Kırıkkale'nin en meşhur yemekleri

Kırıkkale'nin en meşhur yemekleri
 Haber Merkezi
Kırıkkale, Anadolu’da yer alan bir ilimiz olarak, çeşitli yemekler sunan ünlü bir mutfağa sahiptir. Kırıkkale’de denenmesi gereken pek çok lezzet bulunmaktadır; ancak biz en meşhur 11 yemeği sizler için derledik.

Kırıkkale’nin meşhur 11 yemeği

Anadolu'nun merkezinde yer alan Kırıkkale, Anadolu mirası yemekleri ile oldukça popüler bir şehrimizdir. Kırıkkale’de tadılması, denenmesi gereken pek çok lezzet bulunmaktadır. Bu lezzetlerden en meşhur olanları, sizler için bir araya getirdik. Hazırsanız, Kırıkkale lezzet turumuz başlasın!

Un Tarhanası (Tarhana)

un-tarhana.jpg

Kırıkkale’de un tarhanası; bolca un, domates, biber, tuz ve yoğurt gibi malzemelerin harmanlanması ile elde ediliyor. Hamurun uzun süre mayalanmasının ardından kurutularak muazzam bir çorba malzemesine dönüşen un tarhanası, Kırıkkale sofralarının vazgeçilmezidir.

Yoğurtlu Tarhana Çorbası

Yoğurtlu tarhana çorbasında ise Kırıkkaleliler yarma ve yoğurdu bir araya getirip kurutuyor. Bu çorba servis edilirken, üzerinde yağda kızartılmış nane gezdiriliyor. Yoğurtlu tarhana çorbası, Türk mutfağının yöresel lezzetlerinden biridir.

Sızgıt

Kırıkkale'nin et yemekleri arasında önemli bir yere sahip olan sızgıt, küçük kesilmiş etin kendi yağı ve kuyruk yağı ile kavrulup kurutulması ile elde ediliyor. Kurutulduğu için uzun süre taze kalabilen sızgıt, özellikle Kurban Bayramı sonrasında farklı yemeklerde kullanılmak üzere hazırlanıyor.

Omaç

omac.jpg

Üç basit malzeme ile muazzam bir lezzet elde etmek mümkündür. Kırıkkale mutfağının özgün tatlarından biri olan omaç yemeği, yalnızca üç malzeme ile enfes bir aromaya sahiptir. Yufka, yumurta ve tereyağının bir araya gelmesi ile hazırlanan bu lezzet, isteğe bağlı olarak farklı malzemeler ile zenginleştirilebiliyor. Ancak en sade hali bile enfestir.

Madımak

Madımak yemeği, Anadolu'nun vazgeçilmez sebze yemekleri arasında yer almaktadır. Kırıkkale mutfağında da sıkça yapılan bu lezzet; madımak otu, bulgur, salça ve etin bir araya getirilmesi ile hazırlanıyor. Sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağı ile servis edilen madımak yemeği, unutulmaz bir aromaya sahiptir. Madımak yemeği, yüksek lif içeriğine sahip olan sağlıklı bir alternatiftir.

Gölleme (Batırma)

Mayalı hamur, tereyağı ve üzüm pekmezi ile hazırlanan gölleme, Kırıkkale mutfağının gözde lezzetlerindendir. Ceviz içi eklenerek lezzetlendirilen bu yöresel lezzet, özel bir tarife sahiptir.

Keskin Tava

Kuzu eti ve domates, biber gibi sebzeler ile birlikte hazırlanan keskin tava, Kırıkkale'nin özgün tava yemeklerinden biridir. Özellikle kuzu tava ile yapıldığında lezzeti arşa çıkaran bu yemek, gelen misafirler için sıkça hazırlanan bir yemektir.

Sarığı Burma

sarigi-burma.jpg

Kırıkkale'nin çıtır tatlılarından biri olan sarığı burma, şerbetli tatlılar kategorisine mensuptur. Yufka, şerbet ve nefis görüntüsü ile sarığı burma, Kırıkkale mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Hafif kıtır dokusu ve şerbetin lezzeti ile sarığı burma, tatlı krizlerini gidermek üzere ideal bir seçenektir.

Haside (Pekmez Peltesi)

haside.jpg

Pekmez, un ve tereyağı ile hazırlanan haside, Kırıkkale mutfağında sıkça rastlanan bir tatlıdır. Basit malzemeler ile yapılan bu nefis tatlı, özellikle pekmez sevenler için ideal bir alternatiftir.

Tuvalak

Et ve bulgurun bir araya gelmesi ile hazırlanan tuvalak, Kırıkkale'nin doyurucu lezzetlerinden biridir. Arzuya göre içine nohut eklenebiliyor. Böylece tuvalak, oldukça doyurucu ve besleyici bir hal alıyor.

Katma Aşı (Bulama)

Katma aşı, ayran ve yarmanın kaynaması bir araya getirilerek hazırlanması ile bilinen bir yöresel yemektir. Kırıkkale ve çevresinde sıkça yapılan bu basit tarif, enfes bir lezzet sunuyor. Katma aşı, hafifliği ve lezzeti ile öne çıkan bir yemektir. Bu yemek, ister yazın ister kışın tüketilebilmektedir; çünkü katma aşı isteğe bağlı olarak soğuk da servis edilebilmektedir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.