‘17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü’

‘17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü’
Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü, ‘17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü’ dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Hipertansiyonu ‘sessiz katil’ olarak tanımlayan İl Sağlık Müdürlüğü, hastalığın önemine dikkat çekti.

HASTALAR FARKINDA OLMAZ
Hipertansiyonun kronik bir rahatsızlık olduğunu belirten Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Çoğunlukla yüksek kan basıncı olarak bilinen hipertansiyon (tansiyon hastalığı), kan basıncının yüksek seyrettiği kronik bir hastalıktır. Kan basıncı yüksek olan kişiler çoğunlukla yıllarca bunun farkında olmadan hayatlarını sürdürebilirler.”

‘SESSİZ KATİL’
“Hastalık süresince herhangi bir şikayet görülmez, ancak yüksek kan basıncı tedavi edilmediğinde, tüm vücuttaki atardamarlara ve yaşamsal önemi olan organlara hasar verebilir. Bu nedenle yüksek kan basıncı “sinsi katil” ya da “sessiz katil” olarak adlandırılır. Şikayeti olan hastalarda ise genelde baş ağrısı, halsizlik, bulanık görme gibi şikayetler görülebilir. Günümüzde sağlık hizmetlerine ulaşımın kolay olması ve toplumun bilinçlenmesi nedeniyle hipertansiyon tanısı alan hasta sayısı çoğalmaktadır. Ancak her ne kadar tanı ve tedavi imkanları gelişmiş olsa da belirti vermeden adeta buz dağının görünmeyen kısmı gibi pek çok tanı konulmamış hasta vardır.” 

GÜNÜMÜZDE ÖNEMLİ TEDAVİLER MEVCUTTUR
“Sistolik tansiyona halk arasında büyük tansiyon, diyastolik tansiyona ise küçük tansiyon denmektedir. Yaş grupları ve etnik ırklara göre tansiyon tanısı için üst ve alt sınırlar değişmekle birlikte kabaca sistolik tansiyon için 140 mm/hg ve diyastolik tansiyon için 90 mm/hg üst sınır olarak baz alınmaktadır. Hipertansiyon, hiperlipidemi (kan kolesterol yüksekliği), diyabetes mellitus (şeker hastalığı) ve obezite (şişmanlık) adeta kümelerin kesişim kümeleri gibidir. Obezitesi olan diyabeti olan ve kolesterol yüksekliği olan hastalarda maalesef hipertansiyon sıklığı da oldukça fazladır. Günümüzde hipertansiyon tedavisinde önemli tedaviler mevcuttur. Hemen hemen her hastalıkta olduğu gibi yaşam tarzı değişikliği (düzenli egzersiz, kilo verme ve düzenli beslenme), tuzdan kısıtlı diyet ve bu uygulamalara rağmen hedef tansiyon değeri kontrol altına alınamazsa antihipertansif (tansiyon ilacı) ilaç tedavileri uygulanabilir.”

1.5 MİLYAR İNSAN BU HASTALIĞI TAŞIYOR
“Tüm dünyada yaklaşık 1.5 milyar yüksek kan basıncı ya da hipertansiyonu olan hasta bulunmaktadır ve her yıl 9.4 milyon insan bu nedenle hayatını kaybetmektedir. 65 yaş üzeri kabaca her iki kişiden birisi hipertansiyon hastasıdır. Hipertansiyon dünya genelinde tek başına inme (felç), kalp krizi, böbrek hastalıkları ve diyabete neden olan en büyük ölüm sebeplerinde biridir. Her yıl 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Gününün asıl amacı yüksek kan basıncından kaynaklanan önlenebilir hastalıklar olan inme, kalp damar hastalıkları ve böbrek hastalıklarına dikkat çekmek ve halkı korunma, tanı ve tedavi konusunda bilgilendirmek amacıyla organize edilmektedir.”


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.