Mide üşütmesine ne iyi gelir?
Mide üşütmesi genel olarak vücudun zayıflaması ve virüs, bakteri ve parazitlere açık hale gelmesiyle oluşur. Bunun sebebi ise daha çok kış aylarında enfeksiyonel rahatsızlıkların artışı ve havada tutulum gösteren bakteri ve virüslerin yoğunluk göstermesidir. Midenin, normalin dışında yaşadığı ani ısı değişimleri sonucu üşütmesine mide üşütmesi adı verilir. Özellikle sabahları aç iken soğuk gıdalar tüketilmesi ve vücuttaki sıcak-soğuk dengesizliği midenin üşütmesine davetiye çıkarır. Mide üşütmesi, ciddi sonuçlara yol açmayan bir rahatsızlıktır. Peki mide üşütmesinin belirtileri neler, mide üşütmesine ne iyi gelir, mide üşütmesi nasıl geçer?
MİDE ÜŞÜTMESİNİN BELİRİTLERİ NELERDİR?
Mide üşütmesinin belirtilerine birden fazla sebep sayılabilir. Mide üşütmesinin belirtileri başlarda halsizlikle kendini gösterip, erken önlem alınmadığı takdirde yatağa düşmenize sebep olabilir. Halk arasında mide üşütmesi veya mide gribi olarak adlandırılan bu rahatsızlık, bulaşıcı bir bağırsak enfeksiyonudur. Bilinenin aksine mideden çok bağırsakları etkileyen bu hastalıkta, enfekte bir kişiyle temasta bulunulması veya enfeksiyona maruz kalmış gıda tüketimi de hastalığı tetikleyen önemli faktörlerdir. Bazı bünyeler bu enfeksiyona karşı kolayca bağışıklık geliştirerek, mide üşütmesini kısa zamanda atlatırken bazılarında bu durum biraz uzun sürmekte.
Her hastalıkta olduğu gibi mide üşütmesinde de ilk etapta kendini gösteren bazı belirtiler mevcuttur. Mide üşütmesi ilk olarak halsizlik ve mide bulantısı belirtileri ile kendini gösterir. Bunlara ek olarak;
- Karın ağrısı
- İştahsızlık
- Kusma
- İshal
- Mide krampları
- Kötü ağız kokusu
- Yüksek Ateş sayılabilir.
Yukarıdaki belirtileri yaşayan kişiler öncelikle vücudu yoracak aktivitelerden kaçınmalı ve bol bol dinlenmelidir. Ayrıca ağır gıdalardan ziyade bol sulu, lifli ve hafif besinler tüketerek hastalığın ilerlemesini engelleyebilirler.
Mide üşütmesinin belirtileri genel olarak 1-3 gün içerisinde kendini gösterir. Hafif veya şiddetli olarak seyreden belirtiler ortaya çıkışının ardından 2-3 gün içerisinde geçerken bu durum 8-10 güne kadar da çıkabilir. Eğer mide üşütmeniz ciddi bir ilerleme göstermiyorsa şimdi vereceğimiz tavsiyelerle evde mide üşütmesini birkaç günde kolayca atlatabilirsiniz.
MİDE ÜŞÜTMESİNE NE İYİ GELİR? MİDE ÜŞÜTMESİ NASIL GEÇER?
Mide üşütmesi yaşayan kişi öncelikle bol bol dinlenmelidir. Daha çok lifli, sulu ve vücudu yormayacak gıdaların tercih edilmesi gereken bu rahatsızlıkta mide üşütmesi yaşayan kişi alkol, nikotin ve kafeinden de bir müddet uzak durmalıdır. Aşırı yağlı ve aşırı baharatlı besinler tüketmek de hastalığı ilerletecek sebepler olduğu için bu gıdalardan da uzak durulması gerekir. Mide üşütmesinde zaman zaman yüksek ateş görülebilir. Bu gibi durumlarda sıcak uygulamalardan uzak durmak gerekir. Sirkeli su ile cilde kompres yapmak büyük ölçüde ateşi düşürmekte etkili bir yöntemdir. Mide üşütmesi sırasında ishal görülüyorsa patates haşlaması veya pirinç lapası tüketerek de bu durumun önüne geçilebilir. Mide ağrısı veya kramp belirtileri ile karşılaşılmış ise nane-limon ve soda tüketmek de bu duruma çözüm olmaktadır. Bunlar dışında günde bir bardak karanfil veya zencefil çayı, içerisinde zengin vitamin ve mineraller barındıran keten tohumu, hafif ve besleyici özelliği yüksek olan bir tavuk çorbası veya doğal antibiyotik olarak adlandırılan kırmızı soğan tüketmek de mide üşütmesinin belirtilerini hafifletici çözümlerdir.
Mide üşütmesi yaşayanlar evde bu yöntemleri kullanarak mide üşütmesi hastalığını kısa sürede doğal yollarla tedavi edebilirler. Doğal yöntemlerin yeterli etkiyi sağlamaması, hastalık sürecinin uzaması, belirtilerin artması durumunda çok geçmeden ilgili hekime danışmak gerekir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.