Uçuk nasıl geçer?
Uçuk nedir? Neden Oluşur?
Vücut direncinin düşmesi ile beraber karşılaşılan mikrop ve bakterilerle yeteri kadar savaşılamadığı durumlarda ortaya çıkan iltihaplı yaralara uçuk denir. Uçuk, vücutta birçok farklı bölgede oluşabileceği gibi yaygın olarak ağız, ağız çevresi ve dudakta görülen enfeksiyonlu bir yapıdır. Genellikle oluştuğu bölgede kızarıklık, kaşıntı, acı ve yanma hissi ile kendini belli eder. Uçuk birçok farklı sebepten meydana gelebilir. Stres, gerginlik, travma ve heyecan gibi psikolojik etkenler, Yorgunluk, halsizlik ve uykusuzluk gibi günlük hayatı etkileyen durumlar, grip, nezle, ateşli hastalıklar ve kronik rahatsızlıklar, vücut direncinin düşmesi, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve aşırı güneş ışığına ya da UV ışınlarına maruz kalma durumları vücutta uçuk oluşumuna sebep olur.
Uçuk Tedavisinde Doğal Yöntemler
Uçuk, bulaşıcılığı olan bir sağlık sorunudur. Burada önemli olan öncelikle uçuk olan bölgeye dokunmamak, dokunduktan sonra el hijyenine dikkat etmektir. Uçuk iyileşene kadar başkalarıyla yakın temas kurulmaması, ortak eşya kullanılmaması gerekir.
Uçuk tedavisinde antiviral ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar krem, hap veya ağır durumlarda iğne yoluyla kullanılabilir. İlaçlı tedavide ilk iki gün sancılı dönemi hafifletmek ve lezyonun büyümesini engellemek için önemlidir. Bazen ilaçlar istenmeyen yan etkiler gösterebilir ya da virüs bu ilaçlara direnç geliştirerek kendini tekrarlayabilir. Uçuğun henüz ilaçla etkili bir tedavisi olmaması kişiye hem sosyal hayatta kısıtlanma hem de estetik açıdan rahatsızlık yaratabilir. Bu durumda kişiler ilaçlardan ziyade doğal tedavi yöntemlerini araştırmaya başlarlar. Tıbbi adı ‘Herpes Simpleks Virüsü’ olan uçuk için evde hazırlayıp, kısa sürede bu durumdan kurtulabileceğiniz birçok doğal tedavi yöntemi mevcut. Sizler için bu doğal tedavi yöntemlerini derledik..
Aloevera: Her derde deva olan, mucizevi bitkilerden olan aloevera uçuk tedavisinde de kullanılır. Aloevera bitkisini uçuklu yüzeye sürerek kısa sürede iyileşme sağlanır. Doğal antioksidan, enfeksiyon giderici olarak bilinen aloevera uçuk tedavisi için uzmanlar tarafından öneriliyor.
Portakal/Limon: C vitaminli besinler enfeksiyonları gidermede oldukça etkilidir. Bu sebeple c vitamini bakımından bol olan, doğal anti bakteriyel özellikteki portakal ve limon uçuk tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Günde bir portakal yiyerek veya lezyonlu bölgeye limon sürmek uçuk tedavisinde çok kullanılan bir yöntemdir.
Zeytinyağı: C vitamini dışında uçuk tedavisinde etkili olan bir başka vitamin ise E vitaminidir. E vitamini denilince akla ilk zeytinyağı gelir. Zeytinyağı E vitamini bakımından oldukça zengin bir besin olarak uçuk tedavisinde kullanılır. Zeytinyağı uçuklu yüzeye pamuk yardımı ile sürülerek tedavi edilir.
Yoğurt: Probiyotikli besinler de uçuk tedavisinde kullanılır. Probiyotikli bir besin olan yoğurt direkt olarak uçuk çıkan bölgeye sürerek kullanılır. Sindirim sistemine faydası ile bilinen yoğurt, uçuk tedavisinde etkili olarak kullanılır.
Süt: Yoğurt gibi Probiyotik özellikte olan süt de uçuk tedavisinde etkili bir tedavi yöntemidir. Özellikle yeni oluşmaya başlayan bir uçukta, süt pamuk yardımıyla uçuklu yüzeye uygulanarak tedavi edilir.
Vanilya: Uçuğa neden olan bakterilerin çabucak vücudu terk etmesi için kullanılan bitkisel yöntemlerden biri de vanilyadır. Günde en az iki kez pamuk yardımıyla uçuklu bölgeye vanilya uygulamak uçuğa neden olan etkenleri ortadan kaldıracaktır.
Nane Yağı: Nane yağı doğal antiviraldir ve uçuk üzerindeki viral yaraların çabucak iyileşmesine yarar. Henüz yeni çıkan uçukların, daha çıkmadan yok olmasında etkili olan nane yağı uzmanlar tarafından da önerilen bitkisel bir yöntemdir.
Sarımsak: Mikrop öldürücü olarak bilinen sarımsak, ezilip püre haline getirilerek uçuk üzerine uygulanır. Gün aşırı uygulanan bu yöntemler mikroplar ortadan kalkarak, uçuk yarası kısa sürede iyileşecektir.
Limon ve Karbonat: Uçuğu geçirmek için evde uygulanabilecek bir diğer karışım ise limon ve karbonattır. Limon ve karbonatla elde edilen karışım lezyonlu bölgeye sürülerek kısa süre içerisinde uçuk problemi ortadan kalkar. Limon ve karbonat karışımı günde en az 2 defa yapılabilir.
Kantaron Yağı: Oldukça etkili yöntemlerden biri olan kantaron yağı uçuğu geçirir, uçukla beraber oluşan sızı ve yanma gibi etkenleri ortadan kaldırarak hızlı bir şekilde iyileşme sağlar.
Domates: Doğal asidik özelliğiyle uçuk yaralarını çabucak kurutan domates, uçuklu yüzeye sürülerek uçuğun kuruması ve asitle iyileşmesini sağlar.
Sirke: Sirke doğal bir anti bakteriyeldir. Asidik özelliği ile uçuk yaralarında oldukça etkili olan sirke bir pamuk yardımıyla uçuklu yüzeye sürülerek, lezyonun kısa sürede iyileşmesine yarar. Günde iki defa uçuklu bölgeye sirke sürmek, uçukla beraber gelen acıları da yok edecektir. Sirkenin yakıcı olduğu durumlarda bir miktar bal ile karıştırarak da tedaviyi yönetmek mümkün.
Propolis: 2017 yılında Charles Üniversitesi’nde yapılan bilimsel bir çalışmada, propolisin uçuk üzerindeki etkililiği araştırılmıştır. Çalışmada, 10 gün boyunca uçuğu bulunan 189 hastaya %0,5 oranında propolis içeren dudak balmı, 190 hastaya ise %5 oranındaki asiklovir krem uygulaması yapılmış ve etkinlikleri karşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonucunda, propolisli dudak balmının, asiklovir kreme oranla uçuk semptomlarını azalttığını bulan araştırmacılar uçuk tedavisinde propolis uygulamasını önermişlerdir. 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan bir başka bilimsel çalışmada ise propolisin uçuk tedavisinde tek başına antviral etkinlik gösterdiği tespit edilmiştir. Bu da propolisin doğada bilinen en güçlü antioksidan olmasından kaynaklanıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.