Geleceğini uyuşturma!

Geleceğini uyuşturma!
Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, 26 Haziran dünya uyuşturucu kullanımı ve kaçakçılığı ile mücadele günü nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, 26 Haziran dünya uyuşturucu kullanımı ve kaçakçılığı ile mücadele günü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Ağırtaş, “Uyuşturucu kullanımı, toplumların hem bugününü hem de geleceğini tehdit eden, maddi ve manevi pek çok kayba sebep olan önemli bir sorundur.” dedi.

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE

Ağırtaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Dünyada uyuşturucu kullanma alışkanlığında artış olması ve bunun insanlık için büyük bir tehdit oluşturduğu gerçeğinden hareket eden Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1987 yılında aldığı bir kararla, uyuşturucusuz temiz bir toplum hedefine ulaşma ve uluslararası alanda eylem ve iş birliğini güçlendirme konusundaki kararlığını vurgulamak amacıyla, 26 Haziran tarihini "Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü" olarak belirlemiştir.  Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) her yıl bu uluslararası gün için temalar seçmekte ve küresel uyuşturucu sorunu hakkında farkındalık yaratmak için kampanyalar başlatmaktadır. Bu yıl ki tema “Önce dinle; çocukları ve gençleri dinlemek, sağlıklı ve güvenli büyümelerine yardımcı olacak ilk adımdır.”

DANIŞMA VE DESTEK HATTIDIR

“Uyuşturucu kullanımı, toplumların hem bugününü hem de geleceğini tehdit eden, maddi ve manevi pek çok kayba sebep olan önemli bir sorundur. Uyuşturucu kullanımına bağlı zararlar, sadece kullanıcı ile sınırlı, sağlık zararlarından ibaret değildir. Sağlık zararlarının yanı sıra çoğu zaman kişinin ailesine, içinde bulunduğu çevreye ve toplumun tamamına yansıyan sosyal, hukuki, ekonomik zararları da beraberinde getirmektedir.  Dünyada olduğu gibi ülkemizde de önlenebilir ve öncelikli halk sağlığı sorunlarından biri olan uyuşturucu ile mücadele çalışmaları, ülkemizde en üst düzeyde kararlılıkla ve multidisipliner bir yaklaşımla sürdürülmektedir.  Bakanlığımızca ALO 191 Uyuşturucu İle Mücadele Danışma ve Destek Hattı hizmete açılmış olup uyuşturucu ile ilgili danışma ve destek hizmetlerinin doğrudan verildiği, kişiye uygun gerekli yönlendirmelerin yapıldığı, bu anlamda vatandaşların uyuşturucuyla mücadele kapsamında danışmanlık hizmeti alabilecekleri bir danışma ve destek hattıdır.”

NE YAPACAĞINIZI BİLMİYORSANIZ

“ALO 191 sabit hatlardan ücretsiz aranabilmekte ve 7gün 24 saat hizmet vermektedir. ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı, önleme, tedavi ve rehabilitasyon mekanizmalarını destekleyerek güçlendirecek şekilde organize edilmiştir.  Çocuğunuzun, arkadaşınızın, komşunuzun, öğrencinizin ya da herhangi bir yakınınızın uyuşturucu kullandığından şüpheleniyor ve ne yapacağınızı bilmiyorsanız. Yakınlarınızı uyuşturucu bağımlılığından nasıl koruyacağınızı öğrenmek istiyorsanız Çevrenizde bulunan uyuşturucu bağımlılarına nasıl yardımcı olacağınızı öğrenmek istiyorsanız. Uyuşturucu kullanıyor iseniz ve hiçbir yasal sorun yaşamadan yardım almak istiyorsanız.”

