İftar sonrası spor tavsiyesi
Beslenme ve Diyet Uzmanları, ramazan ayında uzun süren açlık süresinin metabolizma hızının yavaşlamasına neden olduğunu belirterek, iftar sonrasında spor yapılmasını tavsiye ettiler.
Beslenme ve Diyet Uzmanları, ramazan ayı öncesinde yeterli ve dengeli beslenme konusunda uyarılarda bulundu. Ramazan ayında yapılan araştırmalarına göre erkeklerin yüzde 51,4'ünün, kadınların ise 42,7’sinin kilo aldığını kaydeden uzmanlar, ramazanda ayında amacın yeterli ve dengeli beslenme düzenini sağlamak olduğunu söyledi. Sahur yapmadan oruç tutulmasının en çok yapılan yanlışlar arasından yer aldığını ifade eden Uysal, şöyle devam etti: "Sağlıklı bir beslenme programında verilen 3-4 öğün bu ramazan döneminde 2 öğüne düşer. Uzun süre açlık dönemi görülür.”
“Uzun süren açlık, sıcak havalar ve fiziksel aktivite düzeyinin düşmesi metabolizma hızının yavaşlamasına neden olur. Ramazan öncesi düzenli spor yapan kişiler, ramazan süresince spor yapmayı bıraktıklarında, fiziki görünümlerinde olumsuz etkiler görebilirler. Bu yüzden hem metabolizma hızımızı yükseltmek hem de kilo artışına engel olmak için iftar sonrasında aktivite düzeyimizi arttırmak gerekir. Açlık süresini daha da uzatarak metabolizmanın daha çok yavaşlamasına, kan şekerinde düşüşe, kan basıncında da artış ya da azalmaya yol açabiliyor.”
Bu durum sonucunda halsizlik, uyku hali ve çabuk yorulma gibi şikâyetler gözlemleniyor. Bu nedenle sahur programında özellikle yumurta, süt, peynir gibi protein içerikli gıdaları tüketmek hem uzun süreli tok kalmamıza hem de ramazan sürecinde oluşabilecek kas kayıplarının önüne geçmeye fayda sağlar." Yağ, şeker ve tuz içerikli gıdalardan kısıtlı beslenilmesinin susuzluk hissinin azalmasına yarar sağlayacağını ifade eden Uysal, "İftar döneminden sahur vaktine kadar su tüketmeye özen göstermek su ve mineral kaybımızı önlemeye ayrıca yeterli su alınmamasının oluşturabileceği kabızlığa karşı yarar sağlamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.