖĞRENEN TİPİNE ETKİ ETMEYE ÇALIŞIYORUZ
Bütün faaliyetler, tiyatral etkinliklerde teknolojik yeniliklerden yararlanarak ve Web 2.0 araçları kullanılarak öğrenci merkezli yürütülüyor. ‘Arkadaşlık, Sevgi, Hoşgörü’ gibi değerlerimize de yer veriliyor. ‘Dünya Şiir Günü’ gibi bir güne de projede yer vererek öğrencilerimizi şiirden, öyküden kısacası o dili yaşatan aktarıcılardan haberdar ederek her zeka tipine, her öğrenen tipine etki etmeye çalışıyoruz.” Okul koridorunda sene boyunca hazırlanan köşelerin sergisi devam etmektedir. Ortaokul ve ilkokullardan da sergiyi ziyarete gelen öğrencilere proje tanıtılarak İngilizceyi sevdirme ve edindirme yolunda çalışmalar devam ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.