Avcı: “Tüm çocuklar için eşit bir gelecek istiyoruz”

Avcı: “Tüm çocuklar için eşit bir gelecek istiyoruz”
 Muhabir
Eğitim-Sen Kırıkkale Şube Başkanı Ayşe Avcı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle açıklamalarda bulundu. Avcı, “Tüm çocuklar için eşit, adil ve barış içinde bir gelecek umuduyla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun!” dedi

HÜKÜMET HİÇBİR ADIM ATMIYOR

Avcı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 23 Nisan 1920 yılında açılmasının ardından çocuklara armağan ettiği “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 105. yılını kutluyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının simgesi olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün kararıyla ilan edilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, ne yazık ki her geçen yıl çocuklar için bir kutlama değil; karanlık tabloyu görünür kılma gününe dönüşmektedir. 23 Nisan, dünyada çocuklara armağan edilmiş ilk ve tek bayram olarak bilinmektedir. Ancak bugün Türkiye’de milyonlarca çocuk eğitim hakkından eşit ve adil bir şekilde yararlanamıyor. Parasız, bilimsel, laik, anadilinde ve kamusal bir eğitimin tüm çocuklar için ulaşılabilir kılınması bir yana eğitimde eşitsiz ve adaletsiz tablo gitgide derinleşiyor. Kalabalık sınıflarda, sağlıksız, niteliksiz ve güvencesiz koşullarda ve beslenme hakkından yoksun olarak öğrenmeye çalışan milyonlarca çocuk için hükümet hiçbir adım atmıyor.”

avci2.jpg

TOPLUMSAL EŞİTSİZLİĞİ DERİNLEŞTİRİYOR

“Çocuk yoksulluğu, ülkemizin en büyük sorunlarından biri haline gelmiştir. OECD verilerine göre Türkiye, üye ülkeler arasında çocuk yoksulluğunda ikinci sırada yer almaktadır. Araştırmalara göre her 100 çocuktan 22’si yoksulluk içinde büyümektedir ve çocuk yoksulluğu, toplam nüfusun yoksulluk oranından daha fazladır. Kronikleşen ekonomik kriz koşullarında artan yoksulluk sebebiyle öğrenciler okullarda gizli açlık çekmektedir. Bu durum bağışıklığın düşmesi, salgın hastalıklara daha fazla maruz kalma gibi örneklerin artması sonucunda çocukların eğitimden geri kalmasına sebep olurken, toplumsal eşitsizliği de derinleştirmektedir. Tüm çocuklar için bir öğün ücretsiz yemek ve temiz içme suyu temel bir haktır ve bu gibi kolayca atılabilecek adımlar hükümetin ve bakanlığın sorumluluğundadır. Ancak ne yazık ki iktidarın bu en temel ihtiyaçları karşılamak yerine sorumluluktan kaçındığına tanıklık ediyoruz.”

avci3.jpg

SORUNLARA ÇÖZÜM BULUNMALIDIR

“Çocuk emeği sömürüsü her geçen gün artmakta; iktidar eliyle düzenlenen projelerle bu sömürü meşrulaştırılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı’nca uygulamaya konan MESEM (Mesleki Eğitim Merkezi) ve mesleki ortaokullar aracılığıyla binlerce çocuk, eğitimden koparılarak ağır koşullar altında çalıştırılmakta; ucuz iş gücüne dönüştürülmektedir. Eğitim Reformu Girişimi (ERG) tarafından yapılan araştırmaya göre, sadece 2024 yılında zorunlu eğitim alması gereken 200 bine yakın çocuk eğitimin dışında kaldı. Yine bu yıl içinde lise öğrencisi 168 bin çocuk daha okuldan ayrıldı ve 14-17 yaş grubundaki toplam sayı 452 bine ulaştı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin araştırmasına göre, son 12 yılda piyasanın vahşi çarklarına terkedilen en az 742 çocuk çalışırken hayatını kaybetti. Bu ölümler, çocuk işçiliğinin nasıl bir sömürüye dönüştüğünün acı göstergesidir. Bu tablo yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda sosyal ve duygusal bir çöküş anlamına da gelmektedir.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.