Meyve ve sebzelerde bilinmeyen vitamin depoları
YEŞİL OLAN HER ŞEY
Yeşillik olan tüm sebze ve meyveler çiğ tüketilmelidir. Isıya duyarlı besinler bulunuyor ve bunları pişirdiğimiz de C vitamini, folat, B1, B5 vitaminlerinin azalmasına neden oluyoruz. Pişince besin değeri düşen yeşillikler: Brüksel lahanası, avokado, ıspanak
TAHILLAR, FASULYE
Tahılların ve fasulyenin sindirimi zor olduğundan mide ve bağırsaklarda sıkıntıya neden oluyor. Yemeği yapmadan önce ıslatmak, fasulye ve tahıllardaki bileşenleri azaltırken minerallerin emilimini kolaylaştırıyor. Fasulye yaparken, fasulyeyi sıcak su ile ıslatırsanız, demir ve çinko minerallerinin salınmasına yardımcı olursunuz. Barbunya’yı da kaynatarak tüketmenizi tavsiye ederiz.
SARIMSAK VE SOĞAN
Herkes soğan ve sarımsağı büyük parçalar halinde yemeği sevmez fakat, soğan ve sarımsak ne kadar küçük doğrarsanız içindeki, hastalıklara karşı koruyucu olan allisin adı verilen besini azaltırsınız. Soğan ve sarımsağın içinde, yüksek miktarda demir, inko ve kükürt bulunuyor.
YUMURTA
Yumurtayı pişirmek için bir çok farklı yöntem olsa, doğru kullanımını bilmiyoruz. Yumurtanın içindeki bazı besin maddeleri yağda ve haşlanırken, yüksek ateş ölmesine neden oluyor. Yumurtanın içindeki antioksini azaltmamak için az pişirmek daha doğrudur.
PORTAKAL VE ELMA
Elmanın kabuğu kalp, beyin gibi organları besleyen kersitin bulunuyor. Portakalın kabuğunda kolesterolü düşüren ve kalbi koruyan flavon adındaki bileşen bulunuyor. Elmayı yıkadıktan sonra kabuğu ile yemeniz sizin için daha faydalı fakat, portakalı kabuğu ile yiyemeyeciğimiz için kabuklarını, rendeleyip yaptığınız tatlıların üstüne dökebilirsiniz.
PATATES
Patatesin kabuğunda lif, vitamin ve mineral bulunuyor fakat, patatesi soyar, doğrar ve kızartarak bunu kaybediyoruz, C vitamini, B vitamini, demir, kalsiyum ve potasyum bulunduran patates kabuğu, enerji verir, stres azaltır, kemikleri besler ve sindirime yardım eder. Patatessin kabuğundaki vitaminlerden yararlanmak istiyorsanız, patatesleri kabuğu ile doğrayıp fırına atınız.
DOMATES
Domatesi pişirerek yemeği sevmiyorsanız Likopen vitamininden yararlanamıyorsunuz demektir. Likopen bizi kanser ve kalp damar hastalıklarına karşı korur.
MUZ
B vitamini ve C vitamininin yanı sıra magnezyum ve potasyum bulunduran muz kabuğu arasındaki ipliklere, floem demetleri deniyor. Muzun suyunu, besinini ve büyümesini sağlar. Muzu soyarken lifleri temizleyip yerseniz, potasyum ve diğer vitamin minerallerini içerir.
Haber: ÜmmüGülsüm Tekin(Stajyer)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.