Özgür Dönmez

Özgür Dönmez

Coğrafi İşaret

“Coğrafi İşaret” kavramını son zamanlarda çok duyar olduk, bu kavram ne ifade ediyor kısaca siz değerli okurlarıma bahsetmek istiyorum…

      Coğrafi İşaret: Bir ürünü, benzerlerinden ayıran en temel özelliği üretildiği “Yöre” ise bu ürün için ‘’Yöresel’’ ifadesi kullanılır, yöresel ürünler, bulundukları ya da üretildikleri bölge ile özdeşleşir ve orası ile anılır, bu tip ürünlerin yöreselliğini yasal olarak ifade eden işaretlere denir. Coğrafi işaretli ürünler, yörenin ekonomisine, kültürüne, turizmine saymak ile bitiremeyeceğimiz birçok alanda katkıda bulunurlar peki coğrafi işaretli ürün konusunda Kırıkkale’mizin durumu nasıl?

    Bugüne kadar Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 3 ürün tescillenmiş: Delice Doğal Kaynak Tuzu, Kılıçlar Soğanı ve Keskin Tavası ne yazık ki bunlar dışında tescil almış başka bir ürün yok! Yanı başımızda olan Ankara’nın toplamda 38 adet Coğrafi İşaretli Ürünü var, Akyurt’un ilçesinin 6, Beypazarı’nın ise 5 adet, anlayacağınız birçok ilçenin bile gerisindeyiz! Türkiye’de 80 il ve ilçeleri Yöresel Ürünlerine Coğrafi İşaret almak için adeta yarış içinde yalnızca 1 şehir bu konuda mücadele vermiyor bu şehir memleketimiz Kırıkkale!!!

    Ne Kamu Kurumları ne de STK’lar bu konuya gerekli hassasiyeti göstermiyor, yeterli ve organize bir çalışmada bulunmuyorlar üstelik bu konu hakkında söz sahibi olması gereken kurumlar bırakın başvurmayı, coğrafi işaret konusunda yeterli bilgi ve beceriye de sahip değiller!!!

Peki, ne yapılmalı?

      Kamu Kurumları, Belediyeler, Özel Sektör ve STK’lar bir araya gelerek bir yol haritası çizmeli Coğrafi İşaret alınabilecek ürünler belirlenerek bir komisyon kurulmalı gerekli başvurular yapılmalı.

      Unutmayalım Coğrafi İşaret alınan her ürün şehre ayrı bir değer ayrı bir tanıtım imkânı veriyor.

      Kurucu Başkanı olduğum Kırıkkale Pastacılar Aşçılar Kebapçılar Derneğinin kurulmasındaki amaçlarından biri de Yöresel Yemeklerimize Coğrafi İşaret almak yaklaşık 6 ayı geçkin bir süredir Türk Patent Kurumunun taahhütlerini yerine getirmek için “ Karaahmetli Tokmak Köfte” ve “Kırıkkale Pelte Tatlısı” için tanıtım çalışmalarımızı yürütüyor, gerekli evrakları hazırlıyoruz, STK olarak üzerimize düşen görevi yapmaya çalışıyoruz süreç uzun, yorucu inşallah amacımıza ulaşarak, Kırıkkale’mize Gastronomi anlamında yapılabilecek en büyük faydayı sağlamanın gururunu yaşarız.

Bu yazı toplam 21 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Özgür Dönmez Arşivi