Alaaddin Güneşer

Alaaddin Güneşer

Doğru kalmak, bir dua olmak

     Rahmet ayı olan Ramazanı şerife kavuştuk ve hızlı bir şekilde elimizden kayıp gitmekte. Edep içerisinde Ramazanı şerifi yaşayabilmek elbette bizleri aslımıza döndürecektir. Aç kalmak değildir. Ramazan, aç olanı akılda tutmaktır. Bir olmak, unuttuğumuz bazı değerleri hatırlamak ve yakınlarımıza hatırlamaktır. Şatafatlı sofralarda zaman geçirmek değildir Ramazan, huzuru yakalamak, paylaşmaktır. Ayrışmak değildir. Ramazan bir olmak kırgınlıkları ve küskünlükleri ortadan kaldırmak, gönülden sevdiklerimize sarılmaktır. Yan yana olmak hatır sormak güler yüzle insanlığa tebessüm etmektir Ramazan.

     Size yaşanmış bir olayı aktarmak ve günümüz hayat tarzı ile mukayese yapmanızı istemek sizleri kısa sürede olsa düşünceye sevk etmeyi arzu etmekteyim.

     Hz. Ömer İslam’ın halifesi; İki delikanlı bir kişiyi aralarına alıp halifenin huzuruna getirirler ve halifeye getirdikleri adamın babalarını öldürdüğünü söylerler ve adam bu sucu işlediğini kabul eder, idamına karar verilir ve adama son isteği sorulduğunda adam üç günlük yolda ailesinin olduğunu ve onları görmek için kendisine üç gün izin verilmesini ister. Hz Ömer şaşkındır ne karar vereceğini bilemez ve huzurunda bulunan topluluğa bu adama kefil olacak var mı diye sorar, topluluktan ses çıkmaz kimse kefil olmaz adama. Kefillik kolay mıdır ki adam gelmez ise kefil idam edilecektir. İkinci kez Hz Ömer sorar bu adama kefil olan var mı diye, arkadan bir ses ben kefilim ey halile, bu ses Ebuzer Gıffariden başkası değildir. Adam gönderilir.

     Medine sokakları bu olay ile çalkalanırken üçüncü gün olmuş kimse gelmemiştir. Akşam namazına yakın bir atlı hızla Medine mescidine doğru yaklaşır ve gelen idamlık olan o insandır.

     Hz Ömer idamlık adama sorar kaçabilirdin neden geldin. Adam tüyler ürperden o cevabı verir. Gelmeseydim eğer Müslümanlar SÖZÜNE SADIK DEĞİL diye fitne çıkar kafirlerin ve münafıkların kıyamete kadar konuşanları bir örneği akıllara kazımış olurdum.

     Hz Ömer Ebuzer Gıffariye döner adam gelmeseydi idam olacaktın sen ne için kefil oldun bu tanımadığın adama diye sorar; Ebuzer Gıffari baktım kimse kefil olmuyor müslümanlar birbirine GÜVENMİYOR demesin kafirler ve münafıklar diye kefil oldum cevabını verir.

        Hz Ömer tam idamı gerçekleştireceği sırada babaları öldürülmüş iki genç olayı hayret ile seyrederken birden davalarından vaz geçerler ve adamı affettiklerini söyleyince Hz Ömer gençlere siz neden davanızdan vaz geçiyorsunuz diye sorar. Gençler Ebuzer Gıffarinin ve adamın cevapları karşısında o tarihi cevabı verirler.

     Ey İslam’ın halifesi biz bu adamı hakkımız varken affettik. Affettik ki Müslümanlar MERHAMETSİZ demesinler.

     Evet kardeşlerim şimdi bizim zamanımızda böyle bir şey yaşansa bizim tepkimiz ne olurdu acaba diye ben kendime sürekli sormaktayım. Sizler de bu yazıyı okuduğunuzda kendinize bu soruyu  sorarsınız diye ümit etmekteyim.

     Doğru olmak ve doğru kalmak bu kadar kolay işte. Bizler doğru olur isek eğer Allah bizleri bir Mustafa'nın duasına muhakkak katar. Doğru olmak ve doğru kalarak bir Mustafa'nın duasında olmak niyeti ile İslam alemi toprakları içerisinde yaşayan tüm Müslümanlara hayırlı Ramazanlar dilerim.

Bu yazı toplam 2 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Alaaddin Güneşer Arşivi