HAYAT BOŞLUK KABUL ETMEZ

“Uyuşturucu kullanıcısı iseniz ve bırakmak istiyorsanız. Uyuşturucu kullanıcısı iseniz ve ruhsal veya fiziksel sorunlar yaşıyorsanız. Uyuşturucu kullanımını bırakıp tedavi olduysanız ve halen madde kullanma isteği duyuyor ve bununla mücadelede zorlanıyorsanız. Bağımlılık ile herhangi bir konuda danışmak istiyorsanız “ALO 191 Uyuşturucu İle Mücadele Danışma ve Destek Hattı”nı arayabilirisiniz.. İlimizde de tedavi ve rehabilitasyon kapsamında Kırıkkale Valiliği himayesinde, İl Sağlık Müdürlüğümüzün yürütücülüğünü yaptığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, MÜSİAD'ın ortağı olduğu ‘’Madde Bağımlılığı ile Mücadele’’ kapsamında 2014 yılında “HAYAT BOŞLUK KABUL ETMEZ” ismiyle proje hayata geçirilmiştir.

SAĞLIKLI YAŞAM EVİ FAALİYETLERİ

“2014 yılında faaliyete geçen projemiz 2017 yılı içerisinde Sosyal Mali Destek kapsamında Ahiler Kalkınma Ajansına sunmuş olduğumuz “Asıl Olan Hayattır Hayatta Boşluk Kabul Etmez” Proje başlığıyla hibe desteği almaya hak kazanarak 28.08.2018 tarihinde madde bağımlılığı ile mücadelede çalışmalarımızı bir üst noktaya taşımaya vesile olmuştur. “Asıl Olan Hayattır Hayatta Boşluk Kabul Etmez”  projesi ile İlimiz genelinde özellikle 18 yaş üstü madde bağımlısı bireylerin öncelikle AMATEM’de uygulanan tıbbi tedavilerinin tamamlanması sonrasında, İl Sağlık Müdürlüğümüzün ‘’Sağlıklı Yaşam Evinde” rehabilitasyonları amaçlanmış ve tekrar hayata tutunarak sosyal çevreye entegrasyonlarının sağlanması hedeflenmiştir. Bu doğrultuda AMATEM tedavisi tamamlanan kişiler hafta içi mesai saatleri arasında ve cumartesi günleri kurumumuza gelerek meslek edindirme kursları, grup etkinlikleri,  psikososyal destek sağlama, aile danışmanlığı, manevi değerler eğitimi gibi hizmetlerden yararlanarak rehabilitasyon süreçlerine devam ederler.”

SAĞLIKLI YAŞAM MERKEZİ

Psikolog ve sosyal çalışmacı/ aile danışmanı tarafından görüşmeler yapılmaktadır.

Sosyal Hizmet Uzmanları aile ziyaretleri yaparak, ailelerin genel profilinin ve ihtiyaçlarının belirlenmesi, uygun müdahalenin yapılması için sosyal inceleme raporlarını hazırlanmaktadır.

Aileler, sosyal inceleme bitiminden sonra Madde Bağımlılığı ile ilgili psiko-eğitime davet edilmektedir. Sosyal Hizmet Uzmanı veya Psikologlarımız tarafından koruyucu, önleyici, yönlendirici bilgilendirme içerikli bireysel görüşme ve aile görüşmeleri yaparak kişinin tedaviye uyumluluk derecesini belirlemek, bu konuda destekleyici görüşme yapmak ve danışanı sağlık sistemi içerisinde tutmak hedeflenmektedir.”

ÇEŞİTLİ ETKİNİKLER YAPILIYOR

“Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünce deneyimli antrenörler eşliğinde sportif (Haftada bir  gün öğleden sonra) ve sanatsal faaliyetler ( Haftada 2 gün öğleden sonra saz, gitar, ud, ney, darbuka, keman gibi müzik aletleri alınmış olup, gençlerimizin ilgileri doğrultusunda müzik aletleri kursu), Haftanın bir günü bilgisayar ile web tasarımı dersleri Hafta içi her gün öğleden önce pasta kursu, Müftülükten deneyimli hocalarımız ile milli-manevi değerler eğitimleri,

Ailelere yönelik Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce durum tespiti yapılarak maddi ve psikolojik destek ihtiyacı olanlara gerekli yardımlar,”

Kaynak: İl Gazetesi


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.