Ramazan’da nasıl beslenmeli?
Kırıkkale, Özel Kırıkkale Yaşam Hastanesi Diyetisyeni Ecem Arslan, Ramazan ayına yönelik beslenme uyarılarında bulundu.
ARSLAN BİLGİLER VERDİ
Mübarek Ramazan ayı başlıyor. Ramazan’la ilgili hazırlıklar devam ederken, beslenme konusuna dikkat etmek gerekiyor. Peki Ramazan ayında sağlıklı beslenmeye nasıl dikkat etmeliyiz neler tüketmeliyiz? İşte bu soruların yanıtlarını Özel Kırıkkale Yaşam Hastanesi Diyetisyeni Ecem Arslan verdi. Oruç tutanların beslenme ve uzun süre aç kalmaya yönelik neler yapmaları gerektiği anlatıldı. Arslan, “Tutulan oruçta uzun süre aç kalınması metabolizmayı yavaşlatır ve besinlerin yağ haline gelmesini kolaylaştırır. Açlık sonucunda vücut hareketlerimiz yavaşlar ve metabolizma hızımız düşer” dedi.
NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Oruç ve beslenme konusunda önemli uyarılarda bulunan Arslan, şunları söyledi: “Ramazan ayında özellikle bu dönemde uzun süre aç kalmak durumundayız. Bunun için beslenme ve uzun süre aç kalmaya dikkat etmeliyiz. Vücudumuz uzun süre aç kalacak. İftar sofrasında ani ve fazla miktarda yemek yenmesi, yemek sonrasında kan şekerinin hızlı yükselmesi ve ardından hızlı düşmesine neden olur. Bu durumu genelde iftar sonrasında kendimizi yorgun, bitkin hissetmemizle, üşümemizle hissederiz. Ayrıca açlık durumunun uzun süre devam etmesi baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, dalgınlık, dikkatsizlik, uykuya eğilim, sinirlilik, hazımsızlık, şişlik, ekşime gibi sorunlara da neden olur ve iş verimi düşer. Bu gibi etkilerin görülmemesi için özellikle bu yıl daha farklı bir şekilde sahur ve iftar yapılmalıdır. Aksi durumda uzun süreli açlıklar sonucunda daha sık ve ciddi sağlık problemleri oluşabilir.
4 ÖĞÜN YAPILMALIDIR
Ramazanda 4 öğün yapılması önerilmelidir. 1 öğün kahvaltı olarak düşünülen sahurdur. İftar 2’ye bölünmekledir. 1. iftarda kan şekerini çabuk etkilemekten kaçınılacak besinler tüketilmelidir. Bu öğle yemeği mantığında olmalıdır. 1 öğünün ardından 1 saat ara vererek esas akşam yemeği yani 2. iftar yapılmalıdır. Ana yemek olarak tüketim yapılmalıdır. Ardından gece yapılacak ara öğünde 4. öğünü oluşturmalıdır. Bu şekilde az ve sık yeme mantığını az da olsa uygulamaya çalışılmalıdır.
SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT
Daha sıcak mevsimlerde tutulan oruçla birlikte vücut daha fazla su kaybedebilir. Dikkat edilmesi gereken ilk nokta sahur ve iftarda yeterli sıvı alımıdır. Sıvı tüketimini artırmak için iftarda ilk yemek olarak çorba tercih edilebilir. Gün içinde susuz kalınacağından iftar ile sahur arasında sıvı ihtiyacı çok iyi karşılanmalı. En az 2-2,5 litre su içilmeli, ayrıca ayran, taze sıkılmış meyve ve sebze suları, çorba, komposto gibi içeceklerle sıvı alımı artırılmalı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.