Topraktan soframıza

Topraktan soframıza
Bir insanın memleketi onun için hep özeldir ve yeri her zaman ayrıdır. Memleketinden uzak kaldığında ise oraya dair en ufak bir detay, küçük bir ayrıntı yüzünde memlekete özlem barındıran bir tebessüme yol açar.

UNUTAMADIĞIMIZ YÖRESEL ÜRÜNLER
İşte bizler de sizler için memleketimizin ismini, diğer şehirlere duyuran, bize özel, Kırıkkale’ye has bazı eşsiz lezzetleri sizler için derledik. Kentimizin her bölgesinin, kendine ait tatları ve yöresel ürünleri mevcut. Biz bu uçsuz bucaksız özel ürünlerin arasından sadece üçünü seçebildik. Umarım bu yazıyı okurken yüzünüzde o tebessüm oluşur ve bu benzersiz lezzetlerin tadını damağınızda hissedersiniz.

DELİCE ÜZÜMÜ
Memleketimizde üzüm yetişen birçok bölgemiz var ama bunlar arasında öne çıkan, adından bahsettiren Delice üzümü olmuştur. Yaz aylarının sıcak günlerinde, eşsiz asma bahçelerinden bin bir zahmet ile toplanan bu üzümler misafirlere ikram edilir ve yanlarında da götürmesi için ayrı bir çanta hazırlanır. Coğrafi tescil işareti olan ve “Delice Beyazı” olarak da bilinen bu üzüm oldukça ince kabuklu ve küçük olması nedeniyle yemesi daha rahat ve lezzetlidir. Kan yapımında büyük etki gösteren bu eşsiz üzüm bir haftalık düzenli tüketim sonucunda kan değerlerini yükseltmeye yardımcı olur. Delice üzümünden bir de pekmez yapılır ki tadından yenmez. O pekmezi içen kişi kış ayında kısa kollu ile gezer, o derece etkili bir pekmez ama onu ilerleyen sayılarımızda anlatalım sizlere.

SULAKYURT KAVUNU
Yaz aylarının vazgeçilmezi, ipeksi dokusu ile damağımızda hoş bir gezinti yapan ve eşsiz kokusu ile bizleri mest eden bir lezzet, Sulakyurt kavunu. Yıllar boyunca Sulakyurt ilçesinde yetiştirilen, çevre illere hatta dış ülkelere ihraç edilen ve o bölgeye ait ürün olan Sulakyurt kavunu, o eski şaşaalı günlerini arasa da bizler onun tadını biliyoruz ve yeni mahsullerin çıkmasını dört gözle bekliyoruz. Kırıkkale şehir girişinde ve çıkışındaki satış noktalarından temin edebileceğiniz Sulakyurt Kavunu, Sulakyurt ilçesi genelinde her yıl ortalama 1500-2000 dekar alanda kavun üretimi gerçekleştirilmekte ve başta Kırıkkale olmak üzere çeşitli illerde de satışa sunuluyor.

KILIÇLAR SOĞANI
Adını yetiştiği yerden alan ve yörenin adeta kültürü olan, adına festivaller düzenlenen bu soğan geçtiğimiz yıllarda coğrafi olarak tescillenmiştir. Uğrunda gözlerinizin yanmasını ve gözyaşı dökmenizi göze alabileceğiniz bu soğan, yüzyıllardır aynı yerde yetişmiş ve tohumları korunmuştur. Bu yüzyıllık soğan, köy sakinlerinin yüzde 80’inin geçim kaynağıdır. Bu soğanı diğer türlerinden ayıran özellikler ise tohumunun korunmuş olması, diğer soğan türlerine göre hafif bir acılığa sahip olması ve köyün içinden geçerek Kızılırmak’a bağlanan çayın toprağı daha verimli hale getirmiş olmasıdır. Yüzyıllardır korunan ve coğrafi olarak tescillenen benzersiz tada sahip bu soğanı, yol kenarlarında ve dinlenme tesislerinde yer alan satış noktalarında tedarik edebilirsiniz.

Haber: Burak Çalışkan  


622751ac09d71.topraktan-soframiza1-delice-uzumu.jpg

622751ac56d91.topraktan-soframiza2-delice-uzumu.jpg

622751aca2a3a.topraktan-soframiza3-sulakyurt-kavunu.jpg

622751acbd3bf.topraktan-soframiza4-sulakyurt-kavunu.jpg

622751ad529f2.topraktan-soframiza5-kiliclar-sogani.jpg

622751ae6a4a0.topraktan-soframiza6-kiliclar-sogani.jpg

622751af76fc8.topraktan-soframiza7-kiliclar-sogani.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dünya