Tarihi Sulu Mağara ziyaretçilerini ağırlıyor

Tarihi Sulu Mağara ziyaretçilerini ağırlıyor
Kırıkkale’nin Keskin ilçesinde yer alan Sulu Mağara, turizm açısından ekonomiye önemli katkılar sunuyor. Arzu Bayırı mevkiinde yer alan bölgede yer alan Sulu Mağara, doğal görünümüyle dikkatleri üzerine çekiyor.

TOPLAM UZUNLUĞU 285 METRE

Tarihi ve doğal güzelliklerin birçoğuna ev sahipliği yapan Keskin ilçesinde yer alan Sulu Mağara, yapısıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Arzu Bayrı bölgesinde yer alan Sulu Mağara,

yatay olarak gelişmiş, yarı doğal-yarı yapay, düden konumlu fosil bir mağaradır. Birbirine bağlı üç kattan meydana gelen mağara, pliyosen rölyef sistemine aittir. Toplam uzunluğu 285 metre olan Sulu Mağarada, yapay kurşun işletmesi oluşmuştur.

ESKİ DÖNEMLERDE DERİNLİĞİ 2 METREYİ BULAN HAVUZLAR

Gerek doğal gerekse yapay bölümleri birbirine bağlayan dar geçitler Erken Hıristiyanlık Dönemi'nde yapılmış taş duvarlarla örtülüdür. Hidrolojik olarak vadoz, zonda yer alan Sulu Mağara yağışlı dönemlerde tavandan damlayan sular dışında bütünüyle kurudur. Bu suları toplamak için eski dönemlerde derinliği 2 metreyi bulan havuzlar yapılmıştır. Mağara kuru ve sıcak bir havaya sahiptir. Çevre düzenlenmesi yapılarak ziyarete hazır hale getirildi.

ZİYARETE AÇILDI

Mağaranın doğal kesiminde yer alan doğu yönündeki küplü ve güneydoğu yönündeki alt galeride yakın zamana kadar maden çıkarıldı. Büyük bir bölümü maden ocağı olarak açılan mağaranın en derin noktası 25 metre olup, tavan yüksekliği 1-4 m arasında değerlendirilmektedir. Sulu Mağara “Acil Müdahale Uygulama” işlemleri tamamlanarak 2019 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ziyarete açıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.