Pes etmek yok!

Derslerde başarılı olmak demek iyi bir eğitim almış olmak anlamına mı geliyor? İyi bir eğitim almış olmak girdiğin sınavlarda başarılı olup iyi bir mesleğe sahip olmak mı? Sadece saygın meslek ve yüksek bir gelirle mi mutlu bir hayat yaşanır dersiniz?
Bir veli olarak bu soruları önce kendimize daha sonra çocuklarımıza sormalıyız bence. Cevaplara göre gelecekte bizi nelerin beklediğini bu şekilde anlayabiliriz. Derslerimde bu soruları öğrencilerime sorduğum olmuştur. Aldığım cevaplar beni mutlu ettiği gibi gelecek adına umudumu biraz daha artırdı. Çünkü her şeyin para ile ölçülmemesi gerektiğini anlayanlar çoğunlukta. Eğitimi yaşamımıza yansıtmadığımız sürece sadece para kazanmanın ötesine gidemeyeceğimizi anlayanlar var. Bu düşünceler geleceğimiz için umut verici.
Eğitimde başarılı olan birinin zekâsını kullanma konusunda da başarılı olduğu herkes tarafından bilinir. Zekâlarını sadece ders çalışmak ve soru çözmek için kullanmamalılar. Aynı zamanda iyi bir insan olarak yaşamak içinde kullanmaları gerektiğini bilmeliler. 
Topluma faydalı birey olma inancının eğitim ile bütünleşmesi durumunda neler doğuracağını anlatmalıyız. Önce kendisine sonra ailesine ve daha sonra da ülkesine faydalı olmanın güzel ahlaklı yaşamaktan geçtiğini ilmek ilmek işlemeliyiz zihinlerine. İnsanı değerlerden uzak ama yüksek kazanç sağlayan bir mesleklerinin olması onlara para kazanmaktan öte bir katkı sağlamayacağını unutmamalılar. Bu durumun onları mutlu etmeyeceğini akıllarından çıkarmamalılar.
Kısacası derslerde başarılı olurken iyi bir insan olmayı da bilmeliler. Çözdüğü soru sayısını sorarken yaptığı iyilik sayısını da sormalıyız. Testlerdeki yanlışlarını tespit ederken yaptığı hataların hesabını da çıkarmalıyız. Eksiklerini tamamlamak için gösterdiğimiz çabayı, ahlaki değerleri de benimsemeleri için sarf etmeliyiz.
İyi insan olmak için illaki eğitim almaya gerek yok. Ama eğitim almış iyi insan olmanın mükemmel bir duygu olduğunu bilmeliler. Ahlaklı az kazancın ahlaksız çok kazançtan daha hayırlı ve bereketli olduğunu bilip mutluluk ve huzurun bu şekilde olduğuna inanmalılar.
Başarılarının hem eğitimde hem de insani değerlerde devam etmesi gerektiğini akıllarından çıkarmamalılar. Söylemek yetmez biz de örnek teşkil etmeliyiz.
Geleceğimizin aydınlık ve mutlu olması için yılmadan, yıkılmadan, başarana kadar mücadele etmeliyiz. Güzel ahlaklı, iyi eğitimli, gelişmiş bir toplum olana kadar pes etmek yok!
 

Bu yazı toplam 31 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Berat Doğan Arşivi