Özgür Dönmez

Özgür Dönmez

Buğday

“Coğrafya kaderdir ”sözü çok manidar, anlamlı bir söz dünyaya gözünü açtığın memleketini, aileni, akrabalarını ve bir çok şeyi seçemiyorsun bunlardan bir tanesi de yaşadığın yerde yetiştirilen tarım ürünlerini, dünyada ve ülkemizde birçok yörede olduğu gibi Kırıkkale’mizin de baş tacı bir tarım ürünü var: Bereketi ve bolluğu temsil ediyor, eğer bugüne kadar bu coğrafyada insanoğlu hayatta kalmayı başarıp neslini devam ettirebildiyse, aç kalmadıysa bunu bir bir tek ürüne borçlu o ürünün ismi “BUĞDAY” Yüce Allah’ın insanoğluna hediye ettiği bir mucize. 
   Buğday Kırıkkale’mizin mutfağına damga vurmuş bir besin, her öğünde buğdayın işlenmiş halinden yapılan yemekleri ve hamur ürünlerini görebiliyoruz, bunların başında yöre insanımız için kutsal olarak görünen yere düştüğü zaman 3 kere öpüp, alnımıza götürdüğümüz “Yufka” geliyor.
    Yöremizin cefakar, çilekeş kadınları değirmende öğütülen buğdaydan yapılan un ile evin tandırında komşularla bir araya gelerek hüzünlerini, mutluluklarını paylaşarak yaptıkları “Yufka” her zaman fakirin de sofrasında olmuş, zenginin de. Yöre insanı için yufka o kadar değerli ki “Kaygana, Omaç, Ekmek Aşı” gibi bir çok yemeğin yapılmasına aracı olmuş.
  “Bulgur” buğdayın işlenmesi ile yapılan sadece yöremizin değil tüm dünya da bilinen bir tahıl ürünü, uzak bir zamana gitmeye gerek yok dedelerinize, ninelerinize çocukluğunuzda, gençliğinizde öğünlerde hangi yemek yenirdi diye sorusanız türkülere, şiirlere, manilere konu olmuş Bulgur Pilavından başka yemek ismi vermezler.
  Yöre insanı, bulgur pilavını 3 öğün tüketmiş, yokluk zamanlarda fakirin aşı olmuş başka yemek bilmemişler, Anadolu’yu vatan yapmak için savaştan savaşa gitmiş, yoksul perişan kalmış ama bir tek sofrasından bulgur pilavını eksik etmemiş çünkü yetiştirebildiği, üretebildiği tek ürün buğday! Ondan başka bir şey yok.
     Kısaca buğdayın ne kadar değerli olduğunu kaderimiz, veli nimetimiz ve Yüce Allah’ın bu topraklara verdiği en büyük hediye olduğunu anlatmaya çalıştım, buğdayın öğütülmesi ile yapılan undan, bulgurdan yapılan sayısız hamur ürünü ve yemek sayabiliriz, bu yemekler bizim kültürümüzü, karakterimizi yansıtıyor lütfen Kırıkkaleliler olarak başta buğdayımıza ve yemeklerimize sahip çıkalım, yöresel yemeklerimizi yapalım, unutturmayalım.
 

Bu yazı toplam 21 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Özgür Dönmez Arşivi