Alaaddin Güneşer
Muzaffer Komutan
Toplumumuzda Muzaffer komutan;Sevilen,sayılan,değer gören,karşılığı olan,sözleri karşılık bulan,itaat edilen,ardı sıra yürünen anlamına gelmektedir.Atamalar,tayinler veya görevlendirmeler bu vasıfları üzerinde taşıyorsa yapılmaktadır.Vasıfları varmış gibi gösterip ya bu beceriksizliğini saklamayı başarmışsa.
Vasıfsız komutanların liyakatten yoksun olması,ayrımcılığa,bölücülüğe,kırgınlığa sebep olan uygulamaları toplumu bölmez mi?.Huzuru,sevgiyi,bağlılığı,sadakati,sempatiyi ve itaati ortadan kaldıran bu tür yönetim şekilleri,tarihte hiç bir zaman yer bulmamış,aksine ötelenmiş,hor görülmüş ve dışlanmıştır.
Kendinde üstün vasıflar görmek,vasıfsız insanların düşünce şekli değimli dir.Birde komuta etmesini bilmeyen kibirli komutanlara hak etmedikleri değeri verip,sahte tebessümler ile pozisyonunu koruma mücadelesi verenler,içinden çıkılmaz sorunları daha da içinden çıkılmaz bir hale getirmez mi?.
Yanlış komuta;huzursuz aileler,canı yanan insanlar,parçalanan toplumlar,kutuplaşan insanlar topluluğunu ortaya çıkarmakla kalmaz,kin,nefret kavramlarını topluma yerleştirerek kutuplaşmalara yol açar ki,sevgiden,şevketten,sadakatten yoksun bir dünyanın ortaya çıkmasına sebep olur.
Tarihte bu tür uygulama içine girenlerin akıbetleri ortada.Sonları elem,acı,keder.Günümüzde ayrıştırıcı davranışlar sergileyenler,geçmişte yaşanan olaylar ortada iken, hala hatalarında ısrar etmeleri akıllı bir davranış olmasa gerektir.
Mülk onun mudur,makam kendinin midir,kazanımı ne kadardır,bu hak kendine nereden verilmiştir.İnandığımız değerlerin içerisinde olmayan,ahlaki kavramlara uymayan bir anlayış ve komuta ile bir yererlere gidilemeyeceği aşikar değimli dir.Az olsun benim olsun mantığı ile idare vefayı ortadan kaldırmaz mı.
Komutada amaç zafer değimli dir.Orduyu yenilgiye uğratmak,aşağılatmak,hakir düşürmek ve utandırmak sonrasında zafer edası söylevleri ile, başarısızlıkta ki başarıyı anlatmak hangi aklın kabul edeceği bir kavramdır.
Günümüzde hatalar üzere kurulu bir idare şekli asla toplumda karşılık bulmamış aksine aşağılanmıştır.Yanlışları düzeltmek için çaba sarf edenler az olsa da,aşağılansa da,hakir görülüp horlansa da biz işimizi yapmaya devam edeceğiz.
Muzaffer komutanlık,hak edene hak ettiğini vermek,ahlakı ön plana almak,hırs,tamah gibi kavramlardan uzak olmak,sevgiyi ve şefkati tabasına yansıtmak,önce sevmek sonra sevilmektir.Aksi komutanlık değil zalimliktir.
Büyük üstat Abdullah Çetin FARUKİ’nin de dediği gibi ”değer verdiğin kadar değerlisin”.İnsan değerini öğrenmek istiyorsa eğer verdiği değere bakmalıdır.Öldüğümüz de bizlere ya şerefli yada şerefsiz diyecekler.Hangi safta olunması gerektiği kişin kendi tasarrufudur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